Foto: Pavel Jiřík st.
Nezávodím s Pospíšilem, kdo dá více gólů, říká trenér Královic Marek. Jaké má další plány?

Nezávodím s Pospíšilem, kdo dá více gólů, říká trenér Královic Marek. Jaké má další plány?

Pražská teplárenská přebor byl pro něj neznámou, hrál vyšší soutěže. Teď má za sebou hrající trenér Královic Josef Marek premiérovou třetinu soutěže. Tým je osmý, dává hodně branek, ale také dost inkasuje. „Máme na to, abychom byli v tabulce výš,“ myslí si kouč, se šesti góly druhý nejlepší střelec týmu. Naposledy svému týmu vystřelil bod za remízu 1:1 s Kolovraty.

Co zatím na vystoupení svého týmu v přeboru říkáte?
Když se podívám na výsledky, tak jsme prohráli čtyřikrát. Máme šestnáct bodů a uhráli jsme to, co jsme měli. Musím říct, že asi jediný zápas, co nám nevyšel, byl domácí duel s Uhelnými sklady (3:4). Tam se nám to vůbec nepovedlo. Kádr je úzký, leží to na dvanácti, třináct lidech. Záleží vždycky na tom, jak se sejdeme.

Z hodnocení posledního zápasu jsem poznal, že nejste spokojený. To se týkalo vás osobně, že jste dal jen gól, nebo vás štve, že jste nevyhráli? Kolovraty jsou přece v této sezoně hodně silné...
Je tam trošku zklamání, protože jsme měli docela hodně šancí a bylo to na víc než jeden vstřelený gól, který nakonec stačil k bodu za remízu. Jsem naštvaný sám na sebe. Kdybych šance neměl, tak bych to bral, ale možností bylo víc.

Máte v týmu útočná esa, ale zdá se mi, že jsou tak trochu ve vašem stínu. Co říkáte na vašich šest nastřílených gólů?
Když jsem do Královic přicházel, tak jsem měl trochu obavu, jak to bude fungovat s Jamiem (Pospíšil) a Edou (Formáček). Čekal jsem, jestli se třeba nebudou víc hádat, ale nemůžu proti nim říct ani popel. Všechno je to v dobrém. Jamie má sedm gólů, Eda je také pro nás moc důležitý. Když nastoupí, odehrají to s plnou parádou.

Nasázel jste šest gólů, zkusíte spoluhráče Pospíšila přestřílet?
Budu chtít dát co nejvíce gólů, ale mezi námi to není o nějakém závodění, kdo bude mít víc gólů. My budeme rádi, když ty góly budeme dávat, když budeme proměňovat šance. Hlavně, ať to tam dál padá. Obecně vzato jsem mohl dát gólů víc. Ne, že bych to dopředu čekal, ale šance jsem na to měl. To si musím přiznat.

Před sezonou jste mluvil o nutnosti vylepšení tréninkové morálky. Povedlo se to?
Musím říct, že největším problémem Královic je asi se sejít. Co se týče tréninků, začátek nebyl tak hrozný. Ale výpadky tam samozřejmě byly, začínalo se o prázdninách, byly dovolené. Jenže pak tam do všeho zasáhl koronavir a zranění. V jednom utkání nám chybělo třeba deset lidí, zranění nám to vážně hodně komplikovala a komplikují. Pomáhají kluci z béčka, zvládáme to i díky nim.

Když jsme se bavili před sezonou, těšil jste se na souboj s exligistou Antonínem Rosou a jeho Újezdem Praha 4. Jenže Újezd vás porazil a Rosa dal gól. Štvalo vás to?
Dal gól z penalty a vyhráli, takže může být nahoře. Na to nemůžu nic říct. Na Újezdu Praha 4 je specifické malé hřiště, od remízy jsme tam ale nebyli daleko.

Který soupeř na vás za těch deset kol v přeboru udělal největší dojem?
Musím říct, že asi béčko Motorletu. A to stylem hry, kdy se hráči dobře posouvali, rotovali. Nevím, jestli je to práce Honzy Rajnocha, ale béčko Motorletu se mi líbilo nejvíc.

Takže to nebyla Admira B, od které jste dostali sedm gólů?
Co se týče Admiry B, tak my jsme během pár dní odehráli tři zápasy a tenhle byl poslední z té série. Mají mladé hráče, tak jsem čekal, že na nás vletí. Ale bylo to jinak. Soupeř zalezl a vycházely mu brejky, z kterých nás trestal. Měli to natrénované, připravení byli dobře. Ale šance jsme měli i my, jen jsme nedávali góly. V poločase mohl výsledek vypadat úplně jinak.

Přebor teď čeká neplánovaná koronavirová pauza. Co pro Královice znamená?
V tuhle chvíli jsme docela pobití, takže snad té doby využijeme k tomu, abychom se dali trochu dohromady. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se hrálo dál a chceme, aby se hrálo dál, ale když vezmu, jak na tom jsme, tak se nám ta pauza i trochu hodí.

Budete tedy léčit šrámy, volno ale nevyhlásíte a aspoň jednou týdně si zatrénujete?
Čekáme, co bude. Vždyť nastavená kritéria v souvislosti s koronavirem se mění ze dne na den. Ale pokračujeme v tréninku a chtěl bych, abychom se sešli alespoň dvakrát v týdnu.

A až se začne hrát, budete chtít útočit na vylepšení současného osmého místa.
Samozřejmě bych chtěl, abychom byli v tabulce výš. Myslím, že máme na to, abychom hráli třeba do pátého místa, možná i do třetího. V tuhle chvílí ale ani není jasné, kdy se začne hrát a my budeme rádi, až se začne hrát. Taky už v tuhle chvíli vím, že máme před sebou i úkol pro zimní přestávku, kdy budeme chtít doplnit kádr.

Tenhle úkol už si ale dávali i vaši předchůdci, vcelku se i opakuje.
To je možné, ale fakt fungujeme s hodně úzkým kádrem a je ho třeba rozšířit. V tuhle chvíli chci moc poděkovat klukům z béčka, protože nám moc pomohli.

Na podzim jste získali exligistu Martina Suse. Vydržel jeden zápas a odešel, chtělo by to posilu na delší období...
Jasně, ale tam to bylo dané už když si k nám přišel zahrát, že prostě až si najde angažmá ve vyšší soutěži, tak odejde. A přesně tak to dopadlo. Posily ale potřebujeme, takže musíme s vedením klubu něco vymyslet.



Související články