Foto: Pavel Jiřík st.
Soutěže se v půlce ledna nejspíš dohrávat nezačnou, čeká se na povolení od vlády
04.01.2021

Soutěže se v půlce ledna nejspíš dohrávat nezačnou, čeká se na povolení od vlády

Vzhledem k situaci, kdy Vláda České republiky kvůli neustupující pandemii covid-19 vyhlásila stupeň č. 5 a s tím spojená opatření, jsou upravena některá rozhodnutí Sportovně technické komise z 10. prosince 2020, která se zabývají termínovou listinou pro dohrávky podzimní části a navazující jarní části soutěží řízených Pražským fotbalovým svazem (PFS).

Základní otázka zní: Budou se moct podle původního plánu od 16. ledna 2021 dohrávat podzimní části soutěží?

Odpověď: Velmi pravděpodobně to možné nebude.

Ještě v půlce prosince vedení PFS počítalo s variantou, že se 16. ledna 2021 začnou hrát soutěže mužů - podle předběžného plánu. Aktuální situace ale fotbalu nepřeje. Nesmí se ani trénovat, tím pádem ani hrát. To je stav k dnešnímu dni.

„Vše se bude odvíjet od nařízení vlády, termín začátku dohrávek podzimu není v našich rukách. Za Pražský fotbalový svaz platí, že se snažíme najít takové řešení, abychom celou sezonu dohráli, i když to je v těchto podmínkách velmi složité,“ říká František Vitovský, sportovní ředitel soutěží Pražského fotbalového svazu a předseda Sportovně technické komise. „Chceme, aby měla mužstva aspoň deset dní na základní přípravu. Mistrovská utkání nezahájíme dříve. Pokud se však kluby dohodnou, nemusí dodržet tuto podmínku a mohou utkání sehrát dříve.“

V praxi to znamená následující: desetidenní lhůta začne běžet od chvíle, kdy vláda vyhlásí na stupnici protiepidemického systému (PES) takový stav, který bude fotbalovým klubům umožňovat společnou přípravu. Aby se mohlo začít hrát podle plánu 16. ledna 2021, musela by vláda povolit tréninky už od středy 6. ledna, což se v tuto chvíli zdá být velmi nepravděpodobné.

Pokud se ovšem soupeři dohodnou, že dohrávku zvládnou i bez této desetidenní lhůty, bude jim to ze strany PFS umožněno. To vše samozřejmě za podmínky, že podle stupnice PES už bude možné hrát.

V mužských soutěžích od Pražská teplárenská přeboru po I. B třídy zvládla některá mužstva deset zápasů z 15 podzimním duelů, ale například Podolí jen sedm. I proto chce vedení PFS začít, co nejdříve to půjde. V pozměněném plánu se počítá s přeložením hracích kol 9, 10 a 11 na únor a březen, a to následovně:

16. - 17. 01. 2021 – kolo 9 – bude přesunuto na 20. - 21. 02. 2021
23. - 24. 01. 2021 – kolo 10 – bude přesunuto na 27. - 28. 02. 2021
30. - 31. 01. 2021 – kolo 11 – bude přesunuto na 06. - 07. 03. 2021

Pokud i nadále nebude možné hrát, bude postupováno stejným principem.

V případě, že kluby mají plánovány dohrávky nesehraných utkání v lednu 2021 a dále na náhradní termín 20. - 21. 02. 2021 a tyto utkání nebude možné sehrát, bude plán dohrávek řešen v součinnosti domácí – hosté – STK.

Ostatní podzimní nedohrané soutěže se budou dohrávat od 27. - 28. 02. 2021. Nesehraná utkání v soutěžích před ukončením dne 10. - 11. 10. 2020 s označením C1A až H3K budou odehrána v náhradním termínu 13. - 14. 2. 2021 a 20. - 21. 2. 2021. Po dohodě klubů je utkání možno sehrát i v týdnu.

V předběžném plánu se počítá také s možností prodloužení sezony, že by se poslední dvě jarní kola (29 a 30) hrála 12. – 13. června 2021 a 19. – 20. června 2021.

„Bohužel můžou nastat i situace, kdy některá družstva nebudou moct kvůli covidu nastoupit. To se bude řešit dle postupu v Soutěžním řádu FAČR, ale je téměř jisté, že budeme muset hrát i během týdne,“ myslí si Vitovský.

Tyto informace se mohou v čase měnit, STK PFS jedná na základě aktuálních rozhodnutí Vlády ČR a svých nadřízených složek (FAČR).

Nadále však platí, že PFS přispěje v této neobvyklé situaci klubům na pronájem hřišť s umělým povrchem. „Tahle sezona je velmi specifická a s kolegy se snažíme, abychom soutěže dohráli na hřišti, i když jsou podmínky velmi nestandardní. I proto jsme schválili pomoc klubům ve formě příspěvku 2000 korun na pronájem hrací plochy s umělým povrchem. Věříme, že to klubům v nelehké době aspoň částečně usnadní situaci. Týká se to ovšem pouze pronájmů hřišť a zápasů, které nebyly sehrány na podzim, ne jarní části,“ řekl už dřív Dušan Svoboda, předseda PFS.

U mládežnických týmů lze pronájem zahrnout do vyúčtování dotací z Magistrátu hlavního města Prahy.

„Rád bych zároveň apeloval na všechny kluby, aby byly v téhle době k sobě solidární a ty, které vlastní hřiště s umělým povrchem, vycházely co možná nejvíce vstříc těm, které jsou odkázané na pronájem, abychom byli schopní soutěž regulérně dohrát, což je věřím společný cíl nás všech,“ vyzval Svoboda.

Na poslední zápis STK PFS se podívejte ZDE