Fotbal v Praze před 15 lety, pátý díl: Události z letní přestávky roku 2005
11.12.2020

Fotbal v Praze před 15 lety, pátý díl: Události z letní přestávky roku 2005

Léto ve fotbale bylo v našem hlavním městě roku 2005 pořádně horké. Z dobového časopisu Pražský fotbal jsme pro vás v dalším díle pohledu do historie vybrali několik zajímavých událostí. Uzavřených kouzelnou úvahou legendy fotbalové novinařiny Františka Černocha „Vítej, honičko za body!”

Trenérské rošády
V těchto dnech začínají přípravy přeborových týmů a hned u šesti celků už víme o trenérských změnách. Když k nim připočteme trenéry nováčků soutěže Meteoru a Motorletu B, tak hned polovina mužstev přeboru představí na podzim nové (někde staronové) trenérské tváře.
Admira/Slavoj - Petr Roubík, který mužstvo vedl na jaře, po odvolání trenéra Mamurova, se přesunul na post asistenta a trenérské taktovky se ujal Jan Vlček.
Libuš - tady se posledním zápasem s mužstvem rozloučil právě Jan Vlček a na Libuš se vrací internacionál Zdeněk Hruška.
Ďáblice - trenér Pavel Veniger se po úspěšné záchraně rozhodl skončit a na lavičce jej nahradí další fotbalová osobnost Josef Jarolím.
ČAFC Praha - trenér Vladimír Zeman splnil jarní cíl - záchranu, přesto u mužstva skončil. Nahradil jej Karel Vesecký, jméno známé z Motorletu, Přední Kopaniny a dalších pražských celků, který naposledy působil ve Vlašimi.
Královice - Jaroslav Žák se u mužstva dlouho neohřál, pouhou polovinu soutěže. Nyní jej na lavičce nahradil Milan Vitz, jméno známé především z působení v Meteoru.
Meteor Praha VIII - nováček soutěže se představí asi s největší trenérskou osobností Petrem Pálkou, který už si angažmá ve „stoletém” Meteoru v minulosti vyzkoušel.
Motorlet B - Jan Stiblík přivedl rezervu divizního Motorletu k postupu a pro přeborovou sezonu jej na lavičce nahradil Zdeněk Matějka. Úplně nové jméno mezi přeborovými trenéry.
Zličín - Miroslav Siva byl po skončení soutěže od mužstva odvolán a nabídku přijal právě Jan Stiblík z Motorletu.


Za pět let třikrát postup!

To se jen tak někomu nepodaří, ale B mužstvo Motorletu to dokázalo. Ten poslední postup znamenal Pražský přebor. U mužstva se v těchto letech vystřídali trenéři: Miroslav Pechar, Viktor Stareček, Petr Malý a Jan Stiblík. Jako vedoucí mužstva a asistent trenéra byl u všech postupů Vilém Rys.
Rezervní tým Motorletu je důkazem, jak se vyplácí klubu postupná práce s mládeží. Základ mužstva totiž tvoří 18 - 19letí hráči, převážně odchovanci klubu. Ti hrají z 80 % za B mužstvo, ale doplňují a hrají i za divizní A mužstvo.
Tento kolektiv bude určitě patřit k oživení nového ročníku přeboru.
O úspěch se zasloužili: trenér Jan Stiblík, asistent trenéra a vedoucí mužstva Vilda Rys, kustod Jan Urban, hráči: Štefánek, kapitán Poustka, Christie, Vejražka, Honetschläger, Kaucký, Mužíček, Chaloupka, Beneš, Zachař, Dolejš, Endršt, Pánek, Bruštík, Kouble, Kaplan, Tomek, Komárek, Jungr, Hančík, Vik, Čmejla.


Komu Horní Měcholupy vychytají v divizi blechy?

Petardy, ohňostroj, rakety, světlice... to vše jeden večer jednu noc bylo vidět v areálu fotbalových Horních Měcholup. Že by přijeli Brazilci, že by tu slavil Real Madrid? Nic takového, to jen skromná parta kolem trenéra Karla Jeřábka doplula se svým korábem na nejvyšší stupínek přeboru Prahy. A tomu trenérovi bylo během soutěže asi několikrát na mrtvici. Posuďte - po podzimu sedmibodová ztráta za Cholupicemi a na závěr jara vše smazáno a ještě osmibodový náskok před druhým. Ufff...
V našem týdeníku hovořil Karel Jeřábek na jaře o nadějích a hlavně o jaru. Postup? „O tom se zatím nemluví, prémie vypsané nejsou, ale postupu bychom se nebránili.” Tak a ještě jsme napsali, že rok 2005 může být pro tým, pro jeho trenéra, památný.
Stalo se... „Srdce a kolektiv nezklamal, všichni toužili, všichni chtěli”, byla uklidňující a závěrečná slova šťastného trenéra, který zažil tady v překrásném areálku Měcholup (pozor - tráva mezi brankovými tyčemi není vůbec vyšlapaná - to se v Praze jen tak nevidí!) nejkrásnější roky svého života. A těší se na první zápas divize. Absolvují ho s celkem Motorletu, před dvěma lety taky tak začínali soutěž. Už je konec opékanému prasátku, dvěma sudům piva, což byly dary nadšených sponzorů - teď se už hledí do budoucna. A je všem jasné, že Horní Měcholupy nechtějí být v divizi pouhý rok, jako zahřívací kolo, ale jet zdejší fotbalovou formuli co nejdéle.
Už pro ty fanoušky se musí něco udělat, vždyť jezdili za svými miláčky až na kraj světa, hodně jich bylo na Julisce při rozhodujícím duelu s Duklou (to klub zaplatil autobus!), a pak když tým dostal od pražského fotbalového generála Václava Chvály krásný pohár za titul, nebralo nadšení konce. Ten pohár totiž putoval po osvěžovnách a hřištích zdejší části Prahy. Ať si to lid fanouškovský pořádně vychutná!
Jsou tu velcí pomocníci lodivoda - Kočí, Vrabec, Neumann, Procházka. Čekají 500 - 600 lidí na divizi, samozřejmě, kdo přijede s kočárkem v němž bude budoucí plejer Měcholup (jehož pak prodají třeba do Sparty), tak kočárek je vždycky zdarma.
Kdo hrál, kdo bojoval?
Brankáři Filip Toncar, Petr Černý, Tomáš Děd, další pak: Pavel Hřebeský, Jiří Hádek (největší hlava), Petr Vrabec, Boris Kočí, Tomáš Procházka (kapitán), Jiří Musil, Martin Frano, Vladislav Hradil, Miloš Černý, František Novosad (místní Belmondo a Bartoška dohromady), Lukáš Habart, David Počta, Tomáš Turek, Robert Neumann, Jan Dörich, Petr Čáp (lamač ženských srdcí), Jaroslav Šmíd, Dominik Jánoš, Radek Veselý, Libor Náměstek.
K tomu nad vším drží ruku prezident klubu Michal Fischer, pečlivý ekonom Vilém Moravec, vedoucí týmu Josef Douša, prý děvečka pro všechno. Kéž by takových starostlivých bylo ve fotbale více...


Bude Meteor meteorem na fotbalovém nebi přeboru Prahy?

Tak si to pamatujte - v zelenobílých dresech válí v brance muž se zkušenostmi ve II. lize - Martin Vild, obránci Michal Šich, Petr Čepelák, Vojtěch Khün - „ejfelovka” se 190 cm, Martin Beneš, Petr Kačerovský, Martin Samek, Jiří Časko, Petr Kutnohorský, záložníci a útočníci David Konečný, Jakub Klír, Jan Horák, Vladimír Novák, Jan Fíček - s 30ti góly dal víc než celý tým, Petr Poláček, Michal Pasker, dále sem ještě patří Milan Jenčo, Pavel Červenka, Ondřej Vosický, Jakub Pospíchal, Jan Tyburec, Brož a dorostenci na střídání v brance.
Tak co s tím? To jsou tváře týmu Meteoru Praha VIII, který postoupil do přeboru hlavního města a hned na úvod ho čeká silný soupeř - Přední Kopanina. Meteor ji uvítá jistě s otevřenou náručí.
Meteor je třetím v Praze a šestým v republice - nejstarším klubem! Rok založení - 1896. Hřiště je populární v Libni u zámečku, radnice je Praha 8, ale finančně se moc nevytahuje. Poválečná léta zastihla tým v nejvyšší soutěži a památné je vítězství nad Barcelonou 1:0 ve Španělsku! Pod vedením trenéra Miloše Mizery se v roce 1973 hrála česká liga, ovšem klub pak dělal nový trávník a tak se pendlovalo po hřištích Prahy. Předseda oddílu Miloslav Volf vzpomíná na cestování v lize. „Byli jsme zařazeni do moravské skupiny, jezdilo se vlakem na noc, naším patronem bylo Železniční stavitelství Praha. Tým - to byli ryzí amatéři, jen jednou jsme za celou soutěž spali v hotelu v Ostravě, jinak vždy osm chlapů v kupé a ráno v Praze a hned do rachoty!” Rekordní návštěva tu byla, když se hrálo na Čechii Karlín o postup do III. ligy s Admirou - 3000 hrdel se rozdělilo skandováním na obě strany.
Klub zaregistroval řadu známých jmen Zd. Kovář, Kurucz, Fr. Kopač, Semenďák, Stratil, Táborský, Sykyta, Kára, trénoval tu i exsparťan Jiří Hejský.
V současné době se klub pyšní dvěma areály - jeden v Bedřichovské ulici, druhý v Libni, pod hlavičkou Meteor startuje 15 týmů, klub čítá přes 650 členů. Vloni se spadlo z Přeboru - jako čtvrtí od konce, takže se brzy vrátili. Abychom ještě zůstali u rekordů - v Libni je jediná historická dřevěná tribuna z roku 1946! Vylepšování něco stojí, sedm milionů korun už se tu proměnilo v dobrý počinek areálu taky díky Magistrátu hlavního města Prahy, kde hrál hlavní slovo současný premiér Jiří Paroubek.
Drama bylo na konci soutěže: nebylo rozhodnuto, kdo postoupí. Oba, Meteor i Rapid Malešice na tom byly stejně bodově, rozhodly vzájemné zápasy.
Bohužel řady oddílu opustil bývalý rozhodčí, pak zdejší sekretář Jiří Kolín, jeho post převzal šéf sportovních tříd Tomáš Havránek. A Milan Vitz dotáhl tým výše, žezlo trenéra však převzal nyní zkušený Petr Pálka, s asistentem Voženílkem a vedoucím týmu je Miroslav Hampl.
Předseda Miloslav Volf seká doma dobrotu, choť je učitelkou a on je víc na hřišti než u nádobí, má dvě děti a už by nechtěl zažít zápas proti Štěrboholům, který mužstvo tak trochu podcenilo, prohrálo 2:3 a ejhle, pryč byl náskok třech bodů. Pak už se jen trnulo, aby nepřišlo to nejhorší...
Cíl pro novou sezonu? Předseda: „Hlavně stabilizovat tým, pak se uvidí!”


Střížkov byl vyloučen z české fotbalové ligy !!!

S ohledem na skutečnost, že klub FC Střížkov Praha 9 ani ke dni 5. 8. 2005 do 12 hodin nerespektoval rozhodnutí VV ČMFS ze dne 30. 6. 2005, týkající se neschválení změny názvu z FC Střížkov Praha 9 na Bohemians Praha, rozhodl VV ČMFS o vyloučení klubu z české fotbalové ligy.
Rozhodnutí Výkonného výboru MFS
V souladu s ustanoveními čl. 4 odst. 2 písm. a) a čl. 5 odst. 2 Soutěžního řádu ČMFS se družstvo klubu FC Střížkov Praha 9 vylučuje z účasti v ČFL pro soutěžní ročník 2005/06.
Družstvo klubu nebude pro soutěžní ročník 2005/06 zařazeno do jiné třídy soutěže a pro soutěžní ročník 2006/07 má nárok na zařazení do nejnižší třídy soutěže Pražského fotbalového svazu.


Vítej, honičko ze body!

Jste opáleni, mořskou vodou vylouhováni, přehoubařeni, přeborůvkováni? Tak dobře. A přece se vám po něčem stýskalo, než by se výskalo... Ano, uhodli jste. Fotbal, ten náš, pražský, chyběl všem. Chyběly věčné debaty o tom, kdo přišel a odešel, kterého trenéra hodí nejdříve přes palubu. A že těch rošád u kormidla bylo víc než kapitánů na Titanicu!
Vítej, podzime, poznamenaný počáteční nervozitou. Už se zametlo s „kapříky” a tak se proslýchá, že rozhodčí budou jen a jen čistí a disciplinárka si posvítí na maséry a masérky. Ti v ničem zatím nejeli, zapomínalo se na ně a oni už to nějak zařídí. Vždyť masér toť naslouchající všem steskům, bolestem a radostem (i rodinným) našich zlatých hochů v tričku a kopačkách.
Tleskali jsme a tleskáme postupujícím výše - od Krče (ta se snad nebude v lize krčit), přes Horní Měcholupy (snad se z nich nestanou pak „dolní”, v tabulce) až třeba k Meteoru a dalším, kteří všichni ze zvuku bubnů, polnic, zvonů už teď jednají se sponzory, aby zvýšili své taxy. Každý sice nebude mít rozpočet 300 miliónů, jako všemocná chasa z Letné, ale každá korunka dobrá a jak vám potvrdí nejeden majitel osvěžovny - halíře dělají talíře.
Ti co zůstali dole, své sny nedokázali realizovat, budou letos určitě šplhat bez přírazu na pomyslný Mount Everest fotbalu.
Už teď tleskejme rytířům, všem týmům, které přežijí bez uzardění podzimní švitoření bez červených karet, tleskejme nápaditým akcím, pohotovým reflexům mužů mezi třemi tyčemi, trenérům, kteří sice vykouří dvacet zdražených cigaret - a budou si přičarovávat nenápadně rakovinu - ale budou se na lavičce chovat otcovsky, bez vulgarismů, protože kolem nich se potulují mladíčci, jejichž kariéra bude za chvíli klepat na dveře.
Vítej, čarovný fotbale Prahy, vítejte týmy přední i zadní, hrajte fair-play, aby si pan Károlyi mladší vybral dovolenou, protože jeho důsledná parta bude bez práce.
Ach jo, škoda, že to jsou jen sny na neděli... Nebo ne?


Související články