Foto: TJ Praga
Malí fotbalisté Pragy dostali peníze od známého zpěváka. Věnovali je Domovu seniorů
20.08.2020

Malí fotbalisté Pragy dostali peníze od známého zpěváka. Věnovali je Domovu seniorů

Nejmladší fotbalisté vysočanské Pragy sice tento týden neporazili žádného slavného soupeře, nezískali jedinou trofej, ale jejich gesto budí respekt. Talentovaní klučíci dostali od písničkáře Xaviera Baumaxy zajímavou finanční hotovost, ale namísto toho, aby si koupili sladkosti pro radost, rozhodli se věnovat přes tři tisíce korun Domovu seniorů v pražských Vysočanech.

Zpěvák Xavier Baumaxa zahrál v pondělí večer přímo na hřišti Pragovky improvizovaný koncert pro malé fotbalisty i jejich rodiče. Vstupné bylo dobrovolné, po představení Baumaxa věnoval výtěžek chlapcům, mezi nimiž má dva syny: "Jen ať si za ty peníze udělají nějakou radost."

Všechno ale dopadlo poněkud jinak, než si písničkář představoval. Když se hned v úterý sešla přípravka Pragy k dalšímu tréninkovému dni, trenér Tomáš Kočí si vzal slovo: „Kluci, jak měl včera koncert Štefanův a Prokopův táta, tak vám pak daroval peníze, mám je tady,“ zamával bankovkami.

Klukům z přípravky zasvítily oči, ale trenér pokračoval: "Je to sto padesát korun na jednoho. A chápu, že byste si za to nejradši nakoupili zmrzliny nebo žvýkačky,“ vykládal směrem k hráčům. Malí fotbalisté už se možná opravdu těšili na pamlsky, ale potom se jich trenér nečekaně zeptal, jestli mají hodně rádi svoje dědečky a babičky. „Jóóó,“ zaznělo areálem Pragovky.

A další hlasitý souhlas přišel o chvíli později, když se trenér kluků zeptal, zda nechtějí udělat radost obyvatelům nedalekého Domova pro seniory. „Co kdybychom jim ty peníze dali, aby měli také hezký den?“ zeptal se opatrně. A jeho svěřenci ukázali, že mají dobré srdce. Hromové "jóóó" tentokrát doprovodil i nadšený potlesk.

Fotbalisté na chvíli nechali sport sportem a vydali se potěšit starší spoluobčany. „Řekneme jim, že to mají od nás Pragováků, ať si za to něco koupí a zlepší si den,“ naplánovali předem a zařvali si: „Hej, hej, hej - Pragovka je nej.“

A pak už skupina kluků oděných do dresů svých miláčků, mezi nimiž nechyběli Messi, Cristiano Ronaldo či Mbappé, opravdu pozdravila dědečky a babičky v Domově pro seniory. Na obličejích měli fotbalisté roušky, aby v době koronaviru nikoho neohrozili, poctivě ale každého cestou do jídelny hlasitě pozdravili. Tam už si vzal slovo opět trenér. „Dobrý den, rádi vás vidíme. My teď máme tady nedaleko každý den soustředění,“ pozdravil seniory. Kluci se chvíli rozkoukávali v neznámém prostředí, brzy se ale rozjeli a akce se proměnila v pohodové setkání.

Nakonec malí fotbalisté opouštěli Domov pro seniory nadšení - bylo vidět, že tamním obyvatelům udělali radost. Na setkání jim zůstane spousta vzpomínek. „Byl tam třeba jeden moc sympatický pán, který když viděl, že se mezi sebou hodně bavíme o Slavii, tak nám říkal: Kluci, určitě se na mě nebudete zlobit, ale já celý život fandím Spartě a sparťanem už zůstanu na věky. Tak jsme mu to samozřejmě odpustili, je to sympaťák,“ smál se sedmiletý Bartoloměj Poláček.

I když ten den nevyhrála Pragovka žádný zápas, může být na své fotbalové talenty pyšná.