Legenda vzpomíná na dobu, kdy Satalice hrály divizi. Jaká soutěž by podle Hogena klubu slušela?
15.02.2021

Legenda vzpomíná na dobu, kdy Satalice hrály divizi. Jaká soutěž by podle Hogena klubu slušela?

Satalice už jen vzpomínají na doby, kdy válely v divizi. V této sezoně však bojovaly na špici II. třídy a o to víc může klub mrzet, že ji přerušil koronavirus. „Být bez fotbalu je pro nás všechny bolestné,“ přiznává bez rozpaků Roman Hogen, jedna z ústředních postav tamního fotbalového klubu, satalický srdcař, který to dotáhl během kariéry do nejvyšší soutěže i k zahraničnímu angažmá.

Jak se vám v Satalicích žije bez fotbalu?
Hodně týmů se u nás připravovalo. Holky Sparty, Viktorka Žižkov, Újezdy, juniorka Dukly, Zeleneč a další. Máme rok starou umělku, k tomu umělé osvětlení. Přicházíme tím, že jsou omezení kvůli covidu, o docela slušné peníze.

V dnešní době, kdy kluby počítají každou korunu, je to asi ještě bolestivější, co?
Ještě že tu máme už čtyři roky áčko Dukly. To jsou profesionálové, trénovat můžou. Samozřejmě to teď všechno ještě komplikuje zima a sníh, ten už není kam dávat. Obrovské penzum práce odvedl předseda TJ Milan Biško, o všechno se postaral, makal klidně do jedenácti večer, jen aby bylo vše v pořádku.

Úplně bez fotbalu tedy Satalice ale nejsou?
Pár přáteláků jsme tady měli, ale to hrají třeba druholigové kluby. Co se týče vyloženě Satalic, tak je to špatný. Akorát jsem u hřiště, přijely trénovat holky z Dukly. Můj mladej jim chodí vždycky rozsvítit světla a na konci zhasne. Nic se nedá dělat, přitom jsme sezonu měli rozjetou na postup, ale omezení amatérským fotbalistům nic nedovolí.

Hráči museli být po dobrém rozjezdu nažhavení, sledujete, zda se připravují během pauzy?
Myslím, že kluci chodí běhat, občas na ně narazím tady v Satalicích. Trenér Zdeněk Mikyška je skvělý, s hráči komunikuje přes whatsapp. Parta je tu teď fakt výborná, jsou tu mladí kluci, k tomu pár zkušenějších. Má to hlavu a patu. Dokonce se nám hlásí hráči, že mají zájem u nás působit, to je moc příjemné. Začali chodit i fanoušci, na derby s Vinoří u nás bylo 120 lidí, jezdili i na zápasy ven.

Jste vy sám se současnými hráči v kontaktu?
Teď se možná sejdeme, máme problém s halami, co jsou v areálu a pod tíhou sněhu nápor na některých místech neudržely. Je třeba odházet sníh a nějak vše připravit, kdyby bylo povoleno zahrát si tenis.

Podporujete nějaké rozvolnění současných omezení?
Mně se covid vyhýbá, rodina je v pohodě. Ale lidé okolo tu nemoc měli a u některých z nich nebyl průběh úplně jednoduchý. Takže bych byl opatrný. Pokud by se mělo rozvolňovat, tak s rozvahou. Aby se všechno zase nepokazilo. Na druhou stranu chápu, že třeba hospodští to mají moc těžké. Kdyby nás pustili na hřiště a nařídili třeba rozdělení na sektory, jsme schopní to zajistit, všechno se denně dezinfikuje, vše se dodržuje.

Mluvil jste o hospodských. Restaurace v satalickém sport areálu vždy frčela. Stejně jako byl na výši i fotbal. Vzpomínáte na éru, kdy klub hrál divizi?
No jasně. To tady byla super banda, fotbal je vždycky o partě, tehdy byla skvělá. Vedl nás trenér Nikodým, s kluky se dodneška potkáváme, byly to fajn časy. Dařilo se nám fotbalově a parádní byla i ta posezení po zápasech.

A co doby, kdy jste válel v první lize? Mrknete se třeba na nějaká videa z té doby?
Že bych sám od sebe koukal na zápasy, kde jsem hrál? (směje se) To vážně ne. Ale nedávno mi volal náš trenér, že viděl v Dohránu v televizi zápas Blšan s Olomoucí, kdy jsem dával dvě branky. Tak na to jsem se podíval.

Co dalšího vám z fotbalového pohledu udělá radost?
Když je večer čas, mrkneme se na zápasy Sparty nebo Slavie, určitě koukáme na evropské poháry.

Věříte, že se ještě v této sezoně rozjede amatérský fotbal?
Přál bych si to, aby se soutěže rozjely. Ale fakt si myslím, že je opatrnost na místě a počkal bych, až lidé dostanou vakcínu, prostě až bude situace lepší. Někdo měl s covidem lehký průběh, ale znám lidi, kteří přišli třeba o půl plic. Nikdo nemládneme. Vím, že už je to všechno pro lidi dlouhé, jsou na nervy. A ti, co jsou zavření doma v panelácích, to mají určitě o to víc těžké.

Pojďme zakončit povídání optimisticky. Zaútočí Satalice v budoucnu na vyšší soutěž?
Přál bych si, aby se k nám jednou vrátil Pražský přebor. Přijel by nějaký tým s exligisty v sestavě a věřím, že by po letech bylo v Satalicích na fotbale zase plno.