Foto: Jana Holčáková
Dívčí fotbalová radost
17.11.2020

Dívčí fotbalová radost

Zatím je to sice pořád spíše sporadické, nicméně i tak jde o důkaz, že se vnímání ženského fotbalu v tuzemsku výrazně mění. A že i oddíl „venkovského“ rodinného ražení, jakým AFK Slavoj Podolí je, může vytvořit ryze dívčí družstva a vychovat je pro zdejší velkokluby. Stačí jen mít odvahu, zapálení a občas i zbourat předsudky.

Začalo to před třemi lety. V Podolí už totiž léta pořádají ve školách a školkách oblíbené fotbalové kroužky, do kterých se rády hlásily i dívky. Začínaly – jak bývá zvykem – hrát společně s kluky, jenže kolem osmého, devátého roku pravidelně přicházel výrazný zlom.

„Najednou jsou kluci rychlejší, agresivnější a dívky v týmech zůstávají osamocené. Fotbal je sice baví, jenže trenéři je kvůli výkonnosti trošku upozaďují. Ony pak často nemají kde hrát. A to byly věci, které mě motivovaly, abychom ve Slavoji založili čistě dívčí oddíl,“ vysvětluje trenér Michal Skružný.

Vedení klubu tím zprvu zaskočil, nicméně dostal volnou ruku a dnes se už dívčí složka bere za pevnou součást. A tak i další mládežničtí trenéři Slavoje plní roli „skautů“ a dávají Skružnému tipy na šikovná děvčata, která se objevují ve školních družstvech. On zase jindy oslovuje rodiče dívek, která vídává hrávat na venkovních pláccích. A vnímá, že se obecně mění pohled na dívčí fotbal: Ano, sice máme pořád daleko k americkému pojetí, kde je „soccer“ jedním z nejoblíbenějších holčičích sportů, ale zároveň už to taky v Česku není okrajová záležitost.

„Vážím si toho, že máme holky z ulice, které k nám přišly různými cestami,“ říká.

Občas je ale přece jen nutné překonat předsudky, ostych. Když Jana Holčáková poprvé uslyšela, že by její dcera měla hrát fotbal, řekla rázné NE. Jednak fotbal nesnášela, nechápala, že na něj manžel může pořád koukat v televizi, hrát ho. A za druhé měla strach. „Bála jsem se, že dcera bude okopaná, zničená. Že to není nic pro ni, pro holky.“

Nakonec se nechala od kouče Skružného přesvědčit k nezávazné zkoušce, a když viděla, jak je dcera z tréninku nadšená, že to tam zdaleka není jen o kopání do míče, ale o celkovém sportovním rozvoji, tak postupně podlehla fotbalovému kouzlu i ona. A tak je teď jednou z duší týmu, fotografkou i věrnou fanynkou, zatímco manžel Jindřich se pro změnu stal asistentem trenéra.

„Náš oddíl je hodně o vazbě rodičů a holek. Není to obyčejný anonymní kroužek, kam dovezete dítě, hodinu čekáte a pak jedete domů. My zápasy žijeme společně. Pořádáme soustředění, vánoční večírky, oslavy. Klub bereme jako jednu velkou rodinu,“ popisuje Jindřich Holčák.

Je to i proto, jakou filozofii od počátku trenér Skružný nastavil. Fotbal v jeho podání není o výsledcích, ale o radosti, všeobecném rozvoji, kamarádství, smyslu pro fair play. „Říkám rodičům, že kdybych chtěl vyhrávat, jsem u kluků. A oni to chápou. Pro nás jsou výhry pořád výjimečné, takže si každého vítězství nesmírně vážíme. Nicméně rodiče i holky vědí, že nemají koukat na sílu soupeře, ale aby viděly svůj vlastní herní posun. To je smysl naší práce.“

Z čistě sportovního hlediska to mají děvčata z Podolí těžké. Neorganizuje se ryze holčičí soutěž, a tak podle regulí mohou hrát s o rok mladšími chlapci. Nicméně pokud ti pocházejí z dobře připraveného klubu, mají jednoznačně navrch.

Stejně tak jsou o kus dál ve velkoklubech, jako je Slavia, Sparta, a tak se Slavoj snaží hrát především přáteláky se srovnatelnými dívčími kluby z okolí. Zároveň si ale Slavoj uvědomuje limity menšího klubu, a tak nebrání šikovným hráčkám v rozletu. Naopak už trio odchovankyň nedávno přestoupilo do Slavie, aby svůj fotbalový sen rozvíjelo ve vyšších patrech.

„My jsme na ty holky hrdí. Je to pro nás odměna, že je umíme připravit a že je o ně zájem v lepších klubech. Když už hráčce nemáme co dát, nechceme ji brzdit,“ říká Skružný a sní o tom, že do pár let vybuduje Slavoj silnou dívčí strukturu.

Už teď ale může být Podolí vzorem ostatním menším klubům z Prahy a okolí, že se i u nich nemusí fotbal točit jen kolem chlapeckých mužstev a že i dívky si zaslouží svůj prostor.


AFK SLAVOJ PODOLÍ PRAHA
Rok založení: klub vznikl spojením Slavoje Praha (1909) a A.F.K. Podolí (1912)
Současnost: A-tým působí v Pražská teplárenská přeboru mužů
Počet týmů: Dva mužské (A a B-tým), starší žáci U15 a U14, mladší žáci U13 a U12, starší přípravka U11 a dva týmy U10, mladší přípravka U9 a dva týmy U8, předpřípravka U7 a dívky (U10 a dívčí školička U6)

Tento článek vyšel v zářijovém vydání časopisu Pražský fotbalový speciál, který si můžete stáhnout ZDE