Fotbal v Praze před 15 lety, čtvrtý díl: Přeborové ozvěny
04.12.2020

Fotbal v Praze před 15 lety, čtvrtý díl: Přeborové ozvěny

Pražský přebor byl sezoně 2004/2005 hodně dramatický. Po podzimu vedly soutěž Cholupice. Ty však jaro nezvládly, a tak se nakonec z postupu do divize radovaly Horní Měcholupy. Do posledního kola byl napínavý i boj o udržení. Dvě tajenky vyluštilo předposlední přeborové kolo. K jistě sestupujícím Kyjím se připojila i Aritma. Té nestačila ani výhra v Královicích. A až poslední kolo rozhodlo. Díky záchraně pražských týmů v divizi se nakonec v přeboru udržely Ďáblice. Z výběru článků z časopisu Pražský fotbal si přečtěte, jak se přebor na jaře 2005 vyvíjel.

První kolo přeboru s překvapením na úkor Cholupic
První jarní kolo přeboru se odehrálo, oproti jiným soutěžím, díky přeložení zápasů na hřiště s umělou trávou kompletní. A hned se zrodilo několik překvapení. To největší jde na úkor lídra soutěže Cholupic, které nedokázaly přehrát poslední Kyje a jejich náskok na čele se tak hned ze začátku jara ztenčil o dva body.

Pavel Veniger: „Definitivně končím!”
Pavel Veniger vedl mužstvo Ďáblic do bojů v přeboru jako kapitán. Po odchodu několika hráčů v zimě do Admiry se Ďáblice dostaly do složité situace. Čtrnáct dnů před začátkem jarní části soutěže se Pavel nečekaně posadil na trenérskou lavičku. K tomu, zda tento přesun znamená definitivně konec jeho bohaté hráčské kariéry, nám řekl: „Je to strašně složitá situace. Vím, že hráčů je tady hodně málo. Nicméně jsem jednou řekl, že s fotbalem končím, tak bych nerad porušil to, co jsem si už řekl a co jsem avizoval dlouho dopředu. Vždycky jsem se nechal přemluvit a teď to beru jako definitivní konec.”

„Dědek” Dedek chytil střeleckou formu
Petr Dedek z Tempa dva roky kraloval tabulce střelců Pražského přeboru. V této sezoně se mu střelecky příliš nedařilo a po podzimu měl na svém kontě jen šest přesných zásahů. V zimní přestávce se stal hrajícím členem realizačního týmu mužstva. Aby svým spoluhráčům ukázal, že ještě není „dědek”, i když s Jiřím Trunečkou je nejstarším hráčem mužstva, hned v prvním jarním kole nazul kopačky „střelky” a svými čtyřmi góly rozhodl zápas s rezervou Xaverova. Úctyhodný výkon.

Libuš pokořila Horní Měcholupy
Hned druhé jarní kolo dokonale rozmetalo naše prognózy. Čelo tabulky se vyrovnalo a dotáhla se na něj i Libuš. Ta dokázala vyválčit tři body na hřišti nejžhavějšího favorita z Horních Měcholup a ztrácí na ně, stejně jako na Duklu, už jen jediný bodík. Cholupice si nakonec pětibodový náskok udržely, ale s Ďáblicemi už prohrávaly 0:2. Poslední Kyje si opět připsaly bodíček a stáhly náskok Ďáblic, které zatím jako jediné ještě na jaře nebodovaly.

Velikonoční přeborové kolo přineslo rekordní návštěvu i překvapení
Příznivé počasí letošních Velikonoc přilákalo na přeborové stadiony rekordních 1130 diváků. Plné tři stovky přišly na pondělní duel Tempa s favoritem z Horních Měcholup. Konečná remíza nahrála lídrovi soutěže z Cholupic, který získal sedmibodový náskok. A to i díky tomu, že remizovala i Dukla a Libuš. Dramatizuje se i situace na druhé straně tabulky, když Kyje i Ďáblice vyhrály a snížily tak svůj odstup a okruh ohrožených se rozšířil.

Dostihy na čele tabulky přeboru pokračují
Větší zápletku na čele tabulky přeboru jsme si asi nemohli přát. Každé kolo je to jinak. Horní Měcholupy konečně zachytily pokus o trhák soupeřů a po vítězství nad Zličínem si udržely přijatelný odstup za vedoucími Cholupicemi. Ty doma remizovaly s Libuší. Dukla si připsala povinné vítězství s posledním týmem Kyjí. Kontakt s čelem stále udržuje i Radotín. Oba poslední celky prohrály, naopak rezerva Střížkova vyhrála na Aritmě a ta marně čeká na první jarní vítězství - a to hrála právě s posledními třemi celky soutěže. Poprvé zabodovaly naplno Královice, když těsně 1:0 přehrály Ďáblice. Čafka dala své první dva góly ze hry, ale nakonec to stačilo jen na remízu s rezervou Xaverova.

Cholupice zaváhaly na Tempu
Pražský přebor má za sebou první jarní třetinu a náskok Cholupic na čele tabulky už se scvrknul na pouhé dva body. Lídr tabulky totiž nestačil na mužstvo Tempa, které tímto vítězstvím zahájilo provoz svého nového travnatého hřiště. Lepší křest si domácí nemohli přát. Dukla ani Horní Měcholupy nezaváhaly a tak už mají Cholupice na dostřel, ztrácejí pouhé dva body. A když Libuš na jaře dokázala už potřetí zvítězit, její ztráta na čelo tabulky je jen pětibodová. Takže se máme ještě na co těšit. Z opačného konce tabulky dokázaly bodovat jen Kyje za remízu s Radotínem, ostatní celky prohrály. Nejvíce to překvapilo u rezervy Střížkova.

Změna na čele přeboru
Pražský přebor vstupuje do druhé poloviny jarní části soutěže s novým lídrem tabulky! Dosud vedoucí Cholupice totiž po prohře na Tempu nestačily v tomto kole ani na rezervu Xaverova a po porážce 2:4 musely přenechat první příčku Horním Měcholupům, které už v první půli rozstřílely Admiru/Slavoj. V taháku kola pak Dukla dokázala otočit výsledek zápasu na Libuši a zavěsila se za vedoucí dvojici. Boj o postup tak dostává nový impuls. Ten dostává i boj o sestup. Na konci tabulky je pěkně husto. Pouze poslední Kyje mají šestibodový odstup, ale dalších pět mužstev se srovnalo do jednobodového rozdílu a Královice na 10.místě mají jen čtyřbodový náskok před touto smečkou pronásledovatelů. Při pohledu na divizní tabulky musejí funkcionáře těchto týmů obcházet chmury.

Cholupice odmítly boj o postup
Veškeré předsezonní prognózy o boji o postup z přeboru, zřejmě v polovině jara vzaly za své. V minulém kole Cholupice selhaly na hřišti Xaverova a v tomto kole dokonce na vlastním hřišti přenechaly všechny tři body zachraňující se Čafce. Teď jedou na hřiště lídra z Horních Měcholup a jejich ztráta na čelo tabulky může být rázem sedmibodová. Boj o postup už tak zřejmě mezi sebou rozhodnou Měcholupy a Dukla. Na druhém pólu tabulky je však pěkně husto. Zatímco osud posledních Kyjí se po domácím debaklu s ohroženým Střížkovem zdá být zpečetěn, případný další sestupující se může rekrutovat ještě z dalších sedmi celků. Nejvíce si situaci zkomplikoval Zličín, který klesl už na předposlední místo tabulky.

Přeborové kolo hostů
Už jen tři kola chybí do konce nejvyšší pražské soutěže. Tento víkend patřil hostujícím mužstvům. Z osmi duelů dokázala doma vyhrát jen zachraňující se Aritma, když přehrála Cholupice. Pro ty je to už šestá porážka v řadě. Královice doma vybojovaly alespoň bod za remízu s Přední Kopaninou a zbývajících šest zápasů skončilo vítězstvím hostů. To nejdůležitější se asi zrodilo na Julisce, kde Horní Měcholupy jediným gólem Turka porazily Duklu a udělaly rozhodující krok k postupu. Kyje jsou definitivně odsouzeny k sestupu. V divizích se pražské celky dostaly z pásma sestupu, rezerva Žižkova navíc jede na hřiště poslední Dobříše, a tak se zřejmě naplní osud už jen jednoho mužstva z přeboru. Kdo to bude?

Horní Měcholupy v divizi, Aritma sestupuje
Předposlední přeborové kolo vyluštilo dvě tajenky. Možná. Dukla v divoké přestřelce podlehla doma na jaře tápajícím Cholupicím, a tak Horní Měcholupy mohly v neděli jet do Kyjí s pozice příštího účastníka divize. Aritma sice v závěru otočila vývoj zápasu v Královicích, ale ani vítězství ji od sestupu nezachránilo. I další celky z konce tabulky totiž bodovaly a její ztráta na druhém sestupovém místě už je nedostižitelná. A proč to možná? Protože z přeboru může sestoupit ještě třetí mužstvo! Rezerva Viktorky Žižkov totiž nedokázala vyhrát ani v Dobříši, ani doma s Benešovem, a tak jí hrozí sestup. Celá Praha se bude v sobotu od 17.00 dívat na kopec na Vyšehradě, kde domácí „šemíci” hostí stejně ohrožené Neštěmice a pokud neprohrají, celá Praha si hlasitě vydechne.

Lavinové nebezpečí hrozí z Vyšehradské skály
Většina pražských soutěží už tento víkend skončila, ale ani účastníci pražské II. a III. třídy ještě nemají vše jisté, alespoň někteří. Z Vyšehradské skály totiž hrozí lavinové nebezpečí. Divize totiž opustí celkem jedenáct mužstev. Jistý sestupujícím pražským týmem jsou Uhelné sklady, která s sebou stáhly z přeboru do I. A třídy i předposlední přeborový celek, a tím je kolo před koncem Aritma. Remízou s Trstěnicemi se v divizi definitivně zachránil Motorlet, protože právě Trstěnice hrají v posledním kole s Hořovicemi, takže předstihnout jej může už jen jeden z těchto klubů. Mnohem složitější je však situace v divizní skupině „B”. Remíza v nastaveném čase v Neratovicích potvrdila divizní definitivu Vyšehradu. Ten doma hostí Neštěmice, které mají o čtyři body méně a jsou nyní na 13. sestupovém místě. Ale pokud Neštěmice v posledním kole vyhrají, posunou se bodově před rezervu Viktorie Žižkov, pokud ta prohraje v Ovčárech. V případě remízy hovoří ve prospěch Viktorie Žižkov výrazně lepší celkové skóre, protože vzájemná bilance s Neštěmicemi je pro Žižkov vyrovnaná. V Neštěmicích vyhráli domácí 1:0 a stejně skončila i jarní odveta ve prospěch Viktorie. Fotbalová matematika je tak neúprosná. Pokud rezerva Žižkova prohraje v Ovčárech a Neštěmice zvítězí na Vyšehradě, sestoupí ještě třetí celek z přeboru, následně třetí nejhorší celek z obou skupin I. A třídy a páté nejhorší mužstvo z I. B třídy. V přeboru může tento osud potkat ještě čtyři mužstva. Kombinací je mnoho. Nejhorší výchozí pozici mají Ďáblice, které by musely pokazit oslavu postupu v Horních Měcholupech. Celá Praha tak bude v sobotu v podvečer vzhlížet k Vyšehradské skále.


Související články