Foto: FK Motorlet
Láska k fotbalu je velká. Děti se vrátí a vše bude jako dřív, věří trenér žáků Motorletu Strnad

Láska k fotbalu je velká. Děti se vrátí a vše bude jako dřív, věří trenér žáků Motorletu Strnad

Čtyři roky trénuje na Motorletu mladé fotbalisty ročníku 2006. Třikrát v řadě je dovedl k prvnímu místu. V ročníku 2018/2019 v kategorii U13 k výhře v České lize mladších žáků. V kategorii U14 v nedohraném ročníku 2019/2020 první místo s jedenácti výhrami a nyní s kategorií U15 opět soutěž vede bez ztráty bodu a čeká, jak a kdy se soutěž dohraje. Bilance za tři sezony: 39 výher a dvě porážky. Určitě tak má co říct k současné situaci v mládežnickém fotbale.

Půl roku bez fotbalu, jak toto období prožívá trenér mládeže?
Tato doba není asi jednoduchá pro nikoho. Pro mě osobně je to velice smutné období. Fotbal je moje životní láska a teď nemůžu fotbal hrát, ani trénovat. Člověk se snaží myslet pozitivně, ale už i na mě je to hodně dlouhá doba. Na druhou stranu mám doma devítiměsíčního kluka a čtyřletou slečnu, takže mám čas se jim věnovat a trávit čas po jejich boku. Takže i v této nelehké době si každý člověk může najít pozitivní věci.

Jak se pracuje s patnáctiletými kluky na dálku?
Kluci už jsou velice samostatní a mají mojí důvěru. Musím říci, že jsou opravdu pracovití a vědí, že když hráč na sobě maká, může se dostat do nejlepších klubů u nás i z Motorletu. Klukům dávám individuální plány a děláme on-line tréninky. Hodně si píšeme na WhatsAppu. Motorlet jako klub i kluci ode mě se zapojili do soutěže FAČR - zůstaň ve hře. Tvář této soutěže byl Tomáš Souček a zúčastnilo se několik stovek týmů po celé České republice.

Pomáhají vám v práci aktivity jako třeba Mistrovství České republiky v individuálním tréninku na trenujdoma.fotbal.cz?
Malinko jsem předběhl otázku a odpověděl už v předešlé odpovědi. Tento projekt velice chválím a jsem rád, že FAČR a Tomáš Souček dali šanci motivovat všechny kluky a holky k pohybu, který je nesmírně důležitý pro jejich budoucnost. Musím také pochválit všechny trenéry a trenérky, že se snaží pomocí různých videí a výzev dostat děti do pohybu. Chtěl bych také poděkovat všem rodičům, babičkám, dědům, tetám a strejdům, že vezmou svoje děti a jdou sportovat. Teď je nejdůležitější čas se našim dětem věnovat, oni nám to určitě do budoucna vrátí.

Pokud se budete moci v dubnu vrátit k tréninku, v jakém stavu si myslíte, že najdete svůj tým? A obecně - v jakém stavu se bude nacházet mládežnický fotbal?
Doufám, že nás co nejdříve pustí na fotbalové hřiště. Nejde jen o fotbal, ale celkově o pohyb dětí, který je strašně důležitý. Doufám, že láska k fotbalu a ke sportu, je tak veliká, že se vrátí co nejvíce dětí a vše bude jako dříve. Pokud se jedná o můj tým, tak si myslím, že návrat bude v pohodě, protože se všichni strašně těšíme. Je jedno, v jakém stavu, ale hlavně se vrátíme.

Souhlasíte s názory, že řada dětí už se ke sportu po takové pauze nevrátí?
Jsem člověk, který se snaží myslet pozitivně, takže si myslím a doufám, že se vrátí co nejvíce dětí zpět k tomu, co tak milují. Ano, děti, které ke sportu neměly tak silný vztah a třeba to dělaly kvůli někomu jinému, tak pro ty bude návrat asi složitější. Ale určitě je více dětí, které fotbal a ostatní sporty milují a vrátí se.

Minulý ročník skončil po podzimní části, kdy jste s Motorletem divizi žáků U14 vedli bez ztráty bodu. Tento byl přerušen po osmi kolech a v divizi U15 jste opět první s plným bodovým ziskem. Pokud by se dohrála alespoň podzimní část, máte našlápnuto k postupu do ligy. Jak tuto alternativu vidíte?
Bohužel nás to potkalo už dvakrát, ale na druhou stranu nejsme sami. Vím o hodně týmech, které mají už podruhé našlápnuto na postup a čekají, co bude. Doufám, že se sezona dohraje tak, aby byla regulérní a mohli jsme konečně být opravdu první. Pokud se to nepovede, svět se nezboří. Jsou na světě mnohem důležitější věci než fotbal. Pro mě osobně by to byla krásná rozlučka s týmem, který jsem vedl jako trenér čtyři roky, z toho jsme třikrát skončili na prvním místě. Tento tým má do budoucna velký potenciál a klukům fandím, aby si splnili svoje sny. Od nové sezony budu mít ročník U17, tedy Česká liga dorostu. Těším se na nové výzvy a nové hráče. Doufám, že jim pomůžu se posunout nejen fotbalově, ale i po lidské stránce.

Jak moc současná půlroční pauza ovlivní úroveň mládežnického fotbalu do budoucna? Jak dlouho se z toho bude fotbal vzpamatovávat?
Tak ovlivní ho určitě hodně. Jak to bude trvat dlouho, to bude asi různé. Velké kluby budou dříve připravené, menším klubům to bude trvat třeba déle. Ale věřím, že se všichni na fotbal tak těšíme, že do toho vlétneme a budeme brzy všichni na hřišti. Všem přeji hodně energie a věřím, že společně to všichni zvládneme. Poslední dvě věty, které jsou nejen pro mě, ale pro všechny důležité: Nechte děti sportovat! Děti jsou naše budoucnost!