Foto: Jiří IPSER
Před 60 lety byly Kobylisy druholigové
28.01.2021

Před 60 lety byly Kobylisy druholigové

Ano, v sezóně 1960/1961 kopalo Dynamo Kobylisy druhou nejvyšší soutěž. Mladší čtenáři se teď možná zeptají, co to bylo za klub, to Dynamo? Starší asi vědí, že se tak tehdy jmenovala současná Admira Praha. Byla to taková divná doba, kdy se Slavia musela přejmenovat na Dynamo Praha, Sparta na Sokolovo, Bohemka na Stalingrad…

Přitom v roce 1952 došlo k totálnímu úpadku kobyliského fotbalu a zůstala jen mládež. Proč, to by bylo dlouhé povídání…

Hlavně díky Ladislavu Urbanovi, Františku Rodrovi, Václavu Hankovi, Josefu Zavázalovi, Janu Roubíkovi, Jaroslavu Duškovi, Františku Charvátovi, Jaroslavu Koubovi či Janu Kmentovi tenkrát klub nezašel zcela na úbytě.

Znovuzrození A-mužstva
Na podzim 1955 se sešla ustavující schůze, která rozhodla takto: „TJ Dynamo-vozovna Kobylisy, navazujíc na slavné tradice Admiry VIII, obnovuje činnost dospělých.“ Mohla to odhlasovat, protože po letech mizérie se v Kobylisích opravdu podařilo opět sestavit A-tým. A ten následně ukázal svou sílu!

Městská fotbalová sekce v Praze zvážila historii, dosavadní význam a výsledky kobyliského fotbalu a uznala, že by si nezasloužil začínat znovu v té nejnižší třídě. Proto bylo nově vytvořené mužstvo zařazeno - do 1. B třídy.

A ejhle! Pod vedením hrajícího trenéra Josefa Forejta ji Dynamo hned vyhrálo a postoupilo do 1. A třídy. Kobyliský dres tehdy oblékali hráči Plaček, Fiala, Nejedlý, Vostrý, Bříza, Mácha, Rýgr, Mácha, Somol, Schiel, Brejcha.

Z Kobylis na Koráb
Pod kobyliskou vozovnou v ulici Na pecích započala roku 1958 výstavba nynějšího stadionu Admiry a fotbal se načas stěhoval do Libně. Na Koráb. Tohle hřiště bývalo dříve domovskou tvrzí SK Libeň, tradičního účastníka ligových soutěží, 1. ligu kopal sedm ročníků a zanikl roku 1951 sloučením se Spartou. Na znovu oživším Korábě se Dynamu Kobylisy dařilo. V ročníku 1957/1958 vyhrálo 1. A třídu a postoupilo do městského přeboru Prahy. Za další dva roky už se probilo do oblastní soutěže (divize).

Porazili Spartu i Bohemku!
A pak se stalo něco těžko uvěřitelného. U příležitosti 50. výročí kopané v Kobylisích sehrálo Dynamo na Korábě v prosinci 1959 dvě přátelská utkání s prvoligovými soupeři zvučných jmen. Čekala se v obou případech, jak jinak, nakládačka. Spartak Sokolovo (Sparta) mělo tehdy v kádru borce formátu Krause, Maška, Kvašňáka, Hertla.

Spartak Stalingrad (Bohemka) zase Hubálka, Kose, Fiktuse, Kauru…

Ale Praha se divila, Praha málem nevěřila - „admiráci“ totiž oba zápasy vyhráli 2:1 a sparťani i klokani se z Korábu vraceli domů hodně spráskaní!

A byli druholigoví…
Na jaře 1960 to pak přišlo! Kobylisy totiž vyhrály A-skupinu oblastní soutěže (divize, tehdy třetí nejvyšší)! Soupeři? Tak třeba Chomutov, Radotín, Česká Lípa, Varnsdorf…

Až do posledního kola to byly nervy. O prvenství se „admiráci“ přetahovali se Slavojem Žižkov (za pět let tento klub přijme název Viktoria a obnoví tak dávnou žižkovskou tradici) a s Chemičkou Ústí. V posledním kole vyhráli Kobyliští v Doksech 2:1 a o jeden bod se stali vítězi soutěže. Spolu s nimi do 2. ligy postoupil i Slavoj Žižkov, a to v rámci reorganizace. A to šest let předtím stál kobyliský fotbal téměř na pokraji zániku…

O postup se tehdy zasloužili Jiří Plaček, Josef Somol, Ladislav Němeček, Karel Trnka, Mirek Bříza, František Kasal, Richard Mácha, Jaroslav Brejcha, František Novotný, Bohumil Trubač, Ota Gronwel. A zejména pak hrající trenér Josef Forejt, jedna z největších osobností v historii kobyliského fotbalu. Ano, ten Forejt, odchovanec klubu, který kopal ligu za ŠK Bratislava a Slavii, a který následně trenérsky vedl Teplice, Slavii, Vlašim, Motorlet…

Legendární emeritní sekretář Admiry Josef Vavruška, co vloni odešel do fotbalového nebe, říkával: „Nejsem sám, kdo si myslí, že tenkrát měly Kobylisy asi nejlepší jedenáctku všech dob.“

„Odklizeni“ na Moravu
Kobyliský fotbal táhl a několikatisícové návštěvy v oblastní soutěži na Korábě byly běžné. To byla doba! Zřejmě i proto fotbalový svaz dospěl k závěru, že Dynamo Kobylisy patří k ekonomicky silným oddílům. Jiní v Kobylisích zastávali názor, že jejich Dynamo nebylo z pohledu svazu pro druhou ligu dostatečně atraktivní, a proto ho „ti tam nahoře odklidili“ do B-skupiny. Tedy na Moravu.

Shodou okolností vstupovalo mužstvo do této těžké soutěže bohužel spíše oslabeno než posíleno. Taky proto se na Korábě hrála 2. liga jen jeden ročník. Boj o záchranu byl nad síly Dynama. Ostatně, nastaveno to bylo od svazu vražedně. Z dvanácti mužstev tenkrát sestupovala hned čtyři! Zejména jarní finiš 2. ligy byl z kobyliského pohledu tristní – z posledních pěti utkání neuhráli „admiráci“ ani bodík. To ale nic nemění na tom, že druholigová účast Dynama patří v historii kobyliského fotbalu na nejčestnější místo.

Ladislav Čadský, dlouholetý funkcionář FK Admira, rozhodčí a delegát, měl v těch časech čtrnáct let. Tady jsou jeho vzpomínky: „Byla to tehdy opravdu velká sláva, vrchol kobyliského fotbalu. Tenkrát ještě byla sobota pracovním dnem, a tak jsme se celý týden těšili na nedělní dopoledne, na druhou ligu. To byl prostě svátek fotbalu. Ostatně, neděle dopoledne je admirácká tradice, kterou držíme dodnes. Můj táta tehdy klubu pomáhal jako pořadatel, a tak jsme spolu na Koráb jezdili tramvají dost v předstihu. Druhá liga se hrála v podmínkách, jaké si dnes neumějí představit hráči ani v nižších třídách. Přípravu hřiště, samozřejmě škvárového, lajnování, zavěšení sítí na branky, úklid a podobně, to měli na starosti manželé Sládkovi. O kabinách těžko mluvit, byly to takové špeluňky. Žádné sprchy, jen káď s teplou vodou. Návštěvy bývaly z dnešního pohledu skoro neuvěřitelné, kolem hřiště se mačkaly tři, i čtyři tisíce fandů. Pro nás, mládež, byl navíc vítanou atrakcí cukrář, který při každém utkání chodil mezi diváky a nabízel různé cukrovinky na špejli, všechny za korunu. Velkým zážitkem pro mě byl zájezd do Brna, táta mě vzal s mužstvem autobusem na zápas s Královopolskou. Pamatuji se na trenéra Trnku, byl hodně přísný a pokyny vydával hodně hlasitě. V průběhu jara 1961 už pak docházely v klubové pokladně peníze, a tak na zápasy venku se začalo jezdit levnějším vlakem. Popravdě řečeno, už samotný postup do 2. ligy byl vrchol, B-skupina s většinou moravských mužstev byla nad síly našeho mužstva. Tak to taky admiráci rozumně brali a ze sestupu se nikdo nehroutil. Ale vzpomínka je to hezká i dnes, po šedesáti letech.“

Z vlaku do práce, nebo do lázní
Přidáme vzpomínku před časem také již zemřelého bývalého útočníka Dynama Františka Novotného, do svých posledních dní věrného návštěvníka zápasů Admiry: „Na zápasy venku jsme jezdívali vlakem. Vraceli jsme se v pondělí nad ránem a některým hráčům byla pondělní dopoledne v zaměstnání refundována. Občas jsme rovnou z nádraží chodili do Karlových lázní na rehabilitaci. Nezapomenu, jak jsem po svatbě zaspal, ujel mi vlak a kluci v Otrokovicích vyhráli 2:1 beze mne.“

Gól vstřelený budoucí legendě
A právě František Novotný vstřelil jedinou – tedy vítěznou – branku v podzimním domácím utkání s Prostějovem. Ani on sám, ani nikdo z dalších „admiráků“ tehdy netušil, že míč skončil v síti za zády mladého gólmana, který se začas stane mistrem Evropy. Taky trojnásobným mistrem ČSSR a třiašedesátinásobným reprezentantem. Ten brankář se jmenuje Ivo Viktor.

***
Už nikdy v dosavadní historii se Admiře nepodařilo probojovat se znovu do druhé nejvyšší soutěže. Nejblíže k tomu měla v ročníku 1998/1999, kdy v konečné tabulce ČFL obsadila 2. místo. Postoupila tenkrát, a to zaslouženě, ekonomicky solidně zajištěná a kvalitními fotbalisty disponující Spolana Neratovice.

Přehled druholigových utkání Dynama Kobylisy

Podzim 1960

Dynamo – Spartak Brno Královopolská 1:3 (0:1)
Branka Dynama: Mácha, 4 000 diváků.

Jiskra Otrokovice - Dynamo 1:2 (0:2)
Branky Dynama: Kasal a Kokoška, 1 700 diváků.

Dynamo – Spartak Čelákovice 2:2 (2:0)
Branky Dynama: Němeček 2, 3 000 diváků.

Dukla Pardubice – Dynamo 5:1
Branka Dynama: Němeček, 3 000 diváků.

Dynamo – Železárny Prostějov 1:0 (0:0)
Branka Dynama: Novotný, 3 000 diváků.

Dynamo – Baník Ratíškovice 4:2 (3:1)
Branky Dynama: Novotný, Němeček, Kasal, Kokoška, 3 200 diváků.

TJ Gottwaldov – Dynamo 3:0 (1:0)
Přihlíželo 2 500 diváků.

Dynamo – TJ VŽKG 1:2 (1:1)
Branka Dynama: Novotný, v prudkém dešti přihlíželo 1 000 diváků.

Dynamo Kutná Hora – Dynamo 3:0 (2:0)
Přihlíželo 1 500 diváků.

Dynamo – Spartak Brno ZJŠ 2:4 (1:2)
Branky Dynama: Mácha, Kokoška, 2 500 diváků.

Slavoj Žižkov – Dynamo 2:0 (1:0)
Přihlíželo 7 000 diváků.

Jaro 1961

Spartak Brno Královopolská – Dynamo 3:1
Branka Dynama: Novotný, 2 500 diváků.

Dynamo – Jiskra Otrokovice 1:4 (0:2)
Branka Dynama: Bříza, 2 500 diváků.

Spartak Čelákovice – Dynamo 3:1 (1:0)
Branka Dynama: Bříza, 500 diváků.

Dynamo – Dukla Pardubice 0:0
Přihlíželo 2 500 diváků.

Železárny Prostějov – Dynamo 1:0 (1:0)
Přihlíželo 2 500 diváků.

Baník Ratíškovice – Dynamo 0:0
Přihlíželo 3 000 diváků.

Dynamo – TJ Gottwaldov 0:2 (0:0)
Přihlíželo 1 800 diváků.

TJ VŽKG – Dynamo 5:0 (2:0)
Přihlíželo 800 diváků.

Dynamo – Dynamo Kutná Hora 2:3 (2:2)
Branky Dynama: Němeček, Kasal, 800 diváků.

Spartak Brno ZJŠ – Dynamo 2:0 (0:0)
Počet diváků se v archivu FK Admira nedochoval.

Dynamo – Slavoj Žižkov 0:1 (0:1)
Přihlíželo 4 000 diváků.

Konečná tabulka 2. ligy – skupiny B

1.Spartak Brno Královopolská45:2932
2.Dukla Pardubice48:3231
3.TJ Gottwaldov57:2928
4.TJ VŽKG44:3324
5.Spartak Brno ZJŠ35:2823
6.Jiskra Otrokovice38:3922
7.Slavoj Žižkov30:3221
8.Spartak Čelákovice32:4220
9.Železárny Prostějov26:3019
10.Baník Ratíškovice62:5618
11.Dynamo Kutná Hora24:4717
12.Dynamo Kobylisy19:519


Spartak Brno Královopolská tehdy postoupil do 1. ligy. Dnes klub neexistuje, před časem se sloučil s Prostějovem. Stejně tak neexistuje Dukla Pardubice, sloučila se s VCHZ Pardubice. Do příslušných krajských přeborů tehdy sestoupily Železárny Prostějov, Baník Ratíškovice, Dynamo Kutná Hora a Dynamo Kobylisy.

A ještě upřesnění: TJ Gottwaldov je dnešní prvoligový Zlín, TJ VŽKG jsou dnešní divizní Vítkovice, Spartak Brno ZJŠ je dnešní prvoligová Zbrojovka.

Druholigové návštěvy na Korábě

Tahle čísla dnes, po 60 letech, budí ohromení u čtenářů a bledou závist u klubových pokladníků.

4 000 – na Královopolskou a na Žižkov
3 200 – na Ratíškovice
3 000 – na Prostějov a na Čelákovice
2 500 – na Brno ZJŠ, na Otrokovice a na Pardubice
1 800 – na Gottwaldov
1 000 – na VŽKG
800 – na Kutnou Horu

Druholigoví střelci Dynama Kobylisy
5 – Němeček
4 – Novotný
3 – Kasal, Kokoška2 – Mácha, Bříza