Foto: Jiří IPSER
Divizní derby na Aritmě vyhrál Meteor. Na tabulku se nám kouká lépe a lépe, říká Fíček

Divizní derby na Aritmě vyhrál Meteor. Na tabulku se nám kouká lépe a lépe, říká Fíček

Počasí fotbalu v sobotu před polednem nepřálo, trenéra Meteoru Jana Fíčka ale hřála výhra v divizním derby na půdě vokovické Aritmy 2:1. Znamená to jediné: libeňský tým ve čtvrté nejvyšší soutěži neprohrál už měsíc a pokud zvládne dohrávku odloženého zápasu s předposlední Březovou, poskočí v tabulce do nejlepší trojky. „Jestli to zvládneme, na tabulku se nám bude koukat docela příjemně,“ přiznává Fíček.

Napínavé derby jste nakonec proměnili ve tři body. Vítězný gól jste dali v 75. minutě. Oddechl jste si?
Bylo to docela vyrovnané utkání, kdy oba týmy byly dobře připravené. Máme radost, že jsme to zvládli. Nakonec si ale myslím, že jsme si tu těsnou výhru zasloužili. Když vezmu jasné šance, tak si myslím, že jsme jich měli víc. Aritma měla několik slibně rozjetých akcí, ale chybělo jim finále. Dala jeden gól, my dva, takže máme tři body.

Vedli jste, ale soupeř docela rychle vyrovnal. Nebál jste se, že to Aritmu nastartuje?
Samozřejmě mi zatrnulo. Nebylo to nic příjemného. Dobře jsme do zápasu vstoupili, postupně se ale hra vyrovnávala. Na soupeře jsme byli připravení. Na obě situace, po kterých se nám povedlo dát gól, jsme se chystali. To mě těší. Poprvé jsme rychle rozehráli standardku, podruhé jsme proměnili rychlý protiútok. I když musím přiznat, že náš hráč při druhém gólu střílel na branku a nakonec skóroval někdo jiný. Němec byl odměněn za to, že šel akci dohrát. Jsem za to rád.

Šance byly na obou stranách. Na těžkém terénu mohla být každá rána nebezpečná... Nabádal jste hráče, aby víc stříleli?
Tohle říkám hráčům před každým zápasem. Jenže my jsme spíš takoví hračičkové, kdy se snažíme míč dostat až do kuchyně. Na Aritmě, kde hodně pršelo, to všechno platilo o to víc. Hráče jsem nabádal, aby po střelách počítali s tím, že se může objevit šance k dorážce.

Výsledek o gól je hodně ošidný, Aritma se hodně snažila, že?
Samozřejmě. Aritma hrozila ze standardek, jejich hráč je kopal velmi dobře a po jedné také dokázala dát gól. Ale znovu opakuji, myslím, že šancí jsme měli více my. Soupeř tam možná až na jednu situaci nic většího neměl. Byly to jen slibně rozjeté akce, ale naštěstí pro nás nedotažené.

Koncovka byla hektická, bylo to hodně vyhecované právě proto, že je to derby?
Na zápas jsme se těšili. Vždyť se s trenérem Aritmy Láďou Proškem známe a často si voláme. Je to zápas proti pražskému soupeři, nemuseli jsme za ním daleko cestovat, bylo to něco víc, ale jako vyhecované derby jsem to nebral. I kvůli tomu, že jsme s Aritmou zase tak často nehráli. Pro mě je derby, když nastupujeme proti Admiře.

Naposledy jste prohráli 12. září, co se od té doby změnilo, že se takhle daří?
Neřekl bych, že by se něco změnilo. Trénujeme pořád stejně. Samozřejmě se nám teď na tabulku kouká lépe. Měli jsme zraněné hráče, někdo byl i v karanténě, ale ani teď jsme nebyli kompletní. Prostě jsme se rozjeli a výsledkově zvedli. Doma se nám daří skvěle, ze svého hřiště jsme udělali nedobytnou tvrz a teď to celé vylepšili i tady na Aritmě.

Když zvládnete dohrávku, můžete být třetí, jen o skóre za druhým Český Brodem...
To by bylo super a určitě se o to pokusíme. My jsme začali sezonu dvěma zápasy venku, to bylo těžké. Dáváme i dostáváme docela dost gólů. Tým je dobrý, máme sílu.

Byla větší chuť uspět i kvůli tomu, že teď přichází nečekaná přestávka?
Musím říct, že jsem zvědavý, jak to bude a jak se to bude dohrávat. Jsem trochu skeptik a obávám se toho, že přestávka bude delší než dva týdny, jak se nyní rozhodlo. Jen doufám, že se soutěže nakonec dohrají. Zaplaťpánbůh, že se zatím může aspoň trénovat. Co se týče dohrávek, tak jsou tam samozřejmě středeční termíny. Ale kluci chodí do práce, takže jednou za čas si dovedu představit, že je to možné, ale aby se hrálo třeba každou středu v měsíci? To moc ne.

Vypadá to, že vás současná situace okolo pandemie koronaviru docela nepříjemně překvapila.
Tak stačí se podívat na čísla, vždyť jsme v Česku nejhorší v Evropě. Ta situace není vůbec příjemná, ale nedá se nic dělat. Budeme trénovat a čekat, co bude. Třeba se protáhnou termíny a budeme místo zimních turnajů hrát soutěže. Všichni máme rádi sport, ale víme, že zdraví je na prvním místě.