Foto: Pavel Jiřík ml.
Brankář Blažek zvažuje konec kariéry. Rozjel vlastní akademii, co říkal na derby?

Brankář Blažek zvažuje konec kariéry. Rozjel vlastní akademii, co říkal na derby?

Bojuje s těžkou dobou bez fotbalu. Brankář Jaromír Blažek, který byl oporou Újezdu nad Lesy v Pražská teplárenská přeboru, zvažuje, jak to bude s kariérou dál. Soutěže stojí, připravovat nemůže ani mládež v Bohemians, a tak si založil brankářskou akademii. Promluvil také o svém angažmá u futsalové Sparty, své řekl i k fotbalovému derby „S“. „Aspoň, že to v neděli zvládli proti Liberci hokejisté,“ říká v rozhovoru pro fotbalpraha.cz 48letý gólman.

Fotbalem jste byl zvyklý žít každý den. Jak se vyrovnáváte s touhle složitou dobou?
Nikdo nečekal, že to bude trvat tak dlouho a kdo ví, jak dlouho to ještě potrvá. Bude moc složité, aby se třeba i ten podzim dohrál. Zvláště, když tady jsou věci, kdy v pátek někdo něco slíbí, že bude možné trénovat, a o den později se to zruší. Čas utíká a jít hrát z voleje nejde.

To vypadá, že to moc optimisticky s touhle sezonou nevidíte, že?
Moc nevěřím tomu, že se to dohraje. Myslím, že po zralé úvaze to nakonec všichni odpískají. Myslím, že se teď ještě čtrnáct dní nic nebude dít a jsme na konci dubna. Časový prostor pro dohrání je menší a menší. Bohužel. Problém je i to, že se příprava nastartuje, pak se to přeruší. Děje se to už poněkolikáté. Teď je teda pauza už pořádně dlouhá. Až si říkám, jestli to ještě je pro staré blbce...

Neříkejte, že vám fotbal nechybí...
Doba je složitá. Můžete se nějak hýbat, ale uvidíme, jestli se ve 48 letech dostanu zpátky. Já nechci v bráně jen stát, chci cítit, že jsem pro tým platný. Přiznávám, že se mi honí hlavou, že může nastat situace a já už hrát nebudu. Třeba to ale bude něco jiného, až si zatrénuji. Chytání se nezapomíná.

Už jste tyhle vaše myšlenky oznámil trenérovi Újezdu nad Lesy?
Něco jsem mu naznačoval už před Vánocemi. Na trénink do Újezdu přijdu určitě, pak uvidíme.

Čekal jsem, že budete v zápřahu s mladými gólmany každý den, a to vám bude pumpovat optimismus do žil. Nadšení mládežníků nemá ten efekt?
Na Bohemce se ale už taky dlouho netrénuje. Pozitivní je to v tom, že jak se všechno zastavilo, tak jsem se rozhoupal a udělal si soukromou brankářskou akademii. Jestli někdo říká, že mladí přestávají mít zájem, tak já mám asi štěstí. Lidi si mě našli, cítím, že se těší na trénink. Mám kluky, kteří chodí na tréninky pravidelně a je tam vidět i progres, což je samozřejmě fajn. Jsem za to rád.

Brankáři to mají jednodušší, když se dá trénovat ve dvou lidech. Souhlasíte, že je to velká nepříjemnost, když mládež nemůže trénovat?
Mrzí mě to. Přemýšlím, co by se mohlo stát, když bude venku na hřišti dvacet dětí a budou se dodržovat daná pravidla, že to bude bez sprch, záchodů, šaten. Jasně, možná se kamarádi obejmou, když se dlouho neviděli, ale jinak? Stejně jdou kluci sami na hřiště...

Zápasy hraje alespoň futsalová Sparta, byť se kádr hodně proměnil. Pokračuje vaše spolupráce s futsalem?
Spolupracujeme i nadále. Samozřejmě, jak jsem rozjel brankářskou akademii, tak je času opět o něco méně. Ale když je něco třeba, udělám to. I tady je sezona zvláštní, nepadá se. Někteří hráči odešli ke konkurenci, co se dá dělat. Na titul to tentokrát asi nebude, ale myslím, že tým odvádí slušnou práci.

Vidět je hodně i trenér Beni Simitči, stal se koučem národního týmu Kosova.
Myslím, že je to pro něj odměna, je za to rád. Tu nabídku měl delší dobu a já mu to moc přeju.

Zeptat se musím i na derby „S“, které pro Spartu opět nedopadlo dobře. Sledoval jste bitvu o Prahu?
Bohužel... Měl jsem puštěný fotbal i hokej. Zaplať bůh, že to aspoň hokejisté zvládli. Co se týče fotbalu, tak všichni říkají, že první půle docela dobrá, s tím se dá souhlasit. Ovlivnil to první gól před poločasem, myslím si, že ho mohl Nita chytat. Po přestávce tam od některých hráčů neodpovídalo nasazení tomu, jaké by mělo být.

Je to teď úplně opačně, než to bylo ve vaší éře, že?
Je to bohužel pravda. Stačí se podívat na národní tým. Je tam Čelůstka, měl by tam být Hložek. Jak by to ze strany Sparty mělo vypadat, toho je zářným příkladem Láďa Krejčí mladší. Na něm je vidět, že do Sparty chtěl jít, chce za ni hrát.

Sparta ztrácí na Slavii sedmnáct bodů...
Za nás jsme měli náskok my, ale takový rozdíl nebyl. Vzpomněl jsem si na to, že naše generace hrávala Ligu mistrů, evropské poháry. Slavia se třeba cítila, že má sílu na to nás porazit, a stejně to nedokázala. Teď je to naopak, i když měli náročný týden a říkali, že jsou unavení, zvládli to. Mají z těch těžkých zápasů sebedůvěru, zkušenosti. Slavia díky startům v pohárech roste, Sparta nemá kde růst. Nezbývá než vsadit na kluky, co budou jako Láďa Krejčí mladší. Pak věřím, že změna k lepšímu může přijít.