Foto: Matěj Žovinec - Sparta
Ženská liga mistryň: sparťanky postupují, slávistky vyřadil gól v nastaveném čase
17.12.2020

Ženská liga mistryň: sparťanky postupují, slávistky vyřadil gól v nastaveném čase

Rozdílné pocity mají po svých dvojzápasech v Lize mistryň fotbalistky Sparty a Slavie. Sparťanky cestovaly do Skotska k odvetnému utkání s Glasgow City s výhrou 2:1 z domácí půdy a své utkání zvládly i venku. City Pražanky porazily 1:0 a postupují do osmifinále. To Slavia v letošním ročníku Ligy mistryň končí, když doma podlehla Fiorentině brankou v nastaveném čase 0:1. Po remíze 2:2 v Itálii tak postupují soupeřky.

Glasgow City – Sparta Praha 0:1 (0:1) Branka: 7. Martínková L. První utkání 1:2, postupuje Sparta

Letenský výběr začal velmi dobře, Lucie Martínková hned v sedmé minutě využila špatné rozehrávky domácích fotbalistek a Sparta šla rychle do vedení.
I přes zlepšenou hru ostrovanek do přestávky jiný gól nepadl a svěřenkyně trenéra Masaryka těsně vedly.

Také vstup do druhého dějství vyšel lépe Pražankám, střelu nepokojové kryla brankářka Alexander. Následně ale domácí hráčky zatlačily Spartu na vlastní polovinu, které se nedařilo udržet míč. Z ojedinělé šance mohla druhý gól přidat Lucie Martínková, rychlý protiútok ale nezakončila příliš razantně. Sedm minut před střílela i Pochmanová, opět jen do náruče brankářky.

Sparťanky dohrávaly poslední minuty utkání bez vykartované Nepokojové, navíc v 89. minutě zahrála v pokutovém území rukou Ondrušová, ale brankářka Sloupová z penalty kapitánku Rossovou vychytala. Nakonec tedy mohla Sparta slavit těsnou výhru a zároveň postup. Los osmifinále proběhne 16. února příštího roku.

„Zápas byl nervózní, domácí fotbalistky nám znepříjemňovaly každou minutu na hřišti. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo vyhrát oba zápasy a postoupit mezi 16 nejlepších v Evropě. Je to pro nás sen, který pokračuje dále,“ řekl trenér Sparty Martin Masaryk. „Od začátku jsem věřil mým děvčatům, že Glasgow, i když je to nasazený tým, je hratelný soupeř. Ochotou pracovat jedna za druhou se nám to podařilo zvládnout. Děkuji děvčatům a všem lidem v realizačním týmu za odvedenou práci," chválil tým.

Slavia Praha – Fiorentina 0:1 (0:0) Branka: 90.+5 Sabatinová. První utkání 2:2, postupuje Fiorentina

Sešívané nastoupily v brance bez zraněné Votíkové, mezi tyče se tak postavila Sladká. V Edenu začaly lépe soupeřky, byly aktivnější a více držely míč. První velkou šanci měla Kimová, její pokus do odkryté branky však zblokovala kapitánka domácích Bartovičová. Před přestávkou na druhé straně nebezpečně střílela Jarchovská, tečovaná střela ale skončila těsně mimo. Dobrý zákrok pak také předvedla Sladká a do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Po změně stran se hra více vyrovnala a také přitvrdila. Švédská rozhodčí Olofssonová nechala volnější průběh. Slavia se nedokázala prosadit po několika standardních situacích, Fiorentina byla postupem času více a více nervóznější. Bohužel nakonec se ale soupeřky prosadily, když v páté minutě nastavěného času přesně mířila hlavou Sabatinová a poslala Fiorentinu do dalšího kola.

„Sám jsem v šatně těžko hledal slova. Jsme všichni obrovsky zklamaní. I když jsem říkal, že na 0:0 hrát nemůžeme, tak tento výsledek nás minutu před koncem posouval dál. O to je smutnější, že rozhodne jedna standardní situace,“ hodnotil po prohře trenér Slavie Michal Kolomazník. „My jsme některé situace špatně řešili, soupeřky se dostávaly do přečíslení a hrozily z toho nepříjemné situace. Ale na druhou stranu si myslím, že jsme to poměrně slušně ubránili. O přestávce jsem byl na holky zlý, abych je nějakým způsobem probudil. Náš obraz hry byl lepší než v první půlce. Změnili jsme pár věcí, ale o to je to krutější pro holky, že jedním gólem ze standardky nakonec nepostoupí,“ dodal.