Foto: Jiří IPSER
Aritma vzdává pořadatelství zimního turnaje. Věří, že se budou dohrávat soutěže

Aritma vzdává pořadatelství zimního turnaje. Věří, že se budou dohrávat soutěže

Nižší fotbalové soutěže chřadnou, je jasné, že letos už se hrát o body nebude. Přesto kluby vidí světlo na konci tunelu, a to díky výroku Sportovně technické komise, která rozhodla o termínech, kdy by se mohly začít dohrávat resty v soutěžích řízených Pražským fotbalovým svazem. Zmíněným datem je 16. ledna 2021. „Klobouk dolů před panem Vitovským a Pražským fotbalovým svazem, že s tou zprávou vyšli ven,“ říká Tomáš Kubr, sportovní ředitel Aritmy, která pořádá zimní turnaj Weber Cup. Letos tomu ale tak nebude.

Proč jste se rozhodli tradiční zimní turnaj pro tuhle sezonu odpískat?
Turnaj se nebude hrát na 99 procent. Samozřejmě jsme všechno řešili s Richardem Bogdanovem z Radotína, protože turnaj pořádáme společně. Dohodli jsme se, že počkáme, jaká bude situace na přelomu října a listopadu. Ale vlastně nebylo nic nového. Hodně nám pomohla až zpráva PFS, že by se mohly začít dohrávat soutěže v půlce ledna příštího roku. Je super, že to oficiálně oznámili. Všichni víme, že musí všechno povolit vláda až situace umožní hrát a trénovat, ale vidíme před sebou konkrétní termín. To je moc důležité.

Byli jste v kontaktu s kluby, které chtěly na turnaji hrát?
V tuhle chvíli, kdy amatérský fotbal stojí, nemělo cenu něco vymýšlet a kvůli něčemu se třeba přes internet se zástupci klubů scházet. My spolu s Radotínem pořádáme ten turnaj spoustu let, kluby vědí, co mohou očekávat. Některé se samozřejmě zajímaly o situaci, jiné pod vědomím těch znalostí byly v klidu a čekaly, jaká bude situace. Vyčkáváme i my, ale s turnajem to letos nevidím. Když to situace dovolí, budou se dohrávat soutěže. A když nedovolí, tak se stejně nebude hrát ani turnaj.

Signály, že by se mohlo začít hrát v půlce ledna, vyhlásil Pražský fotbalový svaz. Máte nějaké informace z vyšších pater fotbalu? Aritma přece hraje divizi...
Je pravda, že co se týče divize a třetí ligy, informace bohužel nemáme. Řídící komise soutěží pro Čechy má hodně věcí k řešení, ale počítám s tím, že pokud se začne hrát na úrovni Prahy, což je významná oblast, tak by se podle mého mohly inspirovat i ve vyšších soutěžích. Pokud to situace dovolí, věřím, že se mohlo hrát i v divizi.

Aritma tak nyní dál funguje v nouzovém režimu a hráči trénují individuálně?
Přesně tak. Do poslední možné chvíle jsme trénovali v maximální možné míře, ještě když byly povolené skupinky po šesti hráčích. Teď je příprava individuální, přesně jak velí platná nařízení. Nedá se nic dělat. Scházet se na hřišti ve dvou nemá smysl.

Zda se bude moci hrát v půlce ledna, to je nyní ve hvězdách. Jste připraveni, kdyby si to situace vyžadovala, zareagovat případně i směrem k zimnímu turnaji?
Jak jsem říkal, díky té tradici kluby vědí, co od nás mohou ve všech směrech očekávat. A pokud by mělo na turnaj dojít, tak by myslím nemuselo být problémem dohodnout se s týmy během jednoho dne a jelo by se. Ale to je teď zbytečné řešit. Věříme, že situace dovolí dohrávat soutěžní zápasy.

Zaslechl jsem i trochu nářků, že kluby, které nemají hřiště s umělým povrchem, budou mít zvýšené náklady, budou muset navíc platit za pronájmy. Co vy na to?
Je jasné, že jsou kluby, které umělky nemají. Ale pokud někdo naříká, tak tomu nerozumím. Pokud by se nehrály soutěžní zápasy, tak drtivá většina by přece stejně nastupovala k přípravným utkáním. A kdo tvrdí, že nebude dostatek ploch? Vždyť se nebudou hrát zimní turnaje. Navíc je možnost hrát i během týdne. Myslím ale, že i když teď třeba někdo něco takového říká, tak nakonec všichni budou rádi, že se bude hrát. Všichni si přejeme, aby to situace dovolila.



Související články