Foto: Pavel Jiřík st.
Fotbal odpočívá, sportovní ředitel Újezdu Praha 4 má ale fičák. Proč smekl před Bohemians?

Fotbal odpočívá, sportovní ředitel Újezdu Praha 4 má ale fičák. Proč smekl před Bohemians?

Fotbal mu chybí, moc by si přál, aby se i na amatérské úrovni v době covidové znovu rozjel. To sportovní ředitel Újezdu Praha 4 Jiří Jindra při rozhovoru pro fotbalpraha.cz neskrývá. Žije ale realitou. A ta je pořádně náročná. Blíží se tot­iž Valentýn, svátek zamilovaných, takže chvílemi neví, kam dřív skočit. „Vedení firmy, kde pracuji, už avizovalo, že teď jedeme včetně víkendu,“ naznačuje, že ho čekají při rozvozu květin perné chvilky.

Amatérský fotbal má už dlouho nucenou pauzu, vy se ale v práci zjevně nenudíte, co?
Jsem rád, že to zaměstnání mám a nebylo v téhle těžké době ani nijak přerušené. Práce je opravdu hodně a jsem za to rád. Musím zaklepat, že se mi vyhýbá i covid – zatím mě to minulo. I když pár lidí v okolí už to mělo. Snažím se cvičit, otužovat.

Šel jste do sebe a teď se vám to hodí?
Já už to mám takhle nastavené docela dlouho. Kromě cvičení chodím na vzduch, piju vodu s citronem, snažím se žít zdravě.

Vážně nemáte někdy chuť na pivo?
Nejsem klasický pivař, ale musím říct, že doba je taková, že bych si točený s kamarády dal. S radostí bych si s nimi poseděl a pobavil se, co je nového. Třeba po nějakém fotbalovém zápase. Jenže nic takového nejde. Pořád ale doufám, že ten čas přijde a i amatérský fotbal bude zase povolený.

Profesionální fotbalisté chodí na testy, jsou hlídaní. Tohle je v amatérských podmínkách, kdy se řeší pomalu každá koruna, úplně jiné. Nemyslíte?
Já si myslím, že pokud by to záviselo na těch testech, tak by se snad i nějaké finance mohly najít. Každý kraj by mohl svoji situaci řešit s danou hygienickou stanicí. Fakt bych uvítal, kdyby se věci daly do pohybu a řešily se. Chtěl bych, aby se i mládež rozjela. To je přece v zájmu nás všech. Fotbal nám moc chybí.

Zmínil jste mládež, tam asi hrozí největší průšvih, že?
Jestli se to nerozjede, tak to časem fakt bude velký problém. Nejsem příznivec nějakých frází, ale tohle je fakt a pravda. Děti nechodí do školy, už si nechodí ani kopnout někam na plácek, pohyb moc chybí.

Kdyby se začalo hrát. Věříte, že by fungovalo dodržování přísných pravidel?
Myslím, že bychom byli schopní vše dodržovat, i když byla omezení a dalo se fungovat, tak jsme v tom režimu jeli. Další otázka je, jak s diváky. Fotbal se má hrát pro fanoušky. A když už na zápas těch sedmdesát místních lidí přijde, měla by se najít cesta, aby mohli na utkání být.

Koukat se mohou třeba za plotem...
Chtěli bychom, aby se našel nějaký způsob, kdy by se dalo hrát i za přítomnosti fanoušků. A určitě toho docílit bez lumpáren. Za plotem by jich u nás asi pár být mohlo, to ale prostě není ono.

Řešíte současnou situaci s trenérem a hráči?
S hráči je v kontaktu trenér Jeřábek, já se vždycky spojím s ním a s předsedou klubu. Všichni jsme doufali a věřili, že se začne hrát, ale bohužel to nedopadlo. Když byl stanovený termín, bylo tam nějaké světlo na konci tunelu. Teď jsme ve stavu nula. Hráči vědí, že když se dostanou do nějakého problému, mohou se na nás obrátit a my se pokusíme pomoci.

Amatérské soutěže v hokeji už v této sezoně dohrály, nebojíte se, že fotbal stihne podobný osud?
Když jsem to slyšel, tak ve mně hrklo. Ale pořád si říkám, že fotbal je letní sport a ty myšlenky, že by to tak mohlo dopadnout, jsem rychle zahnal. Co se týče Prahy, musím pochválit STK a Frantu Vitovského, že se začalo hrát v létě dřív. Předpokládalo se, že se může situace časem zhoršit.

Dohraje se podle vás sezona?
Věřím v dohrání minimálně podzimu. A v tuhle chvíli říkám, že odmítám debatu o tom, jestli někdo mluví o regulérnosti. Situace je prostě daná podmínkami, je pro všechny stejná, nikdo z nás ji nemohl ovlivnit. Beru to tak, že bude super, když se povede návrat na hřiště. Fotbal nás provází celým naším životem a jsme naštvaní, že se nic neděje.

Byl by asi průšvih, kdyby se nedohrál druhý rok po sobě, co?
S tím souhlasím. Otázkou je přístup radnic a podpory od sponzorů, jaký by to mohlo mít dopad.

Fotbalovou radost si uděláte alespoň při sledování ligových zápasů v televizi?
Jsem velký fanda anglického fotbalu, držím tam palce Liverpoolu. Ale sleduji pochopitelně i West Ham, Tottenham, koukal jsem na Leeds po návratu do Premier League. O víkendu vidím tak čtyři zápasy, koukám i na fotbalové pořady okolo anglické ligy. Dělají tam totiž skvělou reklamu fotbalu.

Takže jste nesledoval „svoji“ Slavii v Příbrami?
Ano, je pravda, že jsem odmalička fandou Slavie. Z dřívějších působení se známe s trenérem Jindrou Trpišovským. Kolega Tomáš Cigánek z Přední Kopaniny je sparťan, tak mi napsal, copak se to děje v Příbrami. Tak jsem to tam přepnul a musím říct, že jsem utkání dokoukal. Když dal gól na 3:3 Voltr, blesklo mi hlavou, že zrovna toho měl trenér Trpišovský docela rád.

Na Spartu a premiéru trenéra Vrby jste nekoukal?
Trenéra Vrbu respektuji a fandím mu. Stejně tak ale i kouče Kotala, který na Letné skončil. Když Sparta prohrávala o dva góly, tak jsem chtěl vrátit „úder“ Tomáši Cigánkovi a napsal jsem mu, že si beru dva kusy olomouckých syrečků. Bylo mi jasné, že jsem ten obrat na Hané přivolal (Sparta vyhrála 3:2). Je pravda, že tenhle víkend jsem viděl dva zápasy české ligy a musím říct, že stály za to. A ještě bych chtěl říct, že klobouk dolů před Bohemkou.

To vás tak zaujala její výhra nad Brnem?
To ani ne, ale její fandové ano. Když jsem viděl, jak stojí devadesát minut na štaflích a sledují zápas, to je fandovství až za hrob.