Klobouk dolů před hráči, říká trenér Vavruška. Žižkov podle něj patří do první ligy

Klobouk dolů před hráči, říká trenér Vavruška. Žižkov podle něj patří do první ligy

Dva zápasy, dvě vítězství. Trenér David Vavruška se vrátil na lavičku druholigové Viktorie Žižkov s plnou parádou. Pražané jsou zatím na druhém místě tabulky, když na lídra z Hradce Králové ztrácejí pět bodů. „Nemá cenu řešit, kolik bodů ztrácíme na Hradec. Já jsem přišel pomoci Viktorce a beru to jako možnost získat další zkušenosti. Její jméno ale v první lize určitě chybí,“ říká Vavruška.

Vrátil jste se na lavičku Viktorky od mládežnických týmů, byl jste překvapený, když přišla nabídka?
Nemůžu říct, že bych byl někdy něčím překvapený, už jsem totiž ve fotbale osmadvacet let a vím, že je tam možné úplně všechno. Možná jsem byl malinko překvapený. I takové věci se dějí. Spíš bych to viděl tak, že už jsem v klubu byl a možná proto se mě vedení Viktorky rozhodlo oslovit ještě jednou. Ve Viktorce je to hodně o vztazích a já jsem to vzal jako kamarádskou výpomoc. Lidé, které znám, potřebovali pomoc, a když je to v mých silách, pomůžu rád.

Rozjezd byl pořádně ostrý, ale také úspěšný. V jakém stavu jste tým našel? Měl jste s hráči nějaký zásadní pohovor?
S hráči se bavíme pořád. Není to ale jednostranný pohovor směrem k hráčům. A co se týče toho, v jaké rozpoložení byli hráči, to je vidět na hřišti. Hrají dobře, obě dosavadní utkání odehráli ve výborném tempu.

Novým asistentem je Tomáš Čížek, bývalý prvoligový hráč. Proč jste se rozhodl mít ho po svém boku?
To byla tak rychlá akce, ten můj nástup, že jsem nerozhodoval o ničem. Michal Dyml mě poprosil, jestli bych na Tomáše Čížka reflektoval. Jestliže je moje angažmá o nějaké pomoci, tak to z mé strany není o tom, koho já bych si na tři týdny nebo na měsíc vybíral. Šel jsem do toho s tím, že chci pomoci, tak je to se vším všudy a nebudu si dávat podmínky pro to, kdo s námi má spolupracovat a kdo ne. Důležité je, že jsme do toho všichni vstoupili s cílem pomoci Viktorce.

Po podzimu se prý chcete vrátit k mládežnickému fotbalu. Co pro vás tedy tohle angažmá znamená?
Jednoznačně zkušenosti. Zrovna v mládežnickém fotbale pak mohu zúročovat to, co jsem se tu naučil. Já, když vidím svojí práci s devatenáctkou Mladé Boleslavi, tak je to vyloženě o zkušenost s těmi týmy dospělých. Mladí hráči vnímají, že mají trenéra, co má zkušenosti z první nebo druhé ligy. I díky tomu se ty věci rádi učí.

Ve fotbale se stává, že si kouč angažovaný na výpomoc řekne dobrými výsledky o dlouhodobější smlouvu u áčka. Co kdyby to nabralo takový směr?
Nemá cenu si teď říkat, jaký směr to nabere. Tady jsou nějací zodpovědní lidé, je tu majitel klubu, ten klub má manažery, lidi na svých místech a ti rozhodují, kam klub bude směřovat dál. Tohle bych tedy nechal úplně být, máme ještě před sebou deset ostrých dní a všichni ze sebe musíme vydat maximum. Pak se všechno uvidí.

Viktorka chce zpátky do první ligy, to vás přece musí lákat, ne?
První liga láká každého, hlavně si myslím, že Viktorka Žižkov patří do první ligy, je to úžasné jméno, které v lize má být. To není o mně, to není o tom, co bych já chtěl, to není podstatné. Jméno Viktorky mi v lize momentálně chybí.

Na vedoucí Hradec ztrácí Žižkov pět bodů, navíc prohrál vzájemný zápas. Jaký cíl jste si dal vy osobně, když jste na nabídku kývl?
Dal jsem si cíl, aby hráči, co jsou tady v kabině, aby v utkáních naplnili svůj potenciál, aby byli uvolnění a hráli tak, jak hrát umí. Pokud možno, aby je co nejméně věcí ve výkonu brzdilo. To je celé. Na kolik to bude stačit bodů, jak daleko bude Hradec, to neovlivním, to nechávám být. Tímhle se nezabývám.

Zatím jste dvakrát vyhráli, jaký dojem na vás vaši noví svěřenci udělali?
Jenom ten nejlepší, ukázali obrovský charakter, že jim klub není jedno, že mají dobrou partu. Vědí, že klub vzal trenéra, který tady za měsíc nebude a musí najít obrovskou sílu, aby odvedli společnou práci a předváděli to, co předvádějí. Před hráči vážně klobouk dolů.

Cítíte z týmu sílu fotbalovou i mentální na to, aby poskočil na vysněné první místo? Postavení v tabulce velí, že moc bodů už by Žižkov ztratit neměl, pokud chce tedy jít mezi elitu...
To je zbytečný tlak, je zbytečné se koukat, kolik bodů je potřeba a kolik není potřeba. Já mentální sílu z týmu cítím, je velmi dobře poskládaný, v klubu se udělal obrovský kus práce. My se pořád koukáme na výsledky a na body, ale důležitý je výkon. Když bude mentální stránka v pořádku, když bude tým připravený a bude hrát tak, jak hraje, tak se má zaměřit na výkon. A teprve pak na konci si spočítáte, zda to stačilo, nebo nestačilo. Zajíci se sčítají až po honu a podle mého to bude tady tak, že Hradec bude hájit první místo, a to je vždycky složitější, než na něj útočit. Potom ta mentální stránka dolehne i na soupeře. Musíme se připravovat, jak nejlépe dovedeme. Všechno musíme podřídit výkonu, ne výsledku. Protože výsledky pak přijdou taky.