Foto: Jiří IPSER
Pragovka nás porazila rozdílem třídy, uznal trenér Spojů. Náš postupový plán? Uvidíme v zimě

Pragovka nás porazila rozdílem třídy, uznal trenér Spojů. Náš postupový plán? Uvidíme v zimě

Suverén posledních sezon, fotbalové Spoje, se v této sezoně I. A třídy trápí. Aspirant na postup zaknihoval už třetí porážku, když naposledy prohrál na hřišti Pragy 0:3. „Domácí vyhráli naprosto zaslouženě,“ přiznává trenér a vedoucí týmu Vladimír Skalba. Nevymlouvá se na to, že řada jeho svěřenců hrála s nedoléčeným zraněním. Naopak dokázal složit poklonu vítězům.

Nezvládli jste důležitý zápas. Co se stalo?
Bylo to jednoznačné vítězství domácích, a to rozdílem třídy. Domácí hráli jednoduše, vyhrávali souboje. Když budu férový, klidně jsme mohli dostat pět branek. Nebyla tam z naší strany u některých hráčů ochota se porvat, bojovat. Naopak domácí byli fyzicky i takticky velmi dobře připravení.

Byl klíčovým momentem gól na 2:0 těsně před pauzou, nebo vše zlomila až branka na 3:0?
O tomhle to vůbec nebylo. My jsme měli nějakých deset, dvanáct minut, kdy se dá říct, že jsme měli něco na noze, ale chyběla nám finální fáze. Většinu času jsme ale byli hluší. Hráč domácích číslo 17 – Dohnal – hrál fakt skvěle.

Není to poprvé v této sezoně, co to výsledkově nevyšlo. Začalo to porážkou s Tempem...
Na Tempu jsme prohrávali 0:1 a čekalo se, že začneme druhou půli nějakým náporem. Místo toho nás domácí dvacet minut nepustili vůbec do ničeho a my jsme byli rádi, že jsme se dostali přes půlku. To byl jasný obrázek, že domácí jsou skvěle připravení.

Na Hájích jste dali devět gólů, zvládnete těžký zápas ve Vršovicích. Je problém v tom, jak se tým sejde, nebo ho vidíte někde jinde?
Jak jsem říkal, my fotbalovou kvalitu máme, ale často prostě nestačí. S Vršovicemi jsme hráli proti dorostencům, ale mohli jsme rychle klidně o dvě branky prohrávat. Pak jsme sice jasně vedli, mělo se to dohrát s přehledem, ale na konci to klidně mohlo skončit 4:4. To o něčem vypovídá. Teď na Pragovce proti nám stálo zkušené a dobře připravené mužstvo a prohráli jsme 0:3.

Váš tým se postupně skládal, v úvodu sezony jste nebyli kompletní, jste nyní spokojený v jakém stavu tým je?
Já bych to takhle neviděl. Přišel Švejdík, to je pravda. Ale jinak už těch příchodů moc nebylo. Musím přiznat, že jak se nám v minulosti ohledně posil dařilo, tak teď to nebylo dobré. Musíme víc hledět i na charakter hráčů, protože by se prostě nemělo stát, že vám dva hráči z ničeho nic prostě z týmu odejdou. A nám se to stalo, takže je to signál směrem do budoucna, že něco musí být jinak.

Není to třeba i důsledek nedohrané minulé sezony? Jak moc vás to s odstupem poznamenalo?
Určitě ano. A nejde jen o to, že slibně rozjetá sezona předčasně skončila. Jde také o to, co hráči dělali během té dlouhé pauzy. Nejsme fyzicky dobře připravení a od toho se to celé odvíjí. Fotbalovou kvalitu máme, ale ta proti bojujícím a dobře takticky připraveným celkům nestačí. Pak to prostě neukopete. Samozřejmě máte nějaké zraněné hráče, může se stát, že někomu to nejde, ale prostě základem je to, o čem jsem mluvil na začátku.

Takže soupeři jsou nabušení a to na vás platí?
Tak se podívejte, jak na tom jsme my nebo třeba Ďáblice. Dobře, těm třeba odešli nějací hráči, ale u nás musíte vidět, co se dělo během té pauzy. A pak se podíváte na Uhříněves, Tempo. Někde se trénuje čtyřikrát v týdnu a pak je to na tom hřišti vidět. Proti Pragovce splňovali u nás kritéria, jak bych si to představoval, dva hráči, to je celé.

Jaké jsou cíle pro sezonu?
Kvalitu na postup máme. Ale my v těch zápasech často bojujeme hlavně sami se sebou a druhé místo se nám také vzdaluje, to si musíme přiznat. Plán nějaký máme. Ale jak už jsem říkal dřív, soustředíme se i na areál, přestavbu šaten, chceme se posunout s mládeží, všechno zvelebit.

Byli jste rozjetí, bavili jste se nahlas o divizi. Jak je to s těmito plány nyní?
Tahle vize tady do tří let je. Teď se ale musíme soustředit na současnou sezonu. Na nějaké úvahy tímhle směrem je brzy, konec sezony je daleko. Věříme, že se sezona i v téhle složité situaci dohraje. A v zimě se o všem pobavíme, nastaví se priority. Třikrát jsme sice prohráli, ale nic nevzdáváme. Řada věcí ale musí být z naší strany lepší. Týká se nás všech, tedy i trenérů. Vyhráváme i prohráváme s týmem.



Fotografie

Související články