Foto: Pavel Jiřík ml.
Silvestrovské derby internacionálů Slavie a Sparty se hrát nebude. Pořadatelé slibují náhradu v létě
23.12.2020

Silvestrovské derby internacionálů Slavie a Sparty se hrát nebude. Pořadatelé slibují náhradu v létě

K Vánočním svátkům patří stromeček a dárky, k poslednímu dni roku pak slavnostní přípitek a ve fotbalovém prostředí neodmyslitelně i derby internacionálů mezi Slavií a Spartou. Pandemie koronaviru, která nabourala dění po celém světě, ale tohle všechno změnila a fotbalový svátek zrušila. Prestižní zápas se nebude hrát po dlouhých 34 letech! Pořadatelé věří, že tradiční klání v Edenu by mohlo v červnu nahradit setkání legend obou pražských klubů.

Vzhledem k současné situaci v naší zemi, a především k vývoji protiepidemického systému, jsme bohužel nuceni zrušit Silvestrovské derby v letošním roce. Aktuálně se PES nachází ve čtvrtém stupni, byť svou hodnotou 76 bodů spadá do pátého. I kdyby se dokázal dostat do třetího stupně, není možné při omezení počtu 50 osob derby uspořádat, uvedli organizátoři na facebookové stránce Silvestrovské derby. Proto jsme byli nuceni učinit toto smutné rozhodnutí. Pevně věříme, že situace dovolí, abychom si letošní derby vynahradili v červnu příštího roku, kdy bychom rádi uspořádali setkání legend Slavie a Sparty.


Tradiční Silvestrovské derby internacionálů nad 35 let se hrálo nepřetržitě od roku 1986 a už 17 ročníků má za sebou také souboj veteránů pro hráče nad 45 let. Kvůli koronaviru se letos neuskuteční ani Vánoční turnaj internacionálů, který se poprvé po 24 letech z technických důvodů nehrál už loni.

Na připomínky fanoušků, že hrát zmíněný duel mezi internacionály slavných „S“ v létě, nebude to pravé ořechové, pořadatelé také reagovali. „Souhlasíme, že pořádat Silvestrovské derby v červnu za normálních okolností není úplně vhodné, ale už jednou se stalo, že derby nebylo 31. prosince kvůli televiznímu vysílání. V roce 2005 bylo derby odsunuto do 1. ledna 2006 kvůli SP v lyžování a v roce 2006 byla dvě derby,“ upozorňují. „Chápeme, že se jednalo o odsun o pouhý den a ne půl roku, ale bohužel žijeme v mimořádné době a aktuálně příliš možností nemáme.“