Foto: Pavel Jiřík st.
Tipsport liga se bude hrát v Horních Počernicích bez diváků. Do akce půjdou Dukla, rezervy Slavie i Sparty
15.12.2020

Tipsport liga se bude hrát v Horních Počernicích bez diváků. Do akce půjdou Dukla, rezervy Slavie i Sparty

Tradice zůstává zachována, i když sportovní svět brzdí pandemie koronaviru. V lednu se rozehraje 24. ročník fotbalové Tipsport ligy, která tak bude jediným zimním turnajem v hlavním městě. Vzhledem k brzkému startu první ligy se tentokrát známé akce nezúčastní ani jeden zástupce z české nejvyšší soutěže. Dvě skupiny se odehrají v hlavním městě, a to na Xaverově v areálu Horních Počernic, tam se ukážou i třetiligové rezervy Sparty a Slavie. Trio zástupců hlavního města doplňuje druholigová Dukla.

Ve hře budou druholigové týmy a kluby ze Slovenska. Celky z nižších pražských soutěží už by během ledna měly rozehrát mistrovské zápasy. „Dlouho jsme váhali, jestli budeme vůbec schopni Tipsport Malta Cup a zimní Tipsport ligu uspořádat. Nakonec jsme do toho šli s tím, že zkusíme udělat maximum, aby to vyšlo. Situace je nepříjemná, ale naší ambicí je udělat nejlepší turnaj, jak to jen v tomhle období jde, samozřejmě s dodržením opatření ohledně bezpečnosti," konstatoval mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Při akci budou platit hygienická opatření proti šíření koronaviru, hrát se bude bez diváků. Na turnaji v Česku budou muset hráči a členové realizačních týmů podstoupit test na koronavirus před každým zápasem. Zahraniční skupina, kde budou bojovat o body čtyři slovenské týmy, se odehraje v Trnavě. Dvě české skupiny se pak budou hrát v Horních Počernicích. Vítěz vzejde z jedné společné tabulky všech 12 týmů, poslední zápas se bude hrát 27. ledna.

Ve skupině A se představí rezerva Sparty a soupeři jí budou druholigové celky Dukly, Hradce Králové a Táborska. Ve skupině B si zahraje domácí Slavia B proti Chrudimi, Varnsdorfu a Ústí nad Labem. I když se bude hrát bez diváků, fanoušci o zápasy nepřijdou a mohou si je vychutnat v tradičních streamech na TV Tipsport, vybrané duely pak budou k vidění i na stanici Nova Sport.

Z pohledu pražských týmů vstoupí do turnaje nejprve Sparta B 7. ledna duelem s Táborskem (10:30). Proti stejnému soupeři si zahraje o tři dny později od 10:30 i Dukla. Třináctého ledna pak hodinu po poledni čeká premiéra i béčko Slavie, které se utká s Chrudimí. Opět o tři dny později pak půjdou do akce obě rezervy slavných pražských „S“. Od 10:30 bude hrát Sparta B proti Hradci Králové a od 13:00 Slavia B proti Varnsdorfu.

Poslední vystoupení pak čeká Slavii B ve středu 20. ledna, kdy se od 10:30 utká s Ústím nad Labem, Sparta B zakončí vystoupení ve 24. ročníku Tipsport ligy v sobotu 23. ledna derby proti druholigové Dukle. Tým z Julisky se s turnajem rozloučí v úterý 26. ledna od 10:30 duelem proti Votrokům z Hradce Králové.

Turnaj na Maltě se kvůli změně termínové listiny jarní části první ligy tentokrát neodehraje až po skončení Tipsport ligy v Česku, ale už na začátku ledna. Původně se měla zúčastnit Mladá Boleslav, která ale po příchodu nového trenéra Karla Jarolíma na poslední chvíli účast odřekla. Na Maltě se tak místo ní představí Olomouc a Zbrojovka Brno. Čtveřici doplní slovenská prvoligová Trnava a dosud neurčený rakouský celek. Kluby využijí pobyt na Maltě od 3. do 10. ledna jako zimní soustředění.

Poměrně intenzivně jsme jednali i s Viktorkou Plzeň, vypadalo to, že by o tom vážně uvažovali. Nakonec odmítli, nebyli ochotni s námi podstoupit to martyrium nejistoty, což chápeme. Kluby velmi zvažují výjezd do zahraničí, zůstávají doma v nějaké covidové bublině. My se snažíme vytvořit covidovou bublinu na Maltě," řekl Lubomír Ježek z Tipsportu. „V budoucnu chceme turnaj povýšit, uvažujeme o šesti týmech," dodal.

„V okamžiku, kdy LFA stanovila začátek jarní části sezony na 16. ledna, rozsypalo se nám to jako domeček z karet. Jedna skupina měla být v Boleslavi, byli jsme ve spojení také s Jabloncem, Bohemians 1905, Karvinou či Ostravou. Kdyby se začínalo o týden později 23. ledna, tak by kluby možná ty tři zápasy zvládly. Ale takhle si dají jedno přípravné utkání, jednu generálku a jdou do sezony," uvedl ředitel turnaje Aleš Kolář.