Nejdřív první míč, pak ustanovení kroužku. Před 125 lety vznikl Meteor
18.02.2021

Nejdřív první míč, pak ustanovení kroužku. Před 125 lety vznikl Meteor

Právě před 125 lety, na masopustní úterý 18. 2. 1896, mladý muž jménem Čanda spolu se svými kolegy Grunzlem a Skořepou zakoupili od firmy Brandeis, sídlící na Příkopech, za ušetřené čtyři zlatky opravdický kožený míč. Tuto informaci se záhy dozvěděli i další jejich kolegové Chudý, Böhm, Kojzar, Bukovský, Franěk a Ctibor - za poplatek dva krejcary společně ustavili kroužek, který po rozpadu cyklistického kroužku převzal název Meteor.

Libeňský Meteor svým rokem vzniku 1896 patří mezi nejstarší fotbalové kluby u nás a také společně se Spartou a Slavií mezi trojici zakladatelů tohoto nejpopulárnějšího sportu. Tento stál také u vzniku Českého svazu fotbalového v roce 1901.

V roce 1902 se fotbalový kroužek změnil na sportovní klub Meteor (viz foto níže, první strana stanov), který funguje na velmi dobré úrovni dodnes. V klubu všichni věří, že i když to v současné době pandemická situace nedovoluje, budou moci toto krásné výročí v blízké době společně oslavit.

Za historií klubu se krátce ohlédl jeho předseda Miloslav Volf. „To je velký kus historie. Cítím úctu a respekt ke všem těm, kteří klub zakládali a po celá ta léta pro zelenobílé barvy pracovali. Osobně jsem pyšný na to, co jsme dokázali v posledních deseti letech. Troufnu si říct, že to byla nejúspěšnější léta v poválečné historii, ne-li od třicátých let. Fotbal je pořád stejně krásný, jenom teď nevíme, co a jak bude. Věřím ale, že i dál budeme psát další slavné kapitoly klubu.”

A co oslavy? „V současné době je těžké něco plánovat. Ale přece jen něco chystáme ve spolupráci s Městskou částí Praha 8, která má letos také své jubileum. Kulturně sportovní oslavy by měly proběhnout v srpnu. Snad už to půjde.”