Zahraje si trenér Střihavka za Březiněves? Nechme se překvapit, usmívá se jeho asistent Bezpalec

Zahraje si trenér Střihavka za Březiněves? Nechme se překvapit, usmívá se jeho asistent Bezpalec

Březiněves v létě vyměnila trenérský tým a chtěla zavelet k návratu do vyšších pater tabulky I. A třídy. Exligista David Střihavka, stejně jako jeho asistent Tomáš Bezpalec, tým nastartovali. Několik porážek s aspiranty postupu však tým vykolejilo a v době, kdy bylo rozhodnuto, že se kvůli pandemii koronaviru už letos hrát nebude, figuruje uprostřed tabulky. „Kluky to s Davidem baví, přitom je na ně náročný,“ hodnotí spokojeně Bezpalec, který v Březiněvsi zároveň vykonává funkci sekretáře mládeže.

V úvodu sezony to vypadalo, že se s Davidem Střihavkou začíná Březiněvsi blýskat na lepší časy, že?
Ano. Po několika letech "přemlouvání" nadešel správný čas. Néé, žádné přemlouvání nebylo. (směje se) S Davidem jsme neustále v kontaktu a probíráme fotbal i život a děláme si příjemné naschvály, které náš vztah ještě utužují. Jeho současná pozice hlavního trenéra ve Slavii u U15 hrála na misce vah velkou roli, aby nám pomohl. Možná je to v jeho budoucí trenérské kariéře poslední šance spojit své jméno s Březiněvsí. Bydlí tu, chodí tu na pivo, začal tu trenérskou kariéru se svým synem a má dlouhodobě vřelý vztah k Březiněvsi.

Co všechno se s jeho příchodem změnilo?
Přístup kluků. Za předchozího realizačního týmu nebyl horší, ale když vidíte Davida při tréninku či zápase, v kabině nebo po zápase na večeři nebo obědě mezi kluky, tak ho všichni berou jako trenéra personu, který jako hráč něco dokázal, a především normálního člověka do party.

Je v tréninku hodně náročný?
Jednotky jsou osmdesátiminutové a hodně intenzivní. Ti, co začali přípravu a chodili poctivě, to na sobě cítili již po třech týdnech. Kluky tréninky baví a když vidím, jak se "mastí", tak... David je hodně náročný a sám poznává, co kluci na této úrovni dokáží, co umí, i on se učí. Určitě se změnila i příprava před zápasem. David si shání informace o soupeři a šije taktiku na soupeře. Pro mě osobně, a věřím, že i pro kabinu, je obdivuhodné, protože tuto úroveň nikdy nezažil. David je dobrý psycholog - umí mluvit se starými kozáky a mladými kluky. Nedělá mu problém říct každému hráči to dobré, ale i to nepříjemné.

Takže ho hráči lidově řečeno „žerou“ a má kvůli zkušenostem z ligy i ciziny velký respekt?
Určitě. Pořád to má v noze, klukům to předvádí na tréninku. V řadě cvičení se přidává jako plnohodnotný člen tréninkové jednotky a na mně pak je sledovat čas, pískat a přikopávat jim míče. Kluci se chtějí na něj vytáhnout a trénink má větší grády. Dokáže i při hře mluvit tak, že kluci díky jeho radám vědí, kam si stoupnout, kam se efektivně posunout, kam zaběhnout a tak.

Střihavka působí i u mládeže ve Slavii, což má přednost. Leží toho víc třeba během týdne na vás jako asistentovi?
Ano, je to tak. David má jako hlavní Slavii, kde si angažmá u nás domluvil s tím, že mu to nesmí narušovat jeho hlavní trénování. V tom, že mu to povolili, určitě sehrálo roli i to, že jsme partnerským klubem. Na mně ale tréninky nestojí. Já se kolem A-týmu pohybuju především z důvodu komfortu pro Davida a hlavního hrajícího asistenta Jardy Valtra, na kterém v případě nepřítomnosti Davida bylo odvést trénink. Já poznávám, co to je trénovat muže, protože mám zkušenosti s mládeží, ale tohle je fakt jiné. Na Jardu Valtra sázíme z pohledu budoucnosti. Jarda se učí, pozoruje, je součástí kádru jako hráč a trenér, o to má všechno těžší. Rádi bychom, aby v budoucnu, až pověsí kopačky na hřebík, tady nějaký rok trénoval. David má 99% účast na trénincích a chyběl na dvou zápasech včetně přípravných. Sešlo se to dobře s tréninkovým procesem Slavie a naším.

Začátek soutěže jste zvládli skvěle, že?
Ano. Rozjezd byl fajn včetně posledního přípravného utkání s přeborovou Viktorkou. Tam už se ukázalo, že mančaft má svou sílu. Parádní bylo vítězné derby s Ďáblicemi. Těch dvanáct bodů v úvodu soutěže nám dodalo psychickou pohodu. A jak to bývá, začaly se množit řeči o možném postupu do přeboru, a to i v kabině. Jenže to byl jen úvod a těžcí soupeři nás čekali.

Co se stalo, že se pak přestalo dařit? Prohráli jste s týmy ze špičky, ale propadáky to nebyly. Třeba se s vedoucím Tempem jste o body přišli až v nastavení. Mrzí vás třeba tenhle výsledek nejvíce?
Ano, nepropadli jsme v nich, jen nám v těch důležitých okamžicích chyběla právě zkušenost, kterou měl soupeř. Osobně jsem sledoval zápas Tempa na Spojích a viděl jsem, jak je Tempo pod vedením Dominika Rodingera skvěle připravené, tak jsem měl obavy, jak jej zvládneme. Pro nás měl ten zápas i prestižní nádech, protože dva hráči prošli Březiněvsí a Dominik Rodinger u nás rok úspěšně trénoval. Z pohledu vývoje utkání a přístupu všech hráčů hodně prohra mrzí, ten zápas měl fakt kvalitu na obou stranách a vyhrál šťastnější tým. Ukázali jsme si, že jsme na dobré cestě a při dodržení taktických pokynů to půjde.

Se silnými celky dokážete hrát, ale co třeba prohra s Trojou?
Troja do toho dala srdce. Byla bojovnější, působila víc jako tým a ač si myslím, že individuálně jsme na tom lépe, tak se ukázalo, že když se Troja semkne, tak týmově se dá také hodně uhrát. Troja to předvedla i v jiných zápasech. Tohle nám v tomto zápase chybělo. Vyhráli zaslouženě.

Každopádně se nyní nehraje a do konce roku ani hrát nebude, jak dosavadní část sezony hodnotíte?
Budu mluvit i za výbor. Spokojenost je padesát na padesát. Umístění nevypadá dobře, ale ta ztráta na 6. místo nebo i 4. místo není nijak výrazná. (Březiněves ztrácí 7 bodů na 4. Vršovice a má zápas k dobru) Proč to nezkusit. Já osobně jsem s tréninkovým procesem spokojený. Máme podobné problémy jako jiné týmy - zranění, směnný provoz hráčů, víkendové odjezdy hráčů. S tím se musíme popasovat. Postupně se zapracovávají mladí kluci a konečně i mladí odchovanci z Březiněvsi, kteří v posledních letech získávali zkušenosti v ligových dorostech jinde, ale vracejí se a přivedou kamaráda. Pro budoucnost je to dobře, pro okamžitý efekt ne.

V čem by to mělo být po návratu k hraní lepší? Jen čtyři týmy dostaly méně gólů, ale jen čtyři týmy daly méně gólů...
Přesně to, co popisujete. A to nám ještě čtyři inkasované góly od Tempa tu obrannou bilanci zkazily. Nicméně Achillova pata je v útoku. Šance máme. Bombarďáka v útoku, Marka Bendu, máme, ale pokud hrajeme na jednoho útočníka, těžko se bude prosazovat v každém zápase mezi čtyřmi obránci. Proto jsme i posílili. Do útočné fáze jsme přivedli Aleše Pfeifera, což je útočník do vápna. David Střihavka chce mnohem více od krajních záložníků a beků. Kraje nám góly nedávají, netlačí se do vápna a tím nezakončují, jak chceme.

V týmu se snoubí velezkušenost Romana Macháčka s dvacetiletými kluky. Nepočítali jste s tím, že si zahraje i hlavní trenér Střihavka?
Roman prokazuje kvalitu v každém zápase, když má dobrou náladu a baví ho to, tak ve svých 43 letech je nejlepším hráčem. Taky si jej kabina zvolila do této sezony jako kapitána mužstva. Naštěstí už v týmu není takový věkový propad a máme k mladým puškám i střední generaci včetně třicátníků, ale i čtyřicátníků (Píša, Valtr), na které stále sázíme. Mladý pušky se musí okopat, střední generace to vzít na sebe a třicátníci se čtyřicátníky předávat zkušenosti. Hlavně by střední generace měla zapracovat na své váze. Fotbal umí, bojovnost jim nechybí, ale mít tak o šest kilo méně, tak jsme první. (směje se) Davida jsem dělal před třemi roky z Itálie a mé osobní přání je vidět jej v březiněveském dresu. Nechme se překvapit. (usmívá se)

Jste uprostřed tabulky. Co chybí týmu, aby se posunul zase mezi špičku?
Máme 15-16členný kádr a kluky na pomezí A a B týmu. Pokud by všichni hráči pravidelně trénovali a měli 90% účast na zápasech, tak si troufám říct, že máme na to být do 3. místa, možná i výše. Trenér vám nyní řekne, že chybějí dva rozdíloví zkušení hráči. Kde je vzít a držet klubovou filosofii? Nikdo v kabině není placený a nikdy nebyl. Kluci mají týmovou motivaci a společně nastavené benefity. Když poslouchám, kolik dostává ten a ten v podobných týmech a spočítám si to za rok, tak mi to hlava nebere. V přeboru budeme dva roky a pak může spadnout a dostávat se z toho i několik let. Touhle cestou prozatím nechceme jít. Za námi stojí pár drobných partnerů a především obec, která by nám dala co proto, kdybychom z jejich financí platili hráče. My si jejich podpory velmi vážíme. Měli jsme tady v létě zkušené hráče, kteří by pomohli i za podmínek, které tady máme, jen to zřejmě nebylo správně načasované. Určitě se pokusíme tým posílit, pracujeme na tom společně s trenéry. Uvidíme, co se nám povede.