Foto: www.fkvz.cz
Plán nového žižkovského kouče? První místo je výzva, pokusíme se ho atakovat, říká Oulehla

Plán nového žižkovského kouče? První místo je výzva, pokusíme se ho atakovat, říká Oulehla

Vánoce si užil ve společnosti nejbližších, s dětmi a s přítelkyní. Teď už se ale trenér David Oulehla soustředí na práci. Už před koncem roku 2020 vyšlo najevo, že se bývalý kouč Varnsdorfu posouvá ke konkurentovi z FNL do Viktorie Žižkov. Pražanům patří šesté místo, na lídra z Hradce Králové ztrácí šest bodů. „S Hradcem jsme prohráli, takže je manko vlastně sedm bodů, což je dost. Ale je to výzva, první místo se pokusíme atakovat,“ slibuje trenér v rozhovoru pro fkvz.cz. Jaké má ambice směrem k první lize doplnil pro fotbalpraha.cz.

Přišel jste se s Viktorií porvat o postup mezi elitu?
Atakovat první místo musí být náš cíl. Mužstvo je ve Viktorii kvalitní, ale víme, že se musí sejít víc věcí. Pokud zapadnou do sebe, stát se může cokoliv. Teď se přes zimní přípravu chceme dostat na první jarní zápas. Ten nás zajímá a ten chceme zvládnout.

Dal jste si vy sám nějaké vlastní cíle?
Chci poznat nové věci. Chci, abychom se prezentovali rychlým, kombinačním fotbalem, dělali radost fanouškům, sbírali body a útočili na nejvyšší příčky druhé ligy. S realizačním týmem jsme začali přípravu 4. ledna, s hráči pak o den později.

Na podzim jste vedl Varnsdorf a nic nenasvědčovalo tomu, že chcete odejít. Co nakonec rozhodlo, že jste kývl na nabídku ze Žižkova?
Ve Varnsdorfu jsem byl spokojený. Dokázali jsme si tam vytvořit určitou pozici. Všechno přišlo moc rychle. Pan Gabriel mi dal šanci, nechtěl jsem ho zklamat. Na druhou stranu, člověk se chce pořád postupně posouvat dál. Zažít další zkušenost. Když jsem na Žižkově působil v minulosti, tak jsem se tam cítil též velmi dobře, i když klub v té době měl své problémy. Takže to beru jako výzvu zažít něco dalšího. Smlouvu jsem měl platnou, pan Gabriel se musel s vedením Viktorky dohodnout, a to se nakonec stalo.

Trénoval jste klub, jehož cílem bylo udržení FNL, což se vám dařilo naplnit. Žižkov má ale jen ty nejvyšší ambice. Jste na zvýšený tlak ohledně výsledků připravený?
Ve Varnsdorfu jsme cíl splnili, několik hráčů i výrazně posunuli směrem dál, šli do ligy. Takže mám z působení ve Varnsdorfu velmi dobrý pocit, ale jestli jsem naplnil očekávání, to by musel říct spíš pan Gabriel. Věřím, že jsem ho nezklamal. Viktorka má momentálně vysoké ambice, a to je jedna z věcí, co mě lákala. Věřím, že jsem připravený zde momentálně působit, udělám vše pro to, aby byla Viktorka co nejvíce úspěšná. Navíc, nikdy to není jenom o jednom člověku. Musí se to sejít všechno. Uvidíme, jak se to podaří.

Zkušenost s působením na Žižkově už máte. Dá se ale říct, že se vracíte do jiné Viktorie, kde nezůstal kámen na kameni...
Všechno je na vyšší úrovni. Klub má velmi dobré podmínky, aby byl do budoucna úspěšný. Všechno má svůj čas a samozřejmě některé věci se musí ještě posunout a dořešit. Některé lidi znám a jsem rád, že s nimi mohu opět pracovat.

Budete po vedení klubu požadovat doplnění kádru o posily?
Kádr je velmi dobrý, kvalitní a zkušený. Těším se na práci. Nemám v plánu dělat žádné velké zásahy. Hráče znám z venku velmi dobře, musíme je navnímat zevnitř. Jak pracují v tréninkovém procesu, jak reagují na podněty, ať je to kritika, impulsy do tréninku, zápasu a jak jsou nastaveni celkově. Jsou tam zajímavá jména, která už úspěšná byla, ale teď to nebylo takové, jak by se čekalo. Tam bude naše role je probudit. Máme v hlavě dvě, tři jména, ale uvidíme, jak se vše bude vyvíjet.

Žižkov hraje své domácí zápasy na Střížkově. Vnímáte to jako velké minus?
Určitě není příjemné, že nehrajeme na Žižkově. Lidé tam vždy chodili a byli dvanáctým hráčem. Hraje se prakticky 26 kol venku, což je nepříjemné. Bereme to jako fakt, nedá se s tím nic dělat. Musíme se připravit co nejlépe na soutěž. Jak jsem říkal, cílem je atakovat první místo. Bude to těžké, ale jdeme do toho.


Premiéra Na Stínadlech
První zápas odehraje Žižkov v pátek 8. ledna na hřišti Teplic, pro které bude duel generálkou před startem nejvyšší soutěže. Trenér Oulehla má k dispozici kompletní kádr, do přípravy se zapojili i Marek Opluštil (po zranění), Tadeáš Zeman (návrat z hostování), Jan Štěpánek (posun z B týmu) a Matyáš Kadlec (z dorostu).

Jak se mění realizační tým Viktorie
Asistentem kouče Oulehly bude šestadvacetiletý Jan Filip, který v posledních sezonách pracoval pro klub z Varnsdorfu jako kondiční trenér a byl i asistentem současného žižkovského kouče. Jako hráč byl Jan Filip mládežnickým reprezentantem, zahrál si na MS hráčů do 17 let. Kromě Varnsdorfu působil v Liberci i Teplicích. Před několika lety jeho aktivní kariéru ukončilo vážné zranění kolena. V realizačním týmu nadále pokračují trenér brankářů Václav Winter a kondiční kouč Karel Frýd.