Foto: Pavel Jiřík st.
Stodůlky i soupeř z ČFL, ČAFC se rozjela naplno. Klub do přeboru patří, říká kouč

Stodůlky i soupeř z ČFL, ČAFC se rozjela naplno. Klub do přeboru patří, říká kouč

Žádný pozvolný rozjezd, naopak pořádný fičák. Trénink stíhá trénink, fotbalisté ČAFC za sebou mají už i dva přípravné zápasy. Svěřenci kouče Pavla Novotného vyhráli v pátek nad Stodůlkami 7:2, aby v sobotu podlehli třetiligovým Štěchovicím 1:4. „Nesmíme promarnit ani chvilku, musíme být na soutěž stoprocentně připraveni,“ vysvětluje důvody kvapíkového tempa kouč, jehož svěřenci jsou na druhém místě skupiny A v I. A třídě.

Začali jste pořádně zostra, i když jste na druhém místě tabulky. Čekáte tedy hodně tvrdý a nesmlouvavý boj o postup?
Když se podíváte na tabulku, je před námi Tempo. To je dlouhodobě dobře trénovaný a doplňovaný tým, to je jasný aspirant postupu. Pak jsme tam my, ale za námi jsou Spoje. Ty jsou na I. A třídu hodně silné, někdy jsou jejich výsledky divoké a dá se říct, že jsou v určitém směru nevyzpytatelné, ale kvalita je tam nezpochybnitelná. A taky se musí počítat s Pragou, dělá dobře mládež a klub udělal obrovský posun. Takže jsou minimálně čtyři adepti na dvě postupová místa.

Vychází mi z toho, že byste byl rád, aby Čafka na nejvyšší pražskou soutěž zaútočila.
Tahle naše skupina je ohromně těžká a až na Hrdlořezy, které mají nějaký problém, tam mají týmy svou kvalitu. Myslím, že Čafka má tradici, krásný areál a podle mého klub do přeboru určitě patří. Musíme udělat maximum a uvidíme, na co to bude stačit. Určitě bychom ale výš chtěli.

Mluvil jste o generační výměně, jak složité to v tomhle směru bylo?
Problém trochu je, že nám chybí střední generace. A taky klub momentálně nemá starší dorost, ale mladí kluci naskakují, jako třeba Sebastian Peake, obrovský potenciál má Žárský, Nováček. Ale udělal se kus práce. Přišel třeba Jirka Machurka.

To je zkušený pardál, který nic nevypustí. Asi jste věděl, proč ho chcete, že?
To je pravda. Ale už jsme spolupracovali mnohokrát v minulosti. Je to týmový hráč, co odvede práci na hřišti a taky v kabině. Myslím, že odvádí velmi dobrou práci a vidí to všichni v klubu. Stejně tak se snažíme oživovat Martina Chvátala, aby naskakoval na konci zápasů a pomohl nám.

V jakém stavu jste vůbec tým po koronavirové pauze našel?
Kluci sice dostali nějaké pokyny, ale rozhodně to nebylo tak, že bych hráče nějak kontroloval, kdo byl běhat a jestli někdo něco dělal. Vím, že jsou často do pěti v práci, ta doba je složitá. Ale potěšilo mě, že kluci přišli určitě v lepším stavu, než po té první vlně. Tam to bylo špatné, teď si dali pozor.

Však jste je také od začátku nešetřil...
Porazili jsme Stodůlky, prohráli se Štěchovicemi, ve středu nás čeká Braník, pak Motorlet do 19 let, hrajeme ještě 19. prosince zase se Štěchovicemi. Trénovat budeme ještě 23. prosince a chtěl bych, abychom se sešli i od osmadvacátého do třicátého. Musíme být stoprocentně připravení na jaro, čeká nás pořádná bitva a my už nesmíme ztrácet body. Hrát se bude na umělkách, budeme dobývat, je třeba mít zažité automatismy. Taky musíme být připravení na to, že se soupeři proti druhému týmu tabulky prostě vymáčknou na maximum.

Plánujete nějaké posílení či změny?
Potřebovali bychom gólového střelce, ale to asi nejsme sami. Uvidíme, zda se nám podaří oživit Mašleje, který je hodně časově vytížený a k tomu měl dost zranění. Jeden nebo dva hráči do ofenzivy by se nám hodili. Tam je problém, že oslovíte mladého kluka a on vám dneska řekne, ať zavoláte jeho manažerovi. Nebo ještě nekopne do míče a už se ptá na podmínky, jaké dostane. To mi hlava nebere.

S tím, co jste za dvacet měsíců vašeho působení v klubu ale dokázali, můžete být spokojený, ne?
Problémů, kterými jsme se museli zabývat, bylo víc. Řešili jsme generační otázku, pracovalo se na výkonnostních a disciplinárních věcech, karet dostávala Čafka hodně. Hodně se to celé obměnilo. Dost hráčů přišlo a odešlo, někteří i proto, že se jim nechtělo třikrát v týdnu trénovat.

Současné hráče se tedy povedlo v tomhle směru přesvědčit?
Na začátku tam byly některé tréninky třeba v osmi lidech, teď nás chodí dost. Často je nás kolem dvaceti, když vezmu tedy hráče áčka. Všechny tři tréninky v takovém počtu nedáme, ale zlepšení je tam velké. Vím, že kluci mají svoje práce, problémy, doba je složitá, ale udělal se pořádný kus práce.

V téhle době je to asi ještě složitější, když nevíte dne ani hodiny, kdy se třeba fotbal na nižší úrovni může zase zastavit...
Bojím se, jak na tohle všechno ti zkušení kluci budou reagovat, aby našli motivaci k tomu se zase hecnout a vracet se po těch nečekaných přestávkách. Bojím se, že v řadě případů budou končit, že si najdou jiné využití volného času. V tomhle směru jsem fakt rád, že mám v kádru Jirku Machurku, který jde příkladem. Je to lídr týmu a každý vidí, co pro Čafku udělal. Myslím, že skvěle funguje i spolupráce s mým asistentem Ivanem Kovačikem, který má na všechno správný náhled. Dali jsme se po té pauze do práce, nejdřív makali v šesti lidech, teď jedeme jako tým a budeme se snažit být maximálně připravení na chvíli, kdy se začne hrát.