Foto: Pavel Jiřík st.
Aritmu porážka v derby bolela. Takticky i fyzicky jsme to zvládli, výsledkově ne, řekl trenér Prošek

Aritmu porážka v derby bolela. Takticky i fyzicky jsme to zvládli, výsledkově ne, řekl trenér Prošek

Těšil se derby. Jediné v divizní skupině B na podzim. Nakonec ale trenér Ladislav Prošel musel překousnout, že jeho Aritma ve bojovném a napínavém zápase podlehla za deště libeňskému Meteoru 1:2. „Chtěli jsme potvrdit poslední výhru z Ostrova a štve mě, že jsme to nedokázali,“ přiznává trenér týmu z Vokovic.
Cítím z hlasu, že zklamání je obrovské.
No jasně. Šli jsme do zápasu s tím, že chceme derby zvládnout. A to herně i výsledkově, chtěli jsme tři body, ty nemáme. Takže je logické, že jsme zklamaní. Myslím ale, že jsme si nezasloužili tohle derby prohrát. Odehráli jsme více než vyrovnaný zápas.

Proč se ho tedy nepovedlo dovést k bodovému zisku?
Meteoru patřil úvod zápasu. Kluci věděli, že to tak bude, my jsme ale do utkání nevstoupili dobře. Dostali jsme také docela laciný gól po rychle rozehrané standardce. Přitom jsme si jasně říkali, že si musíme dát pozor na střelce Kostku.

Na druhou stranu jste docela rychle vyrovnali a derby bylo výsledkově otevřené, ne?
To je pravda. Měli jsme soupeře načteného a dostali jsme se díky tomu do situací, které se daly vyřešit lépe. Bohužel jsme jimi ale pohrdli.

Ale vyrovnali jste...
A pokračovali jsme v aktivní hře. Myslím, že od stavu 1:1 do konce poločasu jsme pak byli jasně lepší, Meteor se hlavně bránil. Byly tam z naší strany akce, co volaly po gólu. Ale bohužel, žádný další nepřišel.

A po přestávce udeřil soupeř. Po útočné akci vašeho týmu přišel rychlý kontr a opět jste prohrávali. O tomhle jste mluvil už v minulém rozhovoru, proč se nedaří lépe reagovat na tyto situace?
Je pravda, že i začátek druhé půle patřil Meteoru, ale postupně se, stejně jako v prvním poločase, začala hra vyrovnávat. Myslím, že jsme byli i mírně lepší. Jenže přišla situace po naší útočné akci, kdy tam nezvládl situaci jeden náš mladý hráč. Byl to jeho druhý start v divizi, střídající Ezeala se ale kolem něj otočil a byla z toho akce, z které dal Meteor vítězný gól.

Takže jste platili tvrdou daň za nezkušenost. S tím ale musíte počítat, když Aritma dává šanci mladým hráčům, že?
Chci zdůraznit, že ten hráč, kterého se to týká, byl v derby živý, hrál dobře. Jen se mu prostě stala tahle věc, byl v situaci, do jaké se na hřišti asi ještě nikdy nedostal, že by se soupeř zachoval takhle. Myslím, že si to bude pamatovat do konce života a nic podobného už se mu nestane.

Snažili jste se o vyrovnání, byly tam slibné náznaky, ale chybělo finále. Vím, že z pohledu diváka je to jednoduché říct, ale nemělo se na těžkém terénu více střílet?
S přibývajícím časem jsme se vrhli do útoku, myslím, že jsme měli navrch. Soupeř nestíhal, lidově řečeno dodýchával. Ale nedali jsme gól, soupeř dvě šance využil, proto má tři body. Je pravda, že možnosti k zakončení tam byly. Ale hráči se rozhodli pro jiná řešení. Tam, kde měli střílet, ještě zkoušeli pozici vylepšit a udělali třeba kličku, nebo zkoušeli ještě přihrávat. A byly situace, kdy se zase místo přihrávky pokusili o zakončení. Tohle je o hlavě hráčů, můžete jim to říkat, ale pak jsou pod tlakem okamžiku a nějak reagují. S tím nic neuděláte.

Aritma ještě nevyhrála v této sezoně dva zápasy v řadě za tři body, co vy na to?
Mrzí mě to. Naposledy jsme vyhráli v Ostrově a chtěli jsme na to doma pochopitelně navázat. Fyzicky i takticky jsme byli připravení dobře, ale výsledek chybí.

V závěru bylo na hřišti i okolo něj dost emocí. Dostal jste i žlutou kartu, bylo to tím, že se hrálo derby?
Když vybíhá do šance hráč ze druhé vlny a mávnou mu ofsajd, tak tam emoce jsou pochopitelné. Tam nehraje roli, že jde o derby. Takhle bych reagoval v jakémkoliv utkání. Taková situace by nastartovala asi každého trenéra. Vím, že jsem to přehnal a hráči mě za to určitě ocení a něco budu muset zaplatit do kasy podle sazebníku.

Na zápas nemohli fanoušci. Nicméně, ti co přišli, sledovali zápas za plotem v dešti. 
Všiml jsem si toho a bylo mi jich líto. Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby mohli dovnitř. Ale nedá se nic dělat, platí určitá opatření a my je na Aritmě plně respektujeme a dodržujeme. Všem je jasné, že zdraví je na prvním místě.

Už jste mluvil s hráči o tom, jak to bude v následujících čtrnácti dnech?
Samozřejmě jsme o všem hovořili, máme nějaký tréninkový plán. V pondělí kluci trénovali individuálně. Dál se uvidí, co bude možné, situace se pořád hodně mění. Když bude možné trénovat ve dvaceti lidech, pojedeme v tréninku dál. Samozřejmě ale nebudeme ve vnitřních prostorech.



Související články