Foto: Pavel Jiřík st.
Chci věřit tomu, že se bude hrát, říká trenér Motorletu Poustka. Je hrdý na Slavii a hájí Kúdelu

Chci věřit tomu, že se bude hrát, říká trenér Motorletu Poustka. Je hrdý na Slavii a hájí Kúdelu

Starostí má nad hlavu. Amatérský fotbal zastavil covid-19, takže trenér Martin Poustka nemůže cepovat své svěřence a vést je do bitev o body ve třetí lize, ani s nimi trénovat. Pandemie, která brzdí celý svět, má vliv i na jeho hlavní práci, kdy pracuje pro hráčského agenta Pavla Ziku v roli sportovního manažera. „Zasáhlo to obě oblasti, o to je pro mě situace náročnější,“ přiznává v rozhovoru pro fotbalpraha.cz.

Jak složité je fungovat v roli kouče, který nemůže trénovat? Nenapadlo vás třeba, že budete muset změnit profesi?
Doba je těžká, ale že bych se na to měl v Motorletu vykašlat, to mě vážně ani nenapadlo. My se snažíme s kolegy fungovat, vytvářet nějakou vizi, prostě být aktivní, co jen podmínky a omezení dovolí.

Motivovat hráče k práci a nějak je kontrolovat prostřednictvím aplikací ale určitě není to, po čem trenér touží, že?
Já jsem ale nikdy k nějakému takovému kontrolování nepřistupoval, a to za celou dobu. Ta pauza je nepříjemná pro všechny, nedávalo mi to smysl, vždyť má v téhle době každý svých starostí dost. Nejdůležitější je přestát tuhle dobu ve zdraví. Tím neříkám, že mi nezáleží na tom, co hráči dělají. Jsem rád, když si jdou nějakou možnou formou zasportovat, to je jasné.

Jenže jednou se příprava rozjede, pak se zastaví. Nikdo pořádně neví, co bude...
Je pravda, že teď nějaké světýlko na konci tunelu není vidět. Termíny, které byly stanoveny, se mění. Nedá se z nich vycházet, není jasné, kdy opatření dovolí týmům aspoň trénovat.

Rezervy prvoligových klubů ovšem trénovat mohou. Mají nesporně výhodu, jaký na to máte názor?
Já si myslím, že je dobře, když hráči v rezervách profesionálních klubů mohou trénovat. Dokonce si myslím, že by mohli trénovat i ostatní. Chápu, že jsou tady vzhledem k situaci určité restrikce, bylo by třeba pochopitelně respektovat všechna nařízení a omezení. Ale sport obecně je jednou z cest, jak bojovat s nemocemi, pohyb zlepší fyzičku, ale i psychiku. Navíc fotbal je sport, který se hraje venku, hřiště je velké. Myslím, že trénink, a to i ve více lidech, je méně rizikový, než když jdete nakupovat do zaplněného nákupního centra. Proto si myslím, že bychom trénovat mohli ve více lidech, ale při dodržení daných podmínek.

Vás pauza zasáhla i vzhledem k synovi, toho fotbal moc bavil. Vnímáte, že mu fotbal chybí?
Junior trpí. Víte, člověk by si s ním šel rád kopat, ale je to složitější. Hřiště jsou zavřená. Naštěstí mají dvakrát týdně on-line trénink, je super, že jsou v kontaktu, ale není to prostě práce s týmem, kdy jsou kluci spolu v šatně. Je mi malých kluků líto, chybí jim pohyb, vzájemné vztahy, tohle prostě chybí všem.

Jednu novinku z jinonického klubu ale potvrdit můžete. Váš trenérský kolega Jan Rajnoch uspěl ve fotbalových volbách a stal se předsedou OFS Praha-západ. Zůstane i dál na Motorletu?
Jak jsem poznal Honzu, tak si myslím, že bude pořád fungovat ve více rolích. Když byl zvolený, tak jsem mu samozřejmě pogratuloval. Uspěl on i spousta nových lidí, kteří můžou českému fotbal pomoci a prospět. Mají šanci ovlivnit dění v českém fotbale i vylepšit pohled veřejnosti na něj směrem k lepšímu po těch všech kauzách. Snad se díky tomu povede přilákat i nové subjekty a firmy, co fotbal podpoří a pomohou český fotbal posunout.

Objevují se zprávy, že fotbalisté pauzu neustáli a končí kariéru. Máte nějaké podobné signály v Motorletu?
Nevím o tom, že by někdo uvažoval tímhle směrem. V tomhle směru se spíš bojím o děti, u nich se vytváří láska k fotbalu, tam asi úbytek bohužel bude. O dospělé takový strach nemám, spoustě kluků fotbal bude chybět. Samozřejmě nastanou situace, kdy třeba půjde hráč dobrovolně do nižší soutěže kvůli práci, že nebude stíhat trénovat x krát v týdnu, ale kdo má rád fotbal, tak u něj zůstane.

Pojďme k něčemu veselejšímu. Radost vám jistě udělala Slavia, klub vašeho srdce, postupem přes Glasgow Rangers v Evropské lize, že?
To její tažení je fantastické. Moc k tomu postupu Slavii gratuluji a přeju jí to. A taky si přeji, aby přešla i přes další překážku, kterou je Arsenal. Když budou všichni zdraví, tak věřím, že na to mají.

Lesk postupu zastiňuje fakt, že se skotský tým prezentoval hrubými zákroky a vše vyhrotila situace s obviněním Ondřeje Kúdely z rasistické urážky soupeře. Následně byl prý hráč Slavie napaden a vše řeší skotská policie. Co jste na to říkal?
Bylo naprosto šílené, co hráči Glasgow předvedli, jejich zákroky byly brutální, šílené bylo i to ostatní, co se stalo po skončení duelu. S Ondřejem Kúdelou jsem nemluvil, ale dobře ho znám. Je to slušný a férový kluk. Nedokážu si ani představit, že by to i v tak vypjaté chvíli byl schopný udělat. Vůbec mi to k němu nesedí. Je to uvědomělý kluk, má kolem sebe v kabině kluky tmavé pleti a vždycky to byl jejich kamarád. Je to bezproblémový kluk a nevěřím tomu, co tvrdí skotský tým.

Mimochodem, věříte, že se ČFL na jaře rozjede? Muselo by se určitě nějaký čas i trénovat...
Věřím, že se hrát bude. Chce se mi tomu věřit. Otázkou je, v jaké formě se to bude dohrávat. Když ta chvíle přijde, tak béčka, co teď mohou trénovat, budou pochopitelně dál. V tomhle směru pak bude soutěž, až se rozjede, neregulérní. Takže za mě by se mělo hrát, ale nemělo by se postupovat ani sestupovat. Ta sezona bude zvláštní a všichni by měli být rádi, pokud se vůbec začne hrát. Blíží se duben a sezona musí být dohraná do června. Navíc politici pořád jednají o tom, že se protáhnou restrikce a omezení.

Časový mantinel je menší a menší. Dovedete si představit, že se bude hrát v rytmu anglických týdnů?
Já si to představit dovedu, ale problém bude, co by na to řekli hráči. Každý z kluků je rád, že bude mít zaměstnání a není reálné, že by každý týden mohli hrát ve středu zápasy. Přece se bavíme o klubech fungujících v amatérském režimu. V tuhle chvíli není jasno, a tak přeji všem pevné nervy a hodně zdraví. Ať se každý opatruje a věřím, že se dřív nebo později zase sejdeme na fotbalovém zápase. Už se na tu chvíli těším.