Foto: Pavel Jiřík st.
Mistrovské zápasy se mají hrát od ledna. Pražský fotbalový svaz přispěje na pronájmy hřišť
11.12.2020

Mistrovské zápasy se mají hrát od ledna. Pražský fotbalový svaz přispěje na pronájmy hřišť

Vedení Pražského fotbalového svazu stále počítá s tím, že dohrávky podzimní části soutěží začnou v průběhu ledna 2021. Zároveň se rozhodlo přispět v této neobvyklé situaci klubům na pronájem hřišť s umělým povrchem.

„V případě, že vládní nařízení umožní trénovat a hrát utkání, budeme postupovat podle předběžného plánu, kdy se dohrávky mužských soutěží budou konat od 16. ledna,“ říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu. „Jelikož bude velký tlak na termíny, budou plná hřiště, dohodli jsme se s kolegy z výkonného výboru, že klubům, které by o to projevily zájem, umožníme sehrát dohrávky podzimu už od 1. ledna 2021 dál. Možnost tady je, záleží jen na klubech, jestli ji využijí.“

Hlavní porce podzimních dohrávek má pak začít o víkendu 16. a 17. ledna, kdy se mají rozjet mužské soutěže. Ostatní kategorie mají odstartovat poslední únorový víkend, což je zároveň termín, kdo kterého by měl být dohrán kompletní podzim mužů.

Stejně jako u nich, také u mládeže bude možné hrát o něco dříve, a to od 1. února. Opět jen v případech, kdy se soupeři vzájemně domluví, že mají o únorový termín zájem.

Na podzimní dohrávky naváže okamžitě jarní část soutěží. U mužů odstartují 27. - 28. února, u mládežníků o Velikonocích, tedy 2. – 5. dubna.

To vše samozřejmě jen v případě, že konání fotbalových utkání bude povoleno s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci.

„Tahle sezona je velmi specifická a s kolegy se snažíme, abychom soutěže dohráli na hřišti, i když jsou podmínky velmi nestandardní. I proto jsme schválili pomoc klubům ve formě příspěvku 2000 korun na pronájem hrací plochy s umělým povrchem. Věříme, že to klubům v nelehké době aspoň částečně usnadní situaci. Týká se to ovšem pouze pronájmů hřišť a zápasů, které nebyly sehrány na podzim, ne jarní části,“ vysvětluje Svoboda.

U mládežnických týmů lze pronájem zahrnout do vyúčtování dotací z Magistrátu hlavního města Prahy.

„Rád bych zároveň apeloval na všechny kluby, aby byly v téhle době k sobě solidární a ty, které vlastní hřiště s umělým povrchem, vycházely co možná nejvíce vstříc těm, které jsou odkázané na pronájem, abychom byli schopní soutěž regulérně dohrát, což je věřím společný cíl nás všech,“ vyzývá Svoboda.