Foto: Jiří IPSER
Žižkov odtajnil jméno nového kouče. Vavruška povede mládež, áčko ve druhé lize Oulehla
22.12.2020

Žižkov odtajnil jméno nového kouče. Vavruška povede mládež, áčko ve druhé lize Oulehla

Druholigová Viktoria Žižkov má nového trenéra. Místo Davida Vavrušky, který na konci podzimu jako hlavní trenér zaskakoval, tým dovedl na šesté místo a nyní se v žižkovském klubu posunul na pozici šéftrenéra mládeže, povede Viktorii David Oulehla. Ten ve druhé lize koučoval Varnsdorf. Žižkov tak má v této koronavirem poznamenané sezoně už třetího trenéra. Změnu klub potvrdil na sociálních sítích. Oulehla už dříve na Žižkově pracoval jako asistent, v létě 2018 odešel na sever Čech.
Klub už dopředu avizoval, že po skončení podzimní části bude měnit kouče, a to se opravdu stalo. Oulehla dovedl Varnsdorf na devátou příčku tabulky a získal s ním sedmnáct bodů, nyní si tedy polepší: Žižkov má po podzimu o tři body víc. Ještě 13. prosince s koučem zveřejnily rozhovor internetové stránky varnsdorfského klubu a Oulehla tam vyjadřoval spokojenost s podzimním vystoupením ve FNL. „Musíme být na sebe nároční, chceme být kvalitnější v herním projevu,“ plánoval sedmatřicetiletý trenér.

Pracovat na vylepšení herního projevu už ale bude ve Viktorii. Tu vedl na startu sezony Zdeněk Hašek, kterého vystřídal na dočasnou dobu David Vavruška. Ten začal dvěma výhrami, jenže pak přišla porážka v derby s Duklou, následně tým opět nebodoval a s podzimem se rozloučil domácí remízou s Jihlavou 1:1. To ve výsledku znamenalo průběžné šesté místo. Žižkov se přitom dlouho pral s Hradcem Králové o první příčku. I proto stojí před koučem Oulehlou pořádná výzva.

David Vavruška se svým koncem na lavičce druholigového klubu počítal, tvrdil, že se vrátí k práci u mládeže. V lednu začne jako šéftrenér mládeže ve Viktorii a bude realizovat novou koncepci rozvoje pohybu mládeže v Praze 3. Centrem nové sportovní akademie by měl být areál na Vítkově.

„Viktoria Žižkov je tradiční klub s bohatou a zajímavou historií. Stejně tak, jako bylo pro mě velkou ctí pracovat v tomto klubu jako trenér A-týmu, naplňuje mě stejnou hrdostí využít svých zkušeností a pomoci klubu na poli práce s mládeží,“ konstatoval Vavruška v hodnocení pro internetové stránky Viktorie. „Přál bych si, aby byla má práce v mládeži Viktorie Žižkov vnímána v první řadě jako služba a pomoc pro trenéry, hráče a rodiče ve sportu, který mají tak rádi,“ dodal.

Změna na pozici šéftrenéra je podle Milana Richtera, předsedy představenstva Viktorie, teprve začátkem pozitivních změn na Žižkově. „Bude jich víc. Chceme učit děti všestrannému pohybu, a to není jen fotbal, chceme ty nejmenší děti učit i další sporty jako judo, gymnastika, atletika a spolupracovat s dalšími oddíly nejen v Praze 3,“ netajil se plány Richter. „Ať si vyzkoušejí více sportů, a pak ať se dítě samo rozhodne třeba ve dvanácti letech, který sport chce dělat. Naší snahou je vychovat silné osobnosti, dát dětem základ zodpovědnosti, nejen pro sport, ale hlavně do života, protože to si myslím je to nejdůležitější,“ doplnil, předseda představenstva FK Viktoria Žižkov na stránkách klubu.

Plány má v tomto směru klub velké. Odtajnil je majitel Viktorie Žižkov Martin Louda. „Z mého pohledu se vedení dětí ke zdravému životnímu stylu staví čím dál více na druhou kolej, a to je špatně. S kvalitním vedením a infrastrukturou můžeme jít příkladem i jiným. Já jsem z jednání s městkou částí zatím smutný, protože to u nich nevidím jako prioritu,“ konstatoval Louda. „V tom případě bude právě klub lídrem a budu rád, pokud se do koncepce zapojí co nejvíce trojkových školek, škol a sportovních oddílů.“

Dál se také řeší budoucnost žižkovské stadionu. Zastupitelé Prahy 3 totiž 18. prosince neodsouhlasili záměr prodat stadion druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov. Na jednání vzali na vědomí dvě nabídky na odkup, a to od firmy CTR Holding a od samotného klubu a jeho majitele Martina Loudy. Radnice se s Loudou nemůže delší dobu shodnout; pro prodej podle jejího vedení scházejí záruky, že pozemek bude trvale sloužit ke sportu.

Louda se stal majitelem klubu v lednu, nabídku na odkup předložil radnici v září. Žižkov díky výjimce hrál domácí zápasy druhé ligy na Střížkově, jelikož zastaralý areál v Seifertově ulici nesplňuje podmínky k udělení profesionální licence a hrála tam na podzim jen klubová rezerva v Pražská teplárenská přeboru. Další výjimku však nedostane, pokud na jeho stadionu nezačne rekonstrukce. Řešení problému tak podle majitele klubu spěchá, protože klub by mohl přijít o licenci.

Louda nyní pro ČTK uvedl, že v lednu musí klub Fotbalové asociaci ČR sdělit, na jakém bude hrát stadionu. „Předpokládám tedy, že (radnice) naši nabídku bezodkladně okomentuje a my ji po vzájemné shodě upravíme. Případně přijde radnice s vlastním návrhem řešení a licenci zajistí sama, přesně tak, jak je to v nájemní smlouvě,“ uvedl. Dodal, že městská část ztratila tři měsíce a míč je na její straně. „Je na čase říci, jak naši nabídku upravit, nebo nám předložit oficiální protinávrh,“ sdělil.
S předchozími majiteli klubu měla městská část problémy. S klubem se i soudila kvůli neuhrazenému nájmu. Podle dřívějších vyjádření starosty Jiřího Ptáčka nový majitel všechny dluhy vůči městské části uhradil. Stadion má městská část ve správě, jeho reálným vlastníkem je jako u všeho městského majetku Hlavní město Praha. V případě, že by se Praha 3 domluvila s klubem na prodeji, tak by jej muselo schválit i celopražské zastupitelstvo.