Foto: Pavel Jiřík st.
Trenér Frýdek má chuť do další práce. Už aby se hrálo, přeje si. Co mu udělalo radost?

Trenér Frýdek má chuť do další práce. Už aby se hrálo, přeje si. Co mu udělalo radost?

Z hlasu je cítit elán a chuť do další práce. Jen kdyby se tedy hrálo a přišla nabídka. Trenér Martin Frýdek před pár týdny ukončil po čtyřech letech působení v třetiligovém Loko Vltavín. Byl úspěšný, týmu se dařilo, nakonec se ale s vedením dohodl na ukončení spolupráce. „Až se fotbal rozjede, budu čekat na novou výzvu. Sám nikam nevolám,“ říká Frýdek.

Proč jste se rozhodl skončit? Výsledky nebyly nejhorší, nebo jste chtěl ještě víc?
Výsledky nebyly špatné, to je pravda, ale cítil jsem, že po těch letech to prostě není ono. Tak jsme si s vedením klubu sedli a dohodli se na tom, že skončím. Není za tím žádná senzace, byl to rozchod v dobrém. Na Vltavín chodím trénovat děti, jsou to individuální tréninky.

Je pravda, že kdyby to byl rozchod na kordy, nic podobného by asi nebylo.
Přesně tak. Konec přišel po prohraném utkání na Admiře, kde jsem už jako trenér ani nebyl na lavičce. Cítil jsem, že bych chtěl změnu. Vymýšlíme se Sigim (bývalý spoluhráč ze Sparty Horst Siegl) fotbalovou školičku. Jen mě samozřejmě mrzí, že se fotbal zastavil, kluci netrénují. S Tomášem Freislerem (trenérský parťák z Vltavínu) si voláme.

Pro fotbal to není šťastná doba. Praha má plán na rozjezd soutěží v půlce ledna. Věříte, že se v zimě začne hrát?
Doufám, že to povolí. Počet nakažených tou nemocí klesá, doufejme. Doba je taková, že vlastně nikdo s určitostí neví, co bude. Pořád se něco mění a je pravda, že fotbalu to tedy nepřeje.

V takové chvíli se ani vám trenérské nabídky hrnout nemůžou. Jste připravený na další angažmá?
Já sám do žádných klubů nevolám. Beru to tak, že když se někdo ozve s nabídkou, budu rád.

Jako bývalý reprezentant jste si mohl vychutnat alespoň úspěch národního týmu, který postoupil mezi elitu v Lize národů. Co jste na to říkal?
Samozřejmě jsem se díval. Kluci Slováky skoro k ničemu nepustili, je skvělé, že se jim to takhle povedlo. Fotbal potřebuje každou dobrou zprávu.

Narážíte asi na policejní vyšetřování fotbalové kauzy z nižších soutěží. Překvapilo vás to?
Z některých věcí je člověk překvapený. Na druhou stranu jsem viděl, že nás rozhodčí doma a venku pískají jinak. Tady si musí každý jednotlivý člověk sám sáhnout do svědomí.

Určité obvinění padlo i směrem k bývalému hráči Vltavínu Uvírovi. Co jste na to říkal?
Byl jsem překvapený. Četl jsem, jak se Uwe (přezdívka Uvíry) ozval a obhajoval se. Samozřejmě je třeba ctít presumpci neviny. On byl v době, které se to vyšetřování týká, kapitánem týmu, řídil kabinu, byl jejím mluvčím. Na druhou stranu by zase v těch policejních odposleších asi nebyl jen tak. Uvidíme, jak to celé dopadne. Kdyby se to potvrdilo, bylo by to pro mě pochopitelně zklamání.

Všichni vzhlížejí k současné situaci tak, že by se fotbal mohl očistit. Máte podobný názor?
Věřím v to. Když už se to nepovedlo v době, kdy se šéfem stal Ivan Hašek. Bylo by to dobré. Aby si to týmy prostě rozdaly na hřišti na férovku.

Zkuste si tipnout, šel by Ivan Hašek do vedení fotbalu znovu?
Nemluvil jsem s ním, už tam jednou byl. Myslím, že má ambici trénovat. Spíš se toho chopí někdo mladší. Uvidíme, tohle je práce, kdy bude člověk pořád v kanceláři.

Radost máte jistě i z toho, že má angažmá ve Švýcarsku váš syn Martin, který byl po konci ve Spartě nějaký čas bez práce...
Čekání bylo dlouhé, ale je to kvalitní liga, podívejte se, jak si vede švýcarský nároďák. Šel hodně nahoru. Je tam krásné prostředí, všechno super. Jen je problém s koronavirem a cestováním. Takhle tam vyjedete na dva dny a na dalších deset vás zavřou do karantény. Už aby to bylo všechno v pořádku, chybí nám. Vyrazil bych se za ním určitě podívat.


Související články