Foto: archiv
Zneškodnil penaltu a Kolovraty přemohly Újezd Praha 4. Penaltový specialista nejsem, tvrdí Bébr

Zneškodnil penaltu a Kolovraty přemohly Újezd Praha 4. Penaltový specialista nejsem, tvrdí Bébr

Vyhrát nad Újezdem Praha 4, to se v Pražská teplárenská přeboru jen tak někomu nepovede. A zvláště, když jde favorit do vedení. Kolovraty to ale dokázaly. Hrdinou zápasu byl jejich gólman Milan Bébr. V klíčové chvíli utkání, za stavu 3:2, zneškodnil Jakubu Běhounkovi penaltu. „Vstup do sezony si můžeme užít,“ usmívá se po výhře 4:2 Bébr, který je v Kolovratech od zimy. Jeho tým má na kontě po dvou kolech šest bodů.

Utkání jste stejně jako na Žižkově nerozjeli dobře a brzy jste prohrávali. V tu chvíli to moc dobře nevypadalo, že?
Vypadá to zvláštně, ale já musím říct, že kluci v obou zápasech dobře bránili. Se Žižkovem jsme hráli na hlavním stadionu, bylo to super, soupeř měl vlastně jednu šanci a dal z ní gól. Do ničeho dalšího jsme ho nepustili. A zápas proti Újezdu Praha 4? Mrzelo nás, že jsme dostali gól ze standardky, protože jsme si všichni před zápasem říkali, jak je v nich Újezd silný. A stejně nás potrestali. Mají zkušené hráče. Béda Vrabec to skvěle kope, to je jako v lize. Naštěstí jsme si i v generálce proti Meteoru ověřili, že můžeme hrát vyrovnané zápasy i s týmy z vyšší soutěže a tady se to znovu ukázalo.

Takže jste věřili v obrat?
Asi tak od třicáté minuty jsme Újezd docela tlačili. A těsně před odchodem do kabin jsme i vyrovnali. Řekl bych, že to byl moc důležitý gól. Kdybychom v půli prohrávali, určitě by nálada v šatně nebyla taková. Ten gól nás nakopl a soupeře jistě zaskočil. Ale za ten výkon bych řekl, že jsme si to zasloužili.

Do vedení vám pomohlo štěstí, když si dal soupeř vlastní gól. Říkal jste si, že by to mohla být vítězná trefa?
Ten gól jsem přes celé hřiště ani pořádně neviděl. Najednou jsem jen zahlédl, že se míč kutálí do sítě. Věděl jsem, že vyhráno nemáme. Zvláště když pak byla proti nám penalta. Běhounek z ní dal gól, ale sudí ji nechal opakovat kvůli předčasnému vběhnutí hráče do vápna.

Pak musela přijít hra nervů. Pro vás jako brankáře, ale také pro střelce, že?
Přesně tak. Člověk řeší, jestli najde střelec odvahu kopnout i druhou penaltu do stejného místa, nebo to pošle jinam. U prvního pokusu jsem trefil stranu, ale na míč jsem nedosáhl. Nakonec to soupeř dal do stejného místa, byl sebevědomý.

Ani to vás nezlomilo a šli jste znovu do vedení. Vypadalo to hodně nadějně...
Možná jsem to v hlavě trochu měl a říkal si, že další penaltu už proti nám snad sudí nepískne a mohlo by to vyjít, že to dotáhneme do vítězného konce, i když proti nám stojí favorit celé soutěže.

stalo se. A k další penaltě si opět stoupl Jakub Běhounek. Co se vám honilo hlavou?
Bylo to stejné, říkal jsem si, kam to asi kopne, jestli zase stejně. A opět zvolil stejné zakončení, které se mi ale povedlo zneškodnit, takže jsme měli trochu štěstíčko.

Nakonec jste výhru i pojistili, ulevilo se vám, když padla do sítě favorita čtvrtá branka?
Určitě. Soupeř v závěru sázel na dlouhé balony, začal hrát na vysokého Doležela. My jsme se soustředili na dobrou obranu a vyráželi jsme do brejků. Po jednom z nich jsme pak z penalty pojistili výhru. Byli jsme za ten gól hodně rádi, protože kdyby to bylo jen o gól, byly by to ještě nervy. Újezd by se do nějakých šancí ještě dostal. Mají zkušené hráče, kvalitu a ze standardek jsou fakt nebezpeční.

Kolovraty mají za sebou vstup snů. Přiznejte, na co jste mysleli před začátkem Pražská teplárenská přeboru?
Já jsem v klubu od zimy a dobře si pamatuji, jak mi kluci říkali, že Kolovraty mají problém s tím, aby dokázaly otočit zápas. Teď se nám to povedlo už dvakrát. A co se týče toho, že máme šest bodů. Asi bych to neměl říkat, ale nečekal jsem, že vyhrajeme oba zápasy. A to i přes tu herně povedenou generálku s Meteorem. Tam jsme mohli klidně po první půli vést 3:0. Teď si ten vstup do sezony můžeme užít, a ještě lepší by bylo, kdybychom všechno potvrdili další domácí výhrou.

A vy byste mohl kromě výhry zaknihovat čisté konto, to se vám dosud nepovedlo. Štve vás to?
Já počítám hlavně body, takže když to takhle bude dál a já dostanu gól a vyhrajeme, klidně ať to pokračuje. Teď nás čeká béčko Motorletu, třeba si pomůžou nějakými hráči z áčka, to ale snad hraje ve stejný čas.

Jiné to bude třeba v tom, že Kolovraty půjdou do utkání v roli favorita. Zvládnete to?
Těžko říct, zda to tak někdo bude brát. Ale rádi bychom se do té role dostali. Znamenalo by to, že se nám dál daří, a to by bylo super.

Klíčovým momentem v utkání s Újezdem nejspíš byla vaše zneškodněná penalta. Považujete se za specialistu na pokutové kopy?
V divizi, kde jsem působil, se po konci zápasů zahrávaly rozstřely o další bod a musím říct, že si nepamatuji, kdy jsem takový rozstřel naposledy prohrál. Ale třeba v tréninku se mi penalty chytat nedaří. Když to tak bude i dál, zlobit se určitě nebudu.

A co kdyby byla příležitost, šel byste si penaltu kopnout?
Klidně bych šel a věřil bych si.

To zní hodně sebevědomě. S jakým cílem vůbec šly Kolovraty do nové sezony?
To je asi narážka na to, že jsme vyhráli první dva zápasy. Ale žádná vyhlášení o prvním místu nečekejte. My chceme hrát v pohodě, jít si zápas užít. A když se bude dařit, jen dobře. Vím, že sestupují čtyři týmy, což jsem nikdy nezažil a je to docela dost. Takže bych byl rád, abychom se tomu vyhnuli. Všichni chceme vyhrávat.

Pak bude spokojený i trenér Slezáček...
To ano. Líbí se mi na něm, že je to vítězný typ. Máme to stejně. Když není spokojený, občas do něčeho klidně kopne, všechno hodně prožívá, tak bude super, když se nám bude dařit i dál a trenér nebude mít takové nervy.