Foto: slavia.cz
Fotbal v Praze před 15 lety, šestý díl: Jak si Ondřej Karafiát podmanil Old Trafford
16.12.2020

Fotbal v Praze před 15 lety, šestý díl: Jak si Ondřej Karafiát podmanil Old Trafford

Další vzpomínka na to, jak vypadal fotbal v Praze před 15 lety, se týká Ondřeje Karafiáta, dnes hráče ligové Slavie, tenkrát 11leté naděje Sparty.

Jak jsme vás informovali v letních číslech Pražského fotbalu, slavný Manchester United pořádal letní Soccer Schools, které se zúčastnili ve dvou věkových kategoriích kluci takřka z celého světa. V kategorii 8 - 11 let soutěžil ve fotbalových dovednostech i desetiletý borec z pražské Sparty Ondra Karafiát a nakonec před soupeřem z Mexika a Anglie vybojoval 1. místo, v konkurenci bezmála šedesáti hráčů! Ondra si tak vybojoval právo účasti ve velkém finále, kam se sjedou do Manchesteru vítězové obdobných soutěží z celého světa.

V sobotu 3. 12. 2005 o poločase zápasu Manchester United vs. Portsmouth vyprodaný Old Trafford tleskal 11letému borci z Prahy. Bylo to jako v pekle, když v kotli Rudých ďáblů přebíral Ondřej Karafiát od ředitele MUSS (Manch. Utd. Soccer Schools) a fotbalisty Ole Gunnara Solskjaera první cenu v soutěži fotbalových dovedností.

Jako vítěz velkého finále Grand Skills Final 2005, kterého se zúčastnilo 43 borců z celého světa (Japonsko, Hong-Kong) - vítězů kvalifikačních klání v roce 2005 od 8 do 16 let, obdržel putovní pohár. Ten bude vystaven s jeho jménem jako s vítězem III. ročníku v museu Manchester United.

V Síni slávy MU je to druhé české jméno, které zde můžete najít vedle Karla Poborského.

Jako další ceny vyhrál týdenní pobyt ve fotbalové škole Juventusu Turín a vstupenku na utkání Staré Dámy.

V den pohřbu velkého hráče Georga Besta začalo Velké finále v tréninkovém centru MU The Cliff, kde trénuje anglická reprezentace, minutou ticha uctění jeho památky. Na zastřešeném stadionu s umělou trávou se odehrály čtyři disciplíny z pěti. Pátá, závěrečná, se uskutečnila přímo na Old Trafford před začátkem mistrovského utkání Premier League Manchester United - Portsmouth, které nakonec skončilo před osmašedesátitisícovým davem fanoušků vítězstvím domácích 3:0.

Nyní zbývá jen dodat, že to snad není poslední fotbalový úspěch Ondry, i když kopat na Old Trafford je vysněnou metou asi mnoha jiných, i velkých hráčů.zdroj: Pražský fotbal č.40/2005, autor: -kafe-