Foto: www.slavojvysehrad.cz
Dělat skauta pro Spartu? Zajímavá zkušenost, ale trénování už mi chybělo, říká nový kouč Vyšehradu

Dělat skauta pro Spartu? Zajímavá zkušenost, ale trénování už mi chybělo, říká nový kouč Vyšehradu

Tři zápasy, tři porážky. Nový hlavní kouč vyšehradských Šemíků Michal Zach pochopitelně čekal, že se po jeho nástupu bude týmu dařit lépe. O práci pro v současnosti poslední tým druholigové tabulky mluví s nadšením. „Ve hře je ještě spousta bodů, ale samozřejmě by to chtělo udělat nějaký dobrý výsledek, abychom neúspěšnou sérii zlomili,“ vykládá Zach, který v poslední době pracoval jako skaut pro Spartu.

Začal jste pořádně zostra, třemi zápasy během pár dní. A moc radosti vám neudělaly, že?
Je pravda, že jsem čekal, že nějaké body uděláme. Do zápasů jsme šli po týdnu společné přípravy, bylo to hodně rychlé. Nedá se nic dělat, udělali jsme chyby v defenzivě a soupeřům prostě góly darovali. Na druhé straně jsme neproměnili šance, takže jsme nezvládli zápasy tam, kde se rozhodují, tedy v obou pokutových územích.

Při pohledu na tabulku jste asi nemohl mít přehnaná očekávání. Přesto, překvapilo vás něco?
Myslím, že jsem věděl, do čeho jdu. Já jsem na druholigové zápasy chodil, měl jsem přehled o tom, jaký tým Vyšehrad má. Věděl jsem, že to nebude jednoduchá práce. Ale není umění přijít k týmu, kterému se daří herně i výsledkově. Vyšehrad je pro mě velká výzva, rád bych týmu pomohl v cestě do vyšších pater tabulky.

Vypadá to, že když přišla nabídka, tak jste ani neváhal. Nebo ano?
Neváhal jsem ani okamžik. Trénování mi hodně chybělo. Po konci v Jihlavě jsem dostal nabídku pracovat pro Spartu. Za trenéra Ščasného jsem analyzoval hru soupeřů, později už to byla práce skauta. Teď jsem se chtěl vrátit k trénování a udělám všechno, aby se Vyšehrad pod mým vedením posouval výš.

Skautování hráčů pro Spartu je jistě zajímavou zkušeností, leckdo ani neměl tušení, kam jste se ztratil... Proč jste si odskočil od trenérské práce?
Je pravda, že při té práci člověk ani nemusí být moc vidět. Bral jsem to jako šanci poznat fotbal zase z jiného úhlu pohledu. Mohl jsem hráče vidět jinak než z lavičky, mohl je sledovat více detailně. Musím ale přiznat, že po nějaké době už mi trénování chybělo.

Když tedy přišla nabídka z Vyšehradu, nebylo co řešit?
Chtěl jsem se vrátit k trenérské práci a tohle byla nabídka z profesionálního fotbalu. Vyšehrad má mladý tým, jádro mužstva je zdravé. Nebyl důvod nekývnout. Dohodli jsme se na smlouvě do konce příští sezony, tedy do léta 2022.

Máte angažmá v pražském klubu. V hlavním městě budete hodně na očích a také když přijedete ven, soupeře z Prahy všichni víc sledují. Počítáte s tím, že budete víc vidět?
Nevnímám to tak, že bych měl být víc vidět já. Já chci hlavně začít s Vyšehradem bodovat, uděláme maximum, aby se týmu dařilo. Mým úkolem je tým posouvat, chci vidět, že se hráči zlepšují.

Jak těžká je situace? Problémů má klub více než dost, možná nejvíce ze všech...
Když to vezmeme ze sportovního hlediska, většina hráčů byla v karanténě, příprava byla narušena hodně, odložené byly i mistrovské zápasy. Můj předchůdce Roman Nádvorník to určitě neměl jednoduché.

Leckdo Vyšehrad už odepisuje. Zkusíte to proměnit ve výhodu?
Celkem chápu, že když se někdo podívá na tabulku, tak může takový názor mít. Diskuze na internetu nečtu, nezabývám se tím. Beru, že každý má právo vyjádřit svůj názor. Ve hře je ještě hodně bodů, o které budeme bojovat. Situace není jednoduchá, ale rozhodně ji nevidím jako neřešitelnou. Víme, že je nejvyšší čas začít bodovat a situaci otočit k lepšímu.

Když jste pracoval jako skaut, máte jistě dobrý přehled o hráčích. Můžete si pomoci u konkurence, nebo z vlastních zdrojů. Jak jste na tom v tomhle směru?
Co se týče béčka a dorostu, je to složité. Někteří hráči z těchto týmů s námi chodí trénovat, ale nemůžeme po nich chtít, aby naskočili do druhé ligy a rozhodovali tam zápasy. Jsou šikovní, ale zatím se spíš učí od starších hráčů. Případné odchody a příchody hráčů budeme řešit v zimní přestávce.

Problémem je i koncovka, dali jste jen jeden gól. Je přece cesta soupeře přestřílet.
Pro mě je v tuhle chvílí základní věcí nedostávat laciné góly. Když uhrajete vzadu nulu, neprohrajete. Samozřejmě chceme být efektivní i v útočných činnostech, včetně zakončení. Na zlepšení obou fázích hry intenzivně pracujeme.

Vyšehrad je v současnosti spojovaný i s kauzou, kterou šetří policie. Ani to vás neodradilo?
Beru to tak, že Vyšehrad prochází proměnou a já jsem její součástí. Věřím, že kauza spojená s policejním vyšetřováním nebude mít pro klub závažné důsledky.

V dorostu odvádí dobrou práci David Jarolím. Budete s ním konzultovat nějaké věci?
Ještě jsem se s ním nestihl potkat. Ale už jen to, že z jeho týmu se do našich tréninků zapojují tři šikovní dorostenci, je určitě dobrá vizitka jeho práce.

Musí přijít i otázka, o které se ve fotbalovém zákulisí mluví, a to, zda vás Vyšehrad nevyužil jen jako kouče s licencí pro profesionální soutěže a hlavní slovo bude mít majitel klubu Klíma. Co vy na to?
Od prvního dne, co došlo k dohodě, jsou jasně nastavené role. Pan Klíma je členem realizačního týmu, každý den se o všem bavíme a hledáme cesty, aby se Vyšehradu vedlo co nejlépe. Je to jeden z asistentů, který přispívá svými názory. Má toho ve fotbale hodně za sebou, je přínosné s ním o věcech debatovat. Máme mezi sebou profesionální vztah, respektuji jeho názory, ale kdybych měl být jen figurka na lavičce s licencí, tak bych do toho nešel.

Věříte, že je v silách Vyšehradu udržet druhou ligu?
Určitě v záchranu věřím. Ve hře je ještě hodně bodů. Je třeba se poučit z chyb, které jsme dosud dělali a pracovat na zlepšení. Práce je před námi hodně, ale věřím v úspěšný konec.



Související články