Foto: Pavel Jiřík st.
Start soutěží v nedohlednu. Jak to berou trenéři přeborových týmů?
13.01.2021

Start soutěží v nedohlednu. Jak to berou trenéři přeborových týmů?

Již teď je jasné, že start fotbalových soutěží je zatím v nedohlednu. Jiskřičku naděje dává Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, který vyjednává vstřícnější podmínky pro amatérský sport ve vládním systému PES. Mistrovský zápas se v Praze už nehrál tři měsíce a ještě nějaký čas se hrát nebude. Na aktuální pohled na současnou situaci jsme se zeptali trenérů všech šestnácti mužstev Pražská teplárenská přeboru.

Ty jsme požádali o odpovědi na následující otázky:
1. Prodloužení současných opatření do 22. ledna prakticky vylučuje, vzhledem k deseti dnům na přípravu, že by mohly soutěže začít ještě v lednu. Jak jste toto rozhodnutí přijal a jak dalece to ovlivnilo vaše fotbalové plány?
2. Do konce června jsou tak víkendové termíny prakticky plné. Už teď se počítá s termíny ve středu. Mezní situací je nedohrání soutěží. Stále platí, že prioritou je dohrát podzimní část soutěží, aby mohlo dojít k postupům a sestupům v soutěžích. Jak se díváte na tuto možnost? 

Petr Majer, Podolí
1. Rozhodnutí vlády ohledně situace kolem koronaviru jsem přijal naprosto v klidu. Dalo se to očekávat, takže překvapený určitě nejsem. Ani nemám chuť moc toto téma komentovat, protože fotbalové jaro 2020 a podzim této sezony a případné dohrávky teď na jaře, to nemá se soutěží nic moc společného. A to ještě nevíme, co nás čeká dál. Trénovat se nedá, hrát zápasy také ne. Individuální tréninky pro hráče už jsou tak dlouhou dobu, že to nemůže bavit nikoho. Je mi z toho všeho smutno, že přicházíme o část svého fotbalového života a nemůžeme s tím nic dělat. Fotbalové plány mi to nijak nenarušilo, neovlivnilo, protože v podstatě ani žádné pořádné nemám. Až bude hrozit, že by se mohlo začít něco v amatérském fotbale dít, tak pak teprve nějaké fotbalové plány můžeme mít.
2. Co se týká soutěžního řádu s tím, že stačí dohrát podzim a bude to určující pro postupy a sestupy, tak co vám na to mám říct? Teď nemluvím jako trenér mužstva, které je momentálně na sestupové příčce, ale spíš obecně a názor budu mít stejný i kdybychom neměli sestupové starosti. Bude se pospíchat to vše dohrát, nebude v podstatě čas na pořádné trénování, bude tam větší pravděpodobnost, že budou přicházet zranění, mužstva nebudou hrát kompletní, sestavy se budou lepit, a to se týká hlavně třeba středečních zápasů. Ne všichni mají v amatérském fotbale kvůli práci, rodinám atd. v týdnu možnost hrát, když to bude potřeba. I z těchto výše uvedených důvodů mě osobně ta soutěž přijde neregulérní. Ale nechci, aby to bylo vnímáno jako výmluva, že jsme dole, za to si můžeme sami a nezbývá nám, než vše co přijde přijmout a hrát. Až potom uvidíme, na co to bude stačit a co to přinese. 

Miroslav Vašut, Zličín
1. Toto rozhodnutí mne nepřekvapilo. My stále jen odkládáme náš začátek na hřišti i s nějakým přípravným utkáním.
2. Pokud by se opravdu mělo rozhodovat po odehrané podzimní části, tak, podle mne, by to byla „síla”. Bylo by to stejně kruté, jako když padají z našeho přeboru čtyři týmy.

Petr Procházka, Hostivař
1. Rozhodnutí vlády o prodloužení nouzového stavu jsem přijal, protože jsem musel... Nemá cenu v současné době něco plánovat. Vzhledem k vládním opatřením, restrikcím je jediná možnost, jak udržet hráče v kondici, kdy není možné kolektivního tréninku, běh. Ale mám obavy, aby se chlapci během těchto týdnů, měsíců co budou trvat opatření, nezhlédli v Boltovi a jemu podobných.
2. Je patrné, dle aktuální situace, že dříve než v půli února se nezačne. Pokud tedy bude zájem a možnost soutěže dohrát, nezbývá nic jiného, než se podřídit zvoleným středám, i když si neumím představit účast na těchto středečních zápasech, neboť kluci v době po rozvolněni budou muset chodit do zaměstnání, restartovat podnikání apod. A to nezmiňuji po takové odmlce přetížení organizmu, popřípadě zranění. Pokud se neodehraje všech 30 kol, je v mým očích soutěž neregulérní.

Daniel Vott, Přední Kopanina
1. Toto rozhodnutí jsem očekával, a tak mě to nijak nepřekvapilo. Bohužel se ale domnívám, že toto není poslední posunutí termínu. Naše fotbalové plány to samozřejmě ovlivnilo v tom smyslu, že čím delší ta přestávka bude, tím složitější se bude v deseti dnech, o kterých se poslední dobou mluví, že budou na přípravu, alespoň trochu zodpovědně připravit na zbytek soutěže, která se bude dohrávat.
2. Na této úrovní si osobně dovedu představit vložená kola zcela výjimečně, spíše nějaké dohrávky než celá kola. Když jsme před dvěma roky prošli až finále poháru, tak jsme v podstatě kvůli tomu nezvládli dvě přeborová kola. Navíc tento rok nebude žádná zimní příprava, tak si moc neumím představit, že by hráči měli zvládat hrát v týdnu. Domnívám se, že by to vedlo k podstatně většímu počtu zranění, a to si asi nikdo nepřeje. Jinak předpokládám, že podzimní část se dohraje. Co bude dál, to se asi v této chvíli vůbec netuší.

Vladimír Pokorný, Vyšehrad B
1. Jelikož se situace kolem pandemie nevyvíjela dobře, tak jsme bohužel očekávali, že v lednu se hrát nezačne. A příliš nás to tedy nepřekvapilo.
2. Všichni se těšíme, až budeme moct začít trénovat. Budeme očekávat start soutěže, ať se bude dohrávat v jakékoli formě.

Jaroslav Louda, Radotín
1. Prostě přijal, nic jiného s tím ani dělat nejde. Všichni jsme závislí na tom, co se zakáže, nebo povolí. Otázkou je, kdy to bude. Teď prostě musíme jen čekat a pak být připraveni co nejrychleji reagovat.
2. Co k tomuhle říct? Situace se ještě může několikrát změnit, záleží na tom, kdy tohle všechno skončí. Až nám dovolí trénovat a hrát, pak se všichni budeme muset řídit tím, co nastane.

Josef Šimek, Újezd nad Lesy
1. Fotbalové plány máme připraveny od listopadu jako vždy a už jsme je x krát změnili a jen čekáme na povolení alespoň trénovat asi jako všichni.
2. Tohle bude vadit nejvíce týmům, které se budou prát o záchranu, bude to boj mezi termíny a zdravím hráčů. Hrát středa - neděle na této úrovni čtyři měsíce je celkem náročné, navíc bez přípravy.

Karel Jeřábek, Újezd Praha 4
1. O nějakém dlouhodobějším plánování kvůli současné situaci nemůže být řeč, musíme to brát, jak to je. Začali jsme postupně trénovat v prosinci, ale vládní PES nám zase vše překazil. Myslím, že pokud se začne, tak nejdříve v půlce února, bez možnosti dlouhodobější přípravy. Neříkám, že 10 dnů nestačí, ale bude to bez přípravného utkání a hodně důležité budou širší kádry a hlavně zdravotní stav hráčů, nejen vzhledem k pandemii.
2. Při současné situaci nejsou pro nás myšlenky na postup aktuální. Budeme rádi, když se budeme moc vrátit na hřiště a i s určitými omezeními začít zase hrát. A je v podstatě jedno, jestli celou, nebo část sezony.

Viktor Pařízek, Třeboradice
1. Každé prodloužení je komplikací a vzhled k tomu, že ani nevíme, jestli to bude již konečné, se pracuje velice špatně. Bohužel se musíme přizpůsobit a přečkat tuhle dobu a dělat vše pro to, abychom byli připraveni až soutěž začne.
2. Samozřejmě bych byl rád, aby se soutěž dohrála v plném rozsahu, pokud to bude jenom trochu možné. Dohrání pouze podzimní části by podle mého názoru nebylo po sportovní stránce zcela regulérní, ale vzhledem k tomu, že to soutěžní řád FAČR umožňuje, tak musíme počítat s tím, že to může nastat.

Pavel Gregor, Admira B
1. Jsme všichni ve velmi podobné situaci. Trénovat nemůžeme, pouze běhat individuálně. Jsme ve spojení na sociálních sítích a čekáme na impuls, který bude navazovat na vládní rozhodnutí.
2. Nic jiného nevymyslíme a přípravu začneme, až to bude možné... Fotbal nám chybí, ale zdraví je přednější. Zdravíme do všech klubů!

Michal Šimánek, Uhelné sklady
1. No, nějak se s tím dalo počítat, že to takhle dopadne, když to zase začalo stoupat, takže jsme žádné plány ani neměli. Kluci, co vím, tak chodí běhat, každý dělá, co může, tak uvidíme, kdy se to zas rozjede. Ale myslím si, že už je to pro každého otravné a dlouhé.
2. Pro nás by nebylo dobré dohrávat jen podzim, protože jsme poslední, takže bych určitě z tohoto pohledu nebyl nadšený. Každopádně, pokud se bude hrát a bude to i formát v týdnu, tak z toho nejsem nadšený. Kluci chodí do práce a ty středy by byly všelijaké, vůbec si to neumím představit. No, uvidíme, co bude.

Jan Kozel, Viktoria Žižkov B
1. V této nemilé době nelze plánovat, ale pouze reagovat a žít v přítomnosti. Musel bych každý týden chodit do Holešovické hvězdárny pozorovat hvězdy, abych se pokusil něco predikovat. To jestli regulérně začneme v únoru nebo v červenci není v naší kompetenci. Já můžu ovlivnit pouze to, aby kluky bavilo stále trénovat, zlepšovat se, byli motivováni do budoucna a viděli ve fotbale smysl.
2. Nenazval bych to situací mezní, ale bohužel situací reálnou. Kdo rozumí alespoň trochu fyziologii zátěže, tak uzná, že by taková termínová listina byla zajímavým science fiction. Za mě by bylo nelogické řešení dohrání soutěže na sílu. To by si soutěž nikdo neužil a chyběla by v ní regulérnost. Pokud toto Soutěžní řád nabízí, tak je to holý fakt, který mi nedává smysl.

Josef Světlík, Dukla Jižní Město
1. Vzhledem k vývoji posledních dnů se dalo čekat, že přebor 16. ledna nezačne. Chtěli jsme začít přípravu 5. ledna, kdyby se situace uklidnila, tak hráči dostali pouze individuální plány a všichni nyní jen můžeme čekat, jak se bude situace ohledně pandemie vyvíjet.
2. Myslím, že je teď naprosto předběžné se čímkoliv zabývat. Spíš si jen přát, aby se vše začalo pomalu vracet k normálu, pokud to vůbec je ještě možné.

Jakub Slezáček, Kolovraty
1. Start 16. ledna, to bylo spíš jen zbožné přání a myslím si, že většina lidí okolo fotbalu ani reálně nepočítala, že by se vzhledem k situaci opravdu začalo. Proto veškeré plány byly spíše fiktivní. Jedna věc je to, že fotbal všem chybí a budou rádi, až nám zase bude umožněno nejen hrát, ale i trénovat. Druhá ale, že fyziologicky je to po takové době naprostý nesmysl. Deset dní po těchto pauzách je pro hráče, nebojím se říct, až zdravotně likvidační. Ještě na malých, extrémně kontaktních umělkách. Museli by jít navíc hrát jen po lehčích trénincích, protože za čtyři, pět, šest tréninků to manko nedoženete a jen je zavaříte.
2. Nevíme, kdy se bude moct začít, takže si těžko představit, kolik by muselo být vložených střed. Na druhou stranu se musí počítat s opětovnými odklady utkání kvůli karanténám a nakaženým mužstvům. To se kompletní porce třiceti kol těžko dohraje. Pokud by se mělo začít až v březnu a dál, nejrozumnější se jeví cca měsíc návrat ke kondici, trénovat, odehrát přípravná utkání a v dubnu, květnu na trávách dohrát podzimní část. Nám k tomu chybí šest kol, Podolí dokonce sedm. Přijde mi to pro sportovce, kteří jsou čtvrt, možná i půl roku zavření jen v bytě a práci, bez možnosti plnohodnotné herní zátěže, mnohem vhodnější, než to tlačit takhle na sílu.

Jan Rajnoch, Motorlet B
1. Bohužel nedá se nic dělat, snažíme se trénovat s kluky individuálně či ve dvojicích. Mají také tréninkové plány. Je potřeba je aspoň nějak udržet v kondici, abychom byli trochu připravení, pokud by se to rozjelo.
2. Každý zápas, který se odehraje, bude pro nás dobrý, i kdyby to mělo být jen dohrání podzimní části. Je to realita, kterou musíme přijmout, i když se nám to nemusí líbit. Pevně ale věřím, že se vše vrátí brzy do normálu a budeme ještě letos hrát. Vždyť nám to všem strašně chybí.

Josef Marek, Královice
1. Bohužel jsem s takovým posunem počítal, jelikož čísla nakažených po Vánocích hodně stoupla. Měli jsme nějaký plán přípravy, přípravné zápasy, ale bohužel jsme museli vše zrušit.
2. Tak trochu chápu, že se svaz snaží, aby se sezona dohrála, ale abych byl upřímný, tak jsem s dohráním soutěže spíše skeptický. Doufejme, že se budu mýlit.