Foto: Jiří IPSER
Praga zvládla šlágr proti Spojům a chce hrát o postup. Oslava? Kdepak, trenér šel sledovat dorostence

Praga zvládla šlágr proti Spojům a chce hrát o postup. Oslava? Kdepak, trenér šel sledovat dorostence

Před rokem dostali od Spojů nařezáno, doma prohráli 0:6. Jenže teď se fotbalisté Pragy v utkání A skupiny I. A třídy vytáhli a stejného soka smázli 3:0. „Měli jsme šance na pět gólů. Užívám si pohody a koukám na dorost,“ těšil se z úspěchu po důležitém vítězství Zdeněk Herink, trenér Pragovky. „Někteří kluci z dorostu už s námi trénují, chci mít přehled,“ komentoval s úsměvem svůj sobotní fotbalový program.

Měli jste v hlavách poslední domácí vzájemný zápas?
Určitě jsme na něj mysleli. Bylo to v době, kdy jsem tým teprve poznával. Byli jsme tehdy zbrklí a nabízeli jsme soupeři góly jako na zlatém podnosu. Tentokrát jsme šli do zápasu hlavně s cílem se nepodělat. Klukům jsem říkal, že soupeři jsou přece lidé jako my. A že je výhoda na naší straně, že jsme mladší. Tentokrát se nám všechno povedlo zvládnout skvěle. Takticky jsme to odehráli dobře, výborně. Možná byl soupeř víc na balonu, ale my jsme proměňovali šance. Tým byl připravený na to, že šancí nebudeme mít deset, a když už se do příležitosti dostaneme, musíme s ní dobře naložit.

To se povedlo, že?
První gól jsme dali brzy a řekl bych, že nás hodně uklidnil. A když jsme před poločasem zvýšili na 2:0, když jsme využili chybu soupeře, bylo to ještě lepší. Ten výsledek je takový ošidný, hodně týmů z něj i zápas nakonec ztratilo. My jsme ale dál hráli tak, jako by to bylo 0:0. A konečná výhra 3:0? Jsem vážně moc spokojený, kluky jsem pochválil. Byl to asi náš nejlepší výkon.

Doma vyhráváte, ale často jen o gól. Čím to, že jste teď silného soupeře takhle přejeli?
Stává se nám, že k nám prostě soupeři jezdí parkovat autobus. Takové zápasy se těžko vyhrávají. Naštěstí jsme s týmem ušli kus cesty, kluci si věří. A i když se pro nás zápas třeba nevyvíjí dobře, tak s tím něco udělají a dopadne to pro nás dobře. Kluci bojují až do závěrečného hvizdu rozhodčího a řadu zápasů jsme tak vyhráli o gól. Ale taková vítězství jsou mnohdy cennější, než když někoho přejedete 5:0.

Trenér soupeře oceňoval výkon Jana Dohnala, který dal třetí gól. Souhlasíte s ním, že to byl klíčový muž zápasu?
Má zkušenosti z vyšších soutěží, umí si poradit v situaci jeden na jednoho, má výborné krytí balonu a k tomu je gólový. Všichni v týmu vědí, že když se dostane do šance, tak mu tam něco spadne. Je to pro nás moc důležitý hráč.

Po devíti kolech má Praga na kontě jedinou prohru, na hřišti ČAFC, klubu, kde jste v minulosti také působil. Bolela vás tahle porážka hodně?
Mrzí mě. Byla tam pro náš tým motivace. Ale my se snažíme hrát stejně doma i venku. Nikde nejdeme do zápasu jen s tím, že bychom to chtěli odbránit. Úvod byl divoký. Byla tam hloupá penalta, pak jsme skóre otočili. Přišla druhá penalta a taky dal soupeř třetí gól, když využil naší chyby v obraně. Sice jsme se pak snažili Čafku přimáčknout, ale vyloženou šanci jsme nejspíš neměli. I tak bych řekl, že bod jsme si tam zasloužili uhrát. Nedá se nic dělat.

V tabulce jste hned po boku ČAFC za suverénem z Tempa. Co Praga a myšlenky na postup?
Je na to hodně brzy a práce je před námi určitě pořád dost. Pokud ale budou hráči zdraví a složení týmu nám nenabourají další věci včetně dovolených, tak chceme hrát nahoře a za sebe říkám, že se pokusíme hrát o postup do přeboru. Otázkou je také, co se soutěží může udělat situace kolem koronaviru.

Mluvíme se spolu při utkání pragováckého dorostu. Vyhlížíte posily pro áčko?
Chtěl jsem kluky vidět, jsou tam zajímavé typy hráčů. Chodí s námi už trénovat, postupně se je snažíme zabudovávat. Musí si zvykat na dospělý fotbal, ten rozdíl je tam přece jen obrovský. Kádr se snažíme doplňovat z vlastních řad, jsme rádi, jak dorost funguje. A taky mám radost, když se do klubu hlásí kluci sami. To jsem až na Míru Mašleje v Čafce nezažil.

Takže, co je teď cílem Pragy?
Mladí kluci musí být trpěliví, musí pracovat a pak jejich šance přijde. Spolupracujeme s trenérem dorostu, můžu slíbit, že od příští sezony tam budou dané cíle nejen pro áčko, ale i směrem k dorostu. Teď jsme nejvíc rádi za to, že se hraje. Sice bez diváků, ale hrajeme. Tak snad to vydrží. 



Fotografie