Foto: Lukáš Fabián
O vítězi 10. ročníku Dětského fotbalového poháru musely rozhodnout pokutové kopy

O vítězi 10. ročníku Dětského fotbalového poháru musely rozhodnout pokutové kopy

Jubilejní 10. ročník Dětského fotbalového poháru vyvrcholil velkolepým finálovým turnajem, který se poprvé v celé historii odehrál na přírodní trávě. Pořadatelé měli finále původně naplánované již na březen tohoto roku, ale z důvodu pandemie byli nuceni velkolepý turnaj přesunout až na září.

Ve finále již tradičně nechyběl osminásobný mistr světa ve freestylu Honza Weber, trenér reprezentace U18 David Holoubek, ani maskot Pražského fotbalového svazu, lvíček Bruncvík.

Sedm nejlepších pražských škol předvedlo velmi kvalitní a dramatickou podívanou do posledních vteřin a po penaltovém rozstřelu se z vítězství na turnaji radovala základní škola Květnového vítězství.

Finále se premiérově odehrálo ve venkovním prostředí, konkrétně ve sportovním areálu FC Háje Jižní Město. Na poslední chvíli svoji účast zrušila základní škola Na Beránku, což znamenalo, že do finále nastoupilo pouze sedm týmů. Těchto sedm celků si to rozdalo systémem každý s každým a první čtyři postoupily do semifinálových bojů. Týmy na pátém až sedmém místě se pak střetly o konečné umístění.

V základním kole si nejlépe vedli žáci Masarykovy ZŠ Klánovice, kteří neztratili ani bod a se ziskem 18 bodů se radovali z prvního místa a postupu do semifinále. Tam je doprovodily týmy ze ZŠ Mikulova (12 bodů), ZŠ a MŠ Barrandov (11 bodů) a ZŠ Květnového vítězství (8 bodů). Na ZŠ Jílovská, ZŠ K Milíčovu a ZŠ Nepomucká zbyly po základním kole pouze boje o celkové páté až sedmé místo.

V těchto soubojích se nejlépe vedlo ZŠ Nepomucká, která po výsledcích 6:0 (ZŠ K Milíčovu) a 5:2 (ZŠ Jílovská) obsadila celkové páté místo. Na šestém místě se umístila ZŠ Jílovská a sedmá příčka v tomto ročníku patří ZŠ K Milíčovu.

První semifinále proti sobě postavilo Masarykovu ZŠ Klánovice a ZŠ Květnového vítězství. Děti z Klánovic byly považovány za favority celého turnaje. V úvodním semifinále to byly právě ony, které dokázaly jako první rozvlnit síť soupeřovy branky. ZŠ Květnového vítězství se však nevzdala a po heroickém výkonu dokázala výsledek otočit ve svůj prospěch. Po dvou vstřelených brankách se tým z „Květňáku“ mohl radovat z postupu do finále.

Druhé semifinále bylo od úvodního hvizdu v režii ZŠ Mikulova. Děti ze ZŠ a MŠ Barrandov bojovaly co to šlo, ale bohužel jim v tomto zápase nebylo přáno vstřelit gól. To ZŠ Mikulova proměnila dvě své šance a po výsledku 2:0 postoupila do boje o celkový triumf v 10. ročníku Dětského fotbalového poháru.

Žáci ze ZŠ a MŠ Barrandov si však spravili chuť v zápase o třetí místo, které zvládli poměrem 5:2, a získali tak medaile za bronzové umístění. Na favority z Klánovic zbylo pouze 4. místo.

Finále nabídlo neskutečnou podívanou. Utkání se hrálo v rychlém tempu a šance střídala šanci. Týmy si nedarovaly nic zadarmo a urputně bojovaly o každý míč. Po základní hrací době byl stav 3:3, což znamenalo jediné: o vítězi jubilejního 10. ročníku Dětského fotbalového poháru musely rozhodnout pokutové kopy.

V nich jako první zaváhaly děti ze ZŠ Mikulova, které ve druhé sérii neproměnily svoji penaltu, a žáci ZŠ Květnového vítězství se tak po druhé sérii ujali vedení 2:1. Ve čtvrté sérii však žáci z „Květňáku“ nastřelili pouze tyč, což srovnalo stav na 3:3. V páté, poslední sérii, se vytáhl brankář ze ZŠ Květnového Vítězství, který dokázal soupeři penaltu chytit. A právě tato chycená penalta rozhodla o tom, že v 10. ročníku Dětského fotbalového poháru získala titul ZŠ Květnového vítězství.

Finále sledoval také trenér reprezentace U18 David Holoubek, který všem školám pogratuloval k povedeným výkonům. Zároveň každé škole předal pohár a diplom za účast ve finálovém turnaji Dětského fotbalového poháru. Spolu s reprezentačním trenérem předával ceny i Michal Fischer, 1. místopředseda Pražského fotbalového svazu. První tři školy dostaly navíc také medaile a finalisté navíc sadu pamětních dresů.

Děkujeme všem přihlášeným týmům za účast a budeme se těšit v příštím roce!


Fotografie