Foto: Pavel Jiřík st.
Fotbal v Praze před 15 lety, osmý díl: Vánoce, Vánoce přicházejí... I ty fotbalové
22.12.2020

Fotbal v Praze před 15 lety, osmý díl: Vánoce, Vánoce přicházejí... I ty fotbalové

Dnes se naposledy ohlédneme za fotbalem v Praze před patnácti lety, tedy v roce 2005. V posledním vydání časopisu Pražský fotbal vyšla i Vánoční úvaha z pera Františka Černocha.

Je to prostě sport číslo 1. Hýbe světem. Od severu k jihu, od západu k východu. Je hrou králů, ale také prezidentů, kancléřů, ministrů, a jiných pomazaných hlav. Však se podívejte do historie, kdy nejvyšší a nejmocnější muži států stáli při tom, když se zaskvěla reprezentace jejich země na Olympu. Pamatuji rok 1982, kdy Italové vyhráli šampionát a pak na palubě letadla, které vezlo zlaté hochy do Říma, mastili karty hráči spolu s prezidentem země.

A za rok? Do Německa přijede určitě Papež Benedikt XVI., konečně je to jeho rodná země a vsadím se, že už teď se plánuje, jak Václav Klaus, náš muž č. 1, a velký přítel sportu, plánuje cestu mezi naše kluky na světový šampionát, který je konce konců „za rohem”.

Jsem na konci bohatého sportovního a především fotbalového roku. I Pražané mají své vyslance v soutěžích, i je chodí povzbuzovat představitelé radnic, magistrátů. Jen si vzpomeňte, když v našem týdeníku byly fotografie tehdejšího „ještě malého” Jiřího Paroubka, kterak obdarovával poháry či uznáním malé fotbalové kluby, jejich mládež při turnajích. Dnes už na vysokém postu si nenechává ujít významný mezistátní zápas a určitě i on už má zamluvenou letenku na festival snů příští rok.

Byl to rok úspěchů i zklamání. Myšleno na fotbal hlavního města. Nemůžete vše řešit lousknutím prstů. Krč postoupila, pak se topila v bahně porážek, ale nakonec přece jen může myslet na to, že se zachrání a vrátí se lepší časy. Stejně tak vítěz Přeboru Horní Měcholupy, který měl atomový začátek v divizi, ale pak trochu polevil. Co to znamená? Pro sekretáře, výbor a všechny okolo napnout síly k získání optimálních posil, aby jaro bylo lepší podzimu.

I ty nej- nej- poslednější kluby myslí, že se zachrání, že jim jaro přičaruje punc sebezáchovy a ti, co jsou dnes na výsluní, už už osnují plány, jak to zařídit, aby šly výše. Ale není každý den posvícení, jednou je den, který střídá noc. Myšleno obrazně ve fotbalové hantýrce.

Všechno se má brát s rozumem. Z ničeho nedělat vědu, protože důchodcům něco přidají a řadu restaurací zavřou pro nečistotu. Ve fotbale by mělo být vše čisté. Alespoň v našem hlavním městě. Věřte tomu.

Tak ať vám nezaskočí kůstka u svátečního štědrovečerního stolu!


Související články