Foto: Pavel Jiřík st.
Budeme dobře připravení, slibuje trenér Aritmy. Oddechl si, že se týmu vyhnul koronavirus

Budeme dobře připravení, slibuje trenér Aritmy. Oddechl si, že se týmu vyhnul koronavirus

Konečně se dočkal. Když se Ladislav Prošek v zimě posunul do pozice hlavního kouče, fotbal i celý sport zabrzdila pandemie koronaviru. Teď je trenér divizní Aritmy rád, že příprava na novou sezonu frčí ve Vokovicích tak, jak má. „I ta diskotéková nákaza se nám vyhnula. Všechno běží podle plánu,“ oddechne si na úvod povídání Prošek.

Říkáte, že všechno běží podle plánu. Ale jeden ze zápasů jste nehráli...
To je pravda. Ale všechno běží relativně v normálu. Kondiční desetidenní blok i další přípravné zápasy jsme zvládli. Na začátku jsme měli široký kádr, kdy bylo na tréninku třeba i osmadvacet lidí, teď už je to klasika osmnáct plus tři.

A co neodehraný zápas s Třeboradicemi, kdy soupeř musel kvůli Covid-19 do karantény? Vždyť vy jste nehráli ani v červnu s Admirou kvůli počasí. Nenapadlo vás, že jste tak trochu za smolaře?
Prostě si musíme zvyknout, že teď tyhle věci patří do života a může se to zkrátka stát. Proti Třeboradicím měl nastoupit kombinovaný tým hráčů áčka a širšího kádru, vždycky jsme kluky před zápasy rozdělovali do dvou skupin, takže jsme to nakonec zvládli.

Aritma dává tradičně prostor i mladším hráčům, platí to i pro letošní léto?
Situace je složitá v tom, že se nám třeba stalo, že se jeden z mladých nadějných hráčů po koronavirové pauze rozhodl, že už nechce hrát fotbal na takové úrovni. Přitom vypadal nadějně. Jenže pauza mu ukázala, že může v životě fungovat i jinak. Bohužel nebyl v tomhle směru jediný. Ale abych nebyl negativní. Samozřejmě máme mladíky, kteří si vedou dobře a budou v kádru.

Čekal bych, že spíš ohlásíte konec kariéry u někoho z mazáků...
Kdepak. Jsme pohromadě. Pokračuje Cseh i Štohanzl. To je generace hráčů, kteří mají fotbal pořád rádi a budou hrát dál.

Do startu soutěží ještě zbývá nějaký čas. Představíte už nějaké posily?
Přišli k nám bratři Šediví z Újezdu, Luboš je útočník, Kuba záložník. Na zkoušce je u nás i mladý gólman Konečný z Viktorky Žižkov. Beru to tak, že kádr máme dostatečně početný a má svoji kvalitu. Věřím tomu, že máme na to, abychom naplnili ambice, jež Aritma ukázala v posledních sezonách.

Takže už žádného nového hráče nepřivedete?
Oslovili jsme víc hráčů a uvidíme, zda ještě někdo přijde. Nějaká posila by se nám i hodila. Třeba do defenzivy, nebo na pozici středního záložníka. Už teď ale vím, že se konkurence v týmu zvedla.

Mluvil jste o ambicích, přijde útok na první příčku?
Chceme dostát pozicím, které si Aritma v posledních letech vybojovala. Věřím, že připravení budeme dobře. Co se týče prvního místa, v hlavě ho člověk může mít, reálně to však může být směr spíše do budoucna. Během pár let to třeba může přijít.

Jak se vám zatím ukazuje mužstvo v přípravě?
Bohužel přetrvává stará bolest v podobě neproměňování šancí. Dokážeme si jich vytvořit spoustu, ale nedáváme góly. Pak se stane, že uděláme jednu chybu a soupeř ji potrestá. Tady vidím největší prostor pro zlepšování.

Mluvil jste o posilách do defenzivy a zálohy. Neměl by tedy přijít spíš gólový útočník?
Po dlouhodobém zranění se dává dohromady Glasnovič, připravený je i Turák. Nově máme do útoku k dispozici i Lukáše Šedivého. Ten šel proti Benátkám čtyřikrát sám na bránu a nebyl z toho gól, místo toho jsme dostali branku z protiútoku my. To samé v posledním utkání. Máme dvě velké šance, soupeř odkopne míč a dá nám z té akce gól. To mě samozřejmě štve a mrzí zároveň. Musíme na všem ještě zapracovat.

Tak alespoň, že se týmu vyhnul Covid-19. Bavíte se o tomhle problému s hráči?
Někdo z trenérů tvrdil, že s hráči nemluví, že jsou dospělí a vše nechává na jejich úsudku. U nás je to naopak. My všechno s hráči rozebíráme, samozřejmě někdy i v nadsázce. Jsou to mladí kluci, tak je jasné, že se chtějí bavit. Ale také musí chránit zdraví svých nejbližších a kamarádů z týmu.