Foto: Pavel Jiřík st.
Posezení hráčů zabralo, Újezd Praha 4 nastartoval. Přebor teď je asi nejvyrovnanější, říká opora

Posezení hráčů zabralo, Újezd Praha 4 nastartoval. Přebor teď je asi nejvyrovnanější, říká opora

Prohrát dvakrát v řadě? To Újezd Praha 4 v posledních letech nepamatuje. Před utkáním Pražská teplárenská přeboru s Královicemi se proto tým musel vypořádat se složitou situací, jak se znovu nastartovat. Těžkou chvíli nakonec favorit zvládl a vyhrál 3:2. „Připravovali jsme na ten zápas celý týden, kromě tréninků jsme si i sedli s týmem. Žádná deka na nás ale neležela, jen jsme se maximálně soustředili na to, abychom to s Královicemi zvládli,“ líčí Jan Jeřábek, autor jedné z branek vítězů a syn kouče.

Začátek nevyšel úplně ideálně, že?
Chtěli jsme na soupeře vletět a docela se nám to povedlo. Tedy až na to, že jsme z prvního rohu dostali gól... Ale nic to neřešilo, výkon byl v pořádku, byl to začátek a věděli jsme, že když budeme makat dál, povede se nám to zvrátit a zvládnout. Dál jsme hráli aktivně.

Pak jste otočili na 3:1, bez nervů to ale nebylo...
Za toho stavu jsme si říkali, že bude důležité tenhle stav udržet co nejdéle. Tři jsme nebyli stoprocentní, tak se hned střídalo. A pak jsme patnáct minut před koncem dostali gól na 3:2. Soupeř hrál o deseti, nejde říct, že by měl nějaký tlak, ale prostě to bylo jen o gól a stát se mohlo cokoliv. Věřil jsem, že už jsme si těch smolných chvilek vybrali dost a naštěstí jsme to dotáhli k vítězství.

Jak těžké bylo srovnat se s dvěma porážkami v řadě. To na Újezdu léta nikdo nepamatuje, že?
Je pravda, že to pro nás byla nová situace, to jsem tu nezažil. Odešli kluci jako Walter a Podvín, nahradili je další kvalitní hráči. Možná jsme si trochu mysleli, že to po tom prvním a druhém místu půjde trochu samo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by to mělo být jinak. Příprava byla skvělá, parta je dál výborná, noví hráči zapadli. Možná to bylo z naší strany dřív víc o bojovnosti, teď je tam víc fotbalovosti. Taky se musíme vyrovnat s tím, že se proti nám každý chce ukázat. Přebor bude v téhle sezoně asi nejvyrovnanější z těch, co jsme s Újezdem hráli. Za sebe říkám, že budeme makat a věřím, že najedeme zase na lepší výsledky.

Měli jste to v hlavách?
Stoprocentně jsme tam ty dvě prohry měli. Řekli jsme si, že to tak nejde dál a dokonce jsme měli v týdnu i takové krátké posezení s týmem, kde jsme si něco řekli, kde a v čem musíme přidat. Myslím, že nám to pomohlo.

Pro vás je vše o to víc náročnější, když je trenérem váš otec, že?
Samozřejmě, že je tam navíc tahle vazba. Chci vyhrávat nejen za sebe, ale i za něj, protože vím, jak mu na tom záleží a co to pro něj znamená. Myslím, že na začátku to nebylo jednoduché v tom, že po mně víc šlapal, ale uznávám, že to bylo dobře. Oba to hodně prožíváme a chceme vyhrávat.

Zdravotně se vás drží smůla a zranění kolen. Ani na startu sezony to nevypadalo dobře. Už je vše v pořádku?
Mám obě kolena po plastice, už jsem i v klubu řekl, že můj fotbalový čas se krátí. Možná to je poslední půlrok, možná poslední rok. Je to tak, že v sobotu dohraju zápas a pak jdu na trénink až ve středu. Z kolena mi tahají vodu, není to fakt nic příjemného. Zvláště když cítíte, že třeba nemůžete odvést stoprocentní výkon. Ale samozřejmě chci klukům pomoct.

Sezonu jste rozjeli výhrou, v čem je to teď jiné?
Nad Podolím jsme sice vyhráli, ale všichni jsme věděli, že hra nebyla optimální. Podolí nedalo penaltu, takže nakonec jsme tu povinnou výhru doma udělali, ale pocit jsme dobrý neměli. Věděli jsme, že to musí být z naší strany lepší.

Dostáváte docela dost gólů...
Za čtyři zápasy jsme jich dostali dvanáct, to je skoro půlka, co za minulou sezonu. Vzadu to máme složité, chybí Kuba Malčánek, tak trochu hledáme stoperskou dvojici. Přišel Jackl, to je kvalitní hráč. Jsem přesvědčený o tom, že si to sedne a budeme inkasovat méně a méně. Taky je třeba vidět, že se na nás chce každý vytáhnout a třeba Kolovraty po výhře nad námi slavily tak, jako kdyby vyhrály Ligu mistrů.

Dostat pět branek na Přední Kopanině, to muselo bolet, že?
Každá porážka je nepříjemná. Tady bylo nejhorší, když prohráváte o gól a Kopanina může chodit do brejků. Oni mají skvělé brejkové hráče. Někde jsem četl, že jejich střelec Urban není v optimální pohodě. A my jsme z něj udělali hráče kola. Na něj se můžete chystat, ale když dostane šanci v brejku, tak ji prostě promění.

Zaslechl jsem, že vám může chybět Tomáš Podvín, co vy na to?
Je to pravda, odešel důležitý hráč, a to ve všech směrech. Ale pozor, kluci, co přišli, jsou taky hodně kvalitní.

To se týká třeba exligisty Antonína Rosy, který dává góly, je vidět. Díváte se na něj v televizi?
Někdy se na něj mrkneme, to je pravda. Jsme moc rádi, že je u nás, je to fajn kluk. Dal zatím dva góly, ale mohl jich mít třeba už šest. Četl jsem, že by se rád trefil právě proti Hostivaři, kde chytá jeho kamarád Slavík. Tak bude fajn, když to dodrží a ten gól mu dá.

Teď jedete právě na Hostivař, která má fazonu. Necháte jí roli favorita? Nějaké body z venku by to ale chtělo...
Neřeším, kdo je favoritem. Oni mají devět bodů, víc než my. Udělali jsme šest bodů doma, což je taková nepsaná povinnost a víme, že z venku bude vozit body čím dál těžší, ale věřím, že když to zase odmakáme na sto procent, tak můžeme vyhrát a zase budeme prohánět ty nejlepší týmy přeboru. Dobře ale víme, že Hostivař je v pohodě a bude to pořádně těžké. Musíme si dát pozor na jejich střelce Poláka, tomu to tam teď hodně padá. Ale obecně, nám je jedno, kdo proti nám stojí. My se musíme soustředit na svůj výkon a zápas zvládnout.



Fotografie