Foto: Pavel Jiřík st.
Admira B se vrací k tréninku. Opatrný start? Kdepak, pojedeme naplno, říká trenér Gregor

Admira B se vrací k tréninku. Opatrný start? Kdepak, pojedeme naplno, říká trenér Gregor

Konečně je to tady, končí nechtěný klid zbraní. Koronavirus snad ustupuje a fotbalové týmy začínají s přípravou. Situace dovoluje od pondělí trénovat v šesti lidech. „Hned v úterý na to vlétneme a za dodržení všech předpisů rozjedeme přípravu. Samozřejmě ještě bez kabin, ale jdeme na to,“ říká s úlevou Pavel Gregor, trenér Admiry B, která vede Pražská teplárenská přebor s 22 body.

Někde jste zmínil, že startujete čtvrtou přípravu během roku, to je asi unikát, že?
Tenhle rok je fakt zvláštní a všichni se těšíme na to, až se situace vrátí do normálu. A my pak na všechno budeme vzpomínat, jaké to bylo zvláštní, když se nemohlo hrát, jak jsme se všichni těšili na fotbaly a tréninky. Až to bude všechno v normálu, tak si řekneme, že máme za sebou rok, jaký nikdo dřív nezažil. Byla to velká zkušenost.

Tým jste na možný rozjezd připravoval na sociálních sítích. Věřil jste, že vzhledem k plánovanému restartu v polovině ledna, vážně bude možné začít?
Probírali jsme to často třeba s trenérem áčka Admiry Frantou Peřinou, s tím jsme v kontaktu neustále. A říkali jsme si, že by to při poklesu čísel už tenhle týden mohlo vyjít a mohli bychom začít s tréninkem. Řekněme, že jsem byl v tomhle směru realistický optimista a jsem rád, že příprava opravdu odstartuje.

S hráči jste byl v kontaktu, jaká je nálada? Jsou všichni stejně nažhavení jako vy?
V našem mužstvu jsou sportovci různého věku, ale jedno mají společné: všichni milujeme fotbal. Kdyby to měl někdo jinak, tak by u nás nevydržel. Když se ptáte na to nažhavení, tak největší vášeň projevují služebně nejstarší kluci. Ale radost mají ze zlepšení situace pochopitelně všichni.

Bude rozjezd trochu opatrnější? Přece jenom ta pauza byla nečekaná, platila omezení.
My jsme tentokrát nedávali hráčům nějaké konkrétní úkoly, věřili jsme, že pauza nebude tak dlouhá. Hráči věděli jedinou věc, že po pauze začneme ve velké intenzitě, takže jim bylo jasné, že musejí něco dělat a udržovat se.

Vážně pojedete hned na plný plyn?
Ale tohle není o prvním tréninku. Chceme se ale určitě vrátit co nejrychleji k normálnímu fungování, pochopitelně za dodržení nařízených opatření. Musí se makat, náročnost bude adekvátní tomu, že se přebor má začít hrát v polovině ledna.

Nezávidí vám trochu trenér áčka Peřina? Soutěž A-týmu, tedy třetí liga, zatím žádný plán daný nemá...
Já si myslím, že áčko začne s tréninkem dokonce už v pondělí. Jasně, nemají to dané ohledně termínů tak jako my v Praze, kde má přebor připravený jízdní řád. Ale v zákulisí se i o třetí lize a divizi mluví a je možné, že by mohly začít v podobném termínu jako odstartujeme my. Tedy v lednu. Samozřejmě záleží na tom, co situace dovolí.

Nebude vám posílat hráče, kteří potřebují zápasové vytížení?
V první řadě chci říct, že u nás přivítáme každého hráče z áčka, když se k nám přijde třeba rozehrát. Ale vylučuji, že nastane situace, kdy by k nám přišlo jedenáct lidí. Franta Peřina si bude tým sám ladit v přípravných zápasech.

Nepříjemné je to pro hráče, jak moc nepříjemné to bylo pro vás? Zdálo se mi, že jste spíš optimisticky naladěný.
Když se nebudeme bavit o tragédiích, kdy dost lidí zemřelo, tak vzhledem k peripetiím mého života mi tahle situace okolo fotbalu nepřišla zase tak katastrofální. Samozřejmě respektuji, že nemocní lidé měli potíže. Problém řešili i lidé, kteří měli ve svém okolí někoho nemocného. Je pochopitelné, že brali situaci vážně. Jen tím chci říct, že po tom, co mám za sebou, mě život baví. Baví mě fotbal, moje práce. Teď jsem třeba více četl knihy a snažil se vzdělávat i fotbalově, abych se vrátil jako lepší trenér. Dneska jsou přece na sociálních sítích věci, kdy se může vzdělávat člověk prakticky v každé činnosti. Můžete vidět fotbalové tréninky, koukat na herní styly, taktiky. Samozřejmě vás pak čeká nejtěžší věc, všechno zkusit převést do praxe s vaším týmem.

V čem tedy bude nyní lepší Admira B?
Myslím, že nám bude pomáhat každý odehraný zápas, mladí kluci jsou zkušenější a zkušenější a tím i lepší. Pražský přebor je kvalitní soutěž, pro kluky, co vyšli z dorostu, je to velká škola. Možná ta největší, když se setkají s hráči jako Grznár, Urban, Blažek nebo Krejča. Mezi vrstevníky patřili k nejlepším, ale tuhle konfrontaci si prostě musí odžít, odmakat a učit se. Věřím, že se všechno rozjede a pofrčí to až do léta. Výhodou Admiry B by také mohla být šíře kádru.

Dovolím si na závěr jedno odbočení. Jednou jste během rozhovoru říkal, že je pro vás černým koněm v boji o titul v nejvyšší soutěži Sparta. A vzápětí prohrála rozdílem třídy v Plzni. Pořád si za tím stojíte?
V první řadě chci říct, že jsem odmalička Duklák. Myslím si, že Sparta na tom s trenérem Kotalem bude určitě lépe než v posledních letech. A bude ještě lepší, až nebude mít takové problémy s marodkou, jako má nyní. Bude lepší, až se jí uzdraví stopeři. V téhle situaci je ale pro mě pochopitelně favoritem na titul Slavia. 



Související články