Foto: Kamil Bitta, sfc.cz
Na Zličíně to žije fotbalem! V areálu přeborového klubu trénuje ligová Opava

Na Zličíně to žije fotbalem! V areálu přeborového klubu trénuje ligová Opava

Amatérský fotbal se zastavil, týmy nemohou ani trénovat. V areálu Zličína, který hraje Pražská teplárenská přebor, je ale pořádně živo. Žádné koronavirové regule ale nikdo neporušuje, na tamní umělce maká prvoligová Opava, které neklaplo zahraniční soustředění. „Aspoň to hřiště není v téhle pro fotbal smutné době prázdné a pro klub je to určitě dobrá reklama,“ říká Marek Müller, člen výkonného výboru FC Zličín.

Jak se to seběhlo, že se Opava ocitla právě na Zličíně?
U nás trénují sparťanské juniorky, když je Strahov zavřený a opravuje se. A díky dobrým vztahům a známostem Dušana Žovince, Radka Kováče a Míry Baranka, dostala Opava dobré reference, že by ve chvíli, kdy jí odpadlo zahraniční soustředění, mohla některé věci odtrénovat u nás.

V první chvíli to asi muselo být docela překvapení, že se ozval prvoligový klub, ne?
To je pravda, první kontakt byl v neděli večer, že Opava řeší tenhle problém. Jejich manažer Zavadil říkal, že by byla blbost se vracet hned do Opavy, a tak zvažovali, kde by fyzickou přípravu absolvovali. U nás máme umělku, na které se třeba v Holandsku hraje liga, Opava bydlí v hotelu Pyramida, takže to nakonec vyhrál Zličín.

Berete to pro klub jako odměnu? Nejspíš dostanete i nějaké finance...
V médiích se píše o fotbalovém Zličíně, je to dobrá reklama, odměna, prostě plus. Jinak bylo hřiště prázdné, amatérský sport umřel, je to smutný pohled. Podle posledních zpráv smějí být na hřišti jen dva hráči, když jde o amatérský sport. A co se týče těch financí, něco dostáváme, každá koruna se hodí.

Jak dlouho se Opava zdrží a jaký má program?
Bude u nás do čtvrtka. V úterý a ve středu dopoledne má trénink a hledá soupeře, že by si ve středu zahrála přípravný zápas.

Zličín by si asi zahrál rád...
Jenže my nemůžeme hrát, musí to být soupeř z první nebo druhé ligy.

Přišel se podívat váš trenér, jak se připravuje klub z nejvyšší soutěže?
Už je tady (rozhovor probíhal v úterý). Teď akorát mluvil s Radkem Kováčem, trenérem Opavy. Je to stará škola, chtěl to všechno vidět a ve středu přijde zase. Už během pondělí jsme se s trenérem Vašutem bavili, řešilo se, jak to bude s přípravou, samozřejmě až to situace umožní. Je jasné, že to bude rychlé a krátké.

Jak moc onemocnění covidem zasáhlo Zličín?
Samozřejmě to někdo z hráčů měl. Dostal třeba horečku, jinak byl ten průběh naštěstí bez problémů. My samozřejmě koronavirus nijak nepodceňujeme, hlavní pozornost je třeba v téhle době soustředit na nejohroženější skupiny.

Trénovat a hrát Zličín nemůže, máte pod kontrolou, aby hráči doma nezaháleli?
Tým má skupinu na whatsappu, kluci jsou v kontaktu. Myslím, že i jim samotným chybí pohyb a kdyby byla šance, určitě by rádi makali a zahráli si zápas. Snad se všechno zlepší natolik, že to situace co nejdříve umožní.