Foto: Pavel Jiřík st.
Vltavín už pod trenérem Freislerem jede naplno. Oživený Abena jde příkladem, těší kouče

Vltavín už pod trenérem Freislerem jede naplno. Oživený Abena jde příkladem, těší kouče

Patnáct let je pořádně dlouhá doba, ve fotbale zvlášť. Tomáš Freisler v třetiligovém Loko Vltavín ukončil hráčskou kariéru a následně se přes pozici asistenta propracoval až na místo hlavního kouče. Tím se stal letos na podzim poté, co se dohodl na ukončení spolupráce v klubu Martin Frýdek. „Když jsem do Lokády přišel, ani mě nenapadlo, jak dlouho tu vydržím," směje se bývalý vynikající defenzivní hráč, který si zahrál třeba za Bohemians.

Jaká je současná situace ve Vltavínu?
S přípravou jsme začali ve skupinách po šesti, jakmile to šlo. A teď už začala opravdová zimní příprava. Musíme makat, abychom byli připraveni na 31. ledna, kdy by měla pokračovat soutěž, tedy pokud to situace dovolí.

Asi sledujete bedlivě zprávy a internet, straší vás, že se může všechno zase zabrzdit?
Ani ne, protože vím, že s tím stejně nic nenaděláme, nic nezměníme a co má přijít, to prostě přijde. Pochopitelně to pro nikoho není příjemné. Loni v zimě jsme odmakali přípravu, pak odehráli jeden soutěžní zápas, pak jsme trénovali v létě a odehráli jsme osm utkání. Je složitější kluky motivovat. V kádru jsou ale ambiciózní hráči, co se chtějí ve fotbale prosadit, takže na sobě pracovali. Na říjen a listopad tam byly i individuální plány.

Velkou změnou je to, že jste z pozice asistenta a parťáka Martina Frýdka posunul do pozice hlavního kouče. Teď už odpovědnost bude hlavně na vás, že?
Po konci Martina je to na mně. Jsem hlavní trenér a mám odpovědnost. Nějak vyplynulo ze situace, že budu tím adeptem na místo hlavního trenéra já a jsem za to rád. V klubu jsem si něco prošel, jsem tu patnáct let. Končil jsem tu jako hráč a ani mě nenapadlo, jak dlouho ve Vltavínu budu. Nejdéle jsem byl v Bohemce, a to bylo nějakých pět let. A to mluvím o pozici hráče, trenéři mají pochopitelně ještě kratší fotbalový život.

Ve Vltavínu vám to sedlo, vyladěné jste to měl po angažmá v Bohemians i barevně. I Loko vyznává zelenobílou kombinaci...
Ve všem mi to vyhovovalo. Měl jsem to blízko domů i do práce. Co se týče klubových barev, tak ty jsem neznal a docela jsem zíral. (směje se)

Trenérsky jste začínal jako asistent Radka Kronďáka, který byl velkou personou. Vzal jste si něco z působení po jeho boku?
Radek měl přirozený a velký respekt. Když se ptáte, co jsem si ze spolupráce s ním odnesl, tak řeknu, že si vždycky něco vezmete od člověka, s kterým pracujete. Takže jsem si i od Radka něco vzal, dodnes jsme spolu v kontaktu. Já byl tehdy v trochu jiné roli, protože jsem přešel z pozice hráče na místo trenéra. Teď už v kabině nikdo takový není, což je vzhledem k délce mého působení v klubu normální.

Následovala spolupráce s Martinem Frýdkem, za nějž jste i zaskakoval jako hlavní kouč. Jaká byla spolupráce s ním?
Martin byl velký fotbalista. Myslím, že se to skvěle doplňovalo, já mám pohled na fotbal z pozice defenzivního hráče, on byl skvělý ve hře dopředu. Jako hráč uměl geniální věci. Někdy je ale hodně složité, aby to vstřebali hráči, které vedete.

Jaké změny teď přijdou, když jste hlavním koučem?
Mám své představy, ty jsme se ale snažili dostat do týmu v létě. Chci v tom pokračovat a ty věci pilovat. Pracujeme na disciplíně, základ je dostávat méně gólů, musíme být zodpovědnější v obraně. Teď jsme do sebe dostávali nějaké kondiční věci a v sobotu si zahrajeme taky zápas proti Dukle B. Tedy doufám, že se situace nezmění... Naběháno máme, tak asi budeme i víc střídat.

Problém s přerušováním soutěží a opakující se přípravou může negativně působit na hráče. Jak tohle přijal třeba zkušený Martin Abena?
Už před časem jsme pracovali na tom, jak ho oživit. Domluvili jsme se na tom, jak by to mělo fungovat a musím s radostí říct, že Martin zareagoval moc dobře. Pomáhá i mladším klukům, musím ho pochválit. Možná si i uvědomil, že čas běží a jeho kariéra nemusí být zase tak dlouhá. Vzal to za správný konec. Vážně pracuje dobře, už na podzim byl plný elánu. Ví, že si musí odpustit nějaké věci, kdy třeba hrozí zbytečná ztráta míče na naší půlce. Všechno teď funguje dobře.

Když jsme byli u trenérů, tak vaším asistentem se stal Aleš Foldyna. Toho jste si vybral sám?
To byla spíš taková náhoda. Byl jsem na zápase béčka Lokády v Nebušicích. My se s Alešem známe ze základky v Ostravě. On na tom utkání také byl. Pozdravili jsme se, ale o nabídce nepadlo ani slovo. Do řeči se s ním dal ale náš masér, který ho také znal. A když jsem jel ze zápasu domů, přišel telefon, že by se mohl stát mým asistentem. Došlo k dohodě a od té doby jsme dvakrát vyhráli. Je to naše štístko.

Jestli se soutěž vážně na konci ledna rozjede, jaro bude pořádně dlouhé. Chystáte se na to?
Moc změn v kádru asi nebude, vždyť my jsme ani nestihli pořádně prověřit hráče, co přišli v létě. Hráčský trh se kvůli té situaci pozastavil. Co si myslím, tak by bylo dobře trochu rozšířit kádr. Už se sem tam ozývají po kondiční přípravě i nějaká zranění.

Jak vůbec přišel tým po pauze připravený?
Byly tam nějaké individuální plány, docela nám chodily informace, jak je kluci plní. Většina kluků je posílala.

A když se někdo neozval?
Tak jsme si promluvili, přece kdyby někdo přišel nepřipravený, bylo by to nefér vůči týmu. Je třeba mít odpovědnost. Co se týče další přípravy, v lednu bychom chtěli odehrát další tři zápasy. Horší je, že nám odpadlo soustředění, taky se nám moc nehodí pauza na Vánoční svátky, ale zvládneme to. Věřím, že se nám povede dobře připravit na dlouhé jaro. Všichni si přejeme, aby se dalo hrát a všichni byli zdraví.