Foto: FC Zličín
Zličín buduje nový závlahový systém hřiště. Pomůže to všem, věří v klubu

Zličín buduje nový závlahový systém hřiště. Pomůže to všem, věří v klubu

Konečně dobrá zpráva. Tedy alespoň pro Zličín. Klub z Pražská teplárenská přeboru sice trpí stejně jako konkurenti v amatérském fotbale, jednu pozitivní změnu však klub hlásí. „Ne, opravdu jsme se nerozhodli udělat brázdy a pěstovat brambory, když se nemůže hrát fotbal. Od rána makáme na zavlažování trávníku,“ stojí na zličínském instagramovém profilu. O novince se pak rozpovídal pro fotbalpraha Marek Müller, člen VV FC Zličín.

Vypadá to, že se alespoň v nějakém směru blýská na Zličíně na lepší časy. Řekli jste, že když už se nehraje, tak alespoň zapracujete na vylepšení závlahového systému?
Loni na podzim jsme se přihlásili do grantového programu SPOLU bydlíme, zkusili jsme to. A k našemu milému překvapení jsme uspěli, byl vybrán náš projekt na závlahu hřiště. Projekt byl připravený, ale nebylo jasné, jak jej dokážeme financovat.

A grantový program vše vyřešil?
Náklady pokryje zhruba z osmdesáti procent. Původně mělo být vše hotové už do konce roku, jenže tam pak byla různá omezení, kdy nejde nějaké činnosti dělat za určitých teplot, takže se vše posunulo. Jsme rádi, že se vše realizuje nyní. Minulý týden jsme posekali, pak se šlo na věc.

Cítím, že to bude znamenat pro hřiště velkou úlevu a bude to z pohledu klubu velké plus, že?
Pro všechny a ve všech směrech to bude velká pomoc. Třeba i pro mě, když jsem chodil v pět ráno pouštět ten starý systém, který pak jel až do večera. Nový systém bude daleko efektivnější, s tím starým bylo hřiště často tvrdé, udržet ho zelené bylo někdy složité. Teď by měla být tráva kvalitnější. Máme přece jenom jedenáct týmů, a ještě jsou u nás Raptors.

Konečně je to aspoň trochu radosti v době, kdy amatérský fotbal stojí...
Je to tak. Máme novou umělou trávu, zmodernizovali jsme kabiny, tak teď jsme zapracovali na závlahovém systému. Posouváme se ve všech směrech. Jinak je samozřejmě situace hodně složitá. Nedá se trénovat v týmu, připravovat se mohou jednotlivci, mohou chodit běhat, ale práce v týmu, to je něco jiného. Situace bude složitá i v tom, že až se všechno vrátí do normálu, tak budou firmy chtít po lidech více než stoprocentní nasazení, takže je nám jasné, že to nebude pro hráče jednoduché, skloubit osobní život, zaměstnání a fotbal.

Předpokládám, že jste tak dlouhou pauzu kvůli pandemii koronaviru nečekal.
Musím přiznat, že tohle jsem nepředpokládal. O Vánocích to vypadalo všechno jinak a myslím, že řada lidí si myslela, že na Velikonoce se bude určitě hrát. A místo toho se ani netrénuje.

Cítíte, že by někdo z hráčů nemusel s fotbalem pokračovat?
Myslím, že to nelze říct všeobecně, bude to spíš individuální. Třeba teď tady byl jeden z našich hráčů s kočárkem a tvrdil nám, že už si říkal, že neví, jak to bude s fotbalem dál, ale pak přišel ke hřišti, dýchlo to na něj a říkal, jak moc mu chybí kabina. Horší to může být u dětí, které teď vlastně nechodí ani do školy, pořád jsou na internetu. Nemusí se jim pak už tolik chtít. Bude třeba podpora od rodiny, aby jim dala impulz a vedla je ke sportu.

Vychází mi to tak, že je u budoucnosti zejména malých fotbalistů pěkná porce otazníků.
Třeba se to časem všechno vrátí do normálu, ale teď prostě nikdo nevíme, co bude, a kdy to bude. Nikdo neví, jestli na podzim nepřijde zase nějaká vlna, co to všechno zase naruší. Na druhou stranu, když jsem mluvil o dětech, tak jsem viděl venku plné hřiště, kde děti hrály fotbal. Myslím, že řadě z nich to sportování chybí. A já věřím, že až se začnou vracet do školy, mohlo by dojít i k uvolněné tréninkového procesu v amatérském sportu.

Když jsme nakousli ty změny v areálu, je nový závlahový systém pro Zličín momentálně konečnou, nebo máte i další vize?
Nějaké plány máme. Národní sportovní agentura má otevřené investiční programy a my bychom chtěli pokračovat v úpravách našeho areálu. Chtěli bychom udělat nová zábradlí, mít nové držáky na ochranné sítě. Nápadů je více, uvidíme, které z nich se nám povede do budoucna realizovat.


Očima šéfa klubu Milana Šmída
„Dlouhá léta jsme se snažili získat podporu v projektu Zelený trávník, ale končili jsme na druhém či třetím místě. A když jsme pak konečně jednou vyhráli, tak ten projekt zastavili. Na nový závlahový systém jsme tak dosáhli až nyní a do Velikonoc bude určitě hotovo. Musíme také přiznat, že bez té grantové pomoci bychom to nedokázali realizovat. Moc nám to pomohlo. Doba je šílená, všechny mrzí, že se nehraje. My jsme toho tedy alespoň využili v tom smyslu, že jsme mohli hřiště rozvrtat a nic nám to nenaruší. Už si ale samozřejmě všichni přejeme, aby situace dovolila a dalo se trénovat a hrát. Vnímáme, jak to je pro všechny těžké. Pro motivaci dětí chystá klub také letní kemp. A to pro naše hráče i děti, co přijdou.“