Foto: Jiří IPSER
Na jaře už nehrát a začít až v létě přípravou? To by byla katastrofa, říká trenér Přední Kopaniny Vott

Na jaře už nehrát a začít až v létě přípravou? To by byla katastrofa, říká trenér Přední Kopaniny Vott

Situace v amatérském fotbale už začíná být kritická. To přiznává i Daniel Vott, trenér tradičního účastníka Pražská teplárenská přeboru Přední Kopaniny. Možnou variantu určení sestupů a postupů po dohrání jen podzimní části soutěží považuje za nešťastnou.

Pět měsíců bez fotbalu, jak se přerušená soutěž dohraje, to je ve hvězdách. V jakém rozpoložení se nyní váš tým nachází? A vy osobně?
Je to opravdu dlouhá doba a nejdříve jsem třikrát předělával zimní přípravu, jelikož vždy byl daný nějaký termín, kdy by se mohlo začít, ale pak již nebylo dáno vůbec nic. Takže v jakém rozpoložení bude mužstvo, v jakém stavu jednotliví hráči, vůbec netuším, ale předpokládám, že se nějakým způsobem udržují, aby byl návrat na hřiště co nejjednodušší a nejkratší. Já osobně naštěstí úplně bez fotbalu nejsem, jezdím se synem na tréninky do Příbrami, kde se připravuje s B mužstvem, které naštěstí normálně trénuje.

Vidíte světlo na konci tunelu?
Světlo na konci tunelu samozřejmě vidím, i když nevím přesně kdy. Předpokládám, že v okamžiku, kdy bude výrazná část lidí naočkována, tak spolu s těmi, co již nemoc prodělali a mají protilátky, bude dostatečné množství lidí imunních a virus se nebude moci dále šířit, a tím se snad vrátíme do normálního života...

Vše nasvědčuje tomu, že pokud se ještě začne, nebude to dřív než začátkem května. Takže je takřka jisté, že se přebor nedohraje. Nastane tedy varianta, že o postupu a sestupu se rozhodne poté, co bude odehráno více jak 50 procent zápasů. Co vy na to?
Ano, vše nasvědčuje tomu, že to dopadne tak, že kromě profesionálních soutěží se dohraje pouze podzimní část. Vím, že to bylo určeno a schváleno dopředu, že tato varianta může nastat, ale dle mého názoru je nesmysl, aby se na základě takto dlouhodobě přerušené soutěže mělo postupovat nebo sestupovat. Myslím si, že mužstva, která budou hrát o postup nebo sestup, přišla o možnost v zimě se kvalitně připravit nebo doplnit mužstvo, aby se o to mohla v jarní části sportovně poprat. Navíc se domnívám, že třeba ČFL nebo MSFL bude naprosto neregulérní soutěž, jelikož B-mužstva, kde mají hráči, co mají profesionální smlouvy, normálně trénují. A je asi dost nefér, že se najednou ve stejné soutěži postaví proti mužstvům, kde tuto možnost neměli. Za mě, co se týká Kopaniny, bych byl rád, kdyby se to dohrálo, jelikož bychom těch šest utkání, které nám zbývají dohrát, brali jako nejlepší možnou přípravu na sezonu 2021/2022, která - pevně doufám - bude už normální. Každopádně by to pro nás byla lepší varianta, než kdyby se začalo až v létě přípravou, to by byla katastrofa.

Říká se, že fotbal se nedá zapomenout. Kondice se dá dohnat, ale mohou se vytratit zažité automatismy, cit pro míč. Myslíte si, že se to projeví v budoucnu na kvalitě přeboru?
Na to je těžké odpovědět. Kondice se dohnat dá, ale na všechno je potřeba čas. Otázka je, kolik toho času na všechno dostaneme. Pokud se bude dohrávat ještě letošní sezona, a pak bude normální příprava na novou sezonu, tak předpokládám, že bude vše v pořádku. Pokud by se na jaře již vůbec nehrálo, pak byla jen krátká letní příprava, tak si myslím, že bude velmi těžké hráče po tak dlouhé době kvalitně připravit. Nevím, jak se to projeví na kvalitě přeboru, asi nikdo neví, zda všichni hráči budou ochotni pokračovat v soutěžích, ve kterých účinkovali, než se soutěže zastavily. Ale doufám, že přebor bude nadále stejně kvalitní soutěž jako v posledních ročnících.

Může tak dlouhá pauza způsobit konec kariéry starších hráčů? Případné existenční starosti odvést z fotbalu i mladé hráče?
Tyhle obavy mám veliké. Myslím, že u hráčů, kteří pomalu zvažovali konec kariéry, to může toto rozhodnutí uspíšit. Na druhou stranu si zase někteří mohou říci, že takto končit nechtějí. Možná paradoxně mám obavy o tu mladší generace, která bohužel nemá ke sportu takový vztah jako ti starší hráči. Pak samozřejmě někteří hráči mohou řešit i pracovní nebo existenční problémy a na fotbal nebudou mít vůbec čas nebo náladu. Tato doba je blbá a myslím, že až se vše zase spustí, tak teprve posčítáme skutečné škody, které pandemie způsobila. Jak ve sportu, tak ve společnosti.