Foto: Pavel Jiřík st.
Meteor poprvé v přípravě prohrál. Láká posilu z Lucemburska, o šanci si říkají i mladíci

Meteor poprvé v přípravě prohrál. Láká posilu z Lucemburska, o šanci si říkají i mladíci

Naplno trénují, dostávají zabrat. Jinak to nejde, nová sezona divize se blíží a všichni v Meteoru jsou nažhavení ukázat, že bude libeňský tým opět atakovat špičku tabulky. „Chtěli bychom hrát zase nahoře a čeřit vodu mezi nejlepšími,“ přiznává trenér týmu Jan Fíček, který odtajnil některé letní novinky v týmu.

Rozhovor děláme po porážce s třetiligovou Admirou 0:4. Jistě jste zklamaný, na druhou stranu je to první porážka v přípravě. Jak to období hodnotíte?
My jsme pracovali, když to situace dovolila, už během jara. Tam jsme odehráli dost zápasů a všechny jsme vyhráli, včetně toho s Loko Vltavín 3:1. Ale tam bylo účelem hlavně to, aby se po té přestávce hrálo. Pak jsme si dali 16 dní pauzu a od 15. července už zase trénujeme. A co se týče té porážky, o výsledky v tuhle chvíli až tak nejde.

Ale je to zápas s oblastním rivalem, s kterým se v soutěži nepotkáte...
Jasně, chcete vyhrát každý zápas. Ale je třeba si uvědomit, že týmy mohou být - a taky jsou - v jiné fázi přípravy. Taky jsem četl, že Velvary točily v přípravě Admiru, protože byly v přípravě delší čas. A teď jsme zase ve fázi nabírání kondice byli my. Admira to derby zaslouženě vyhrála, v první půli nás předčila ve všech směrech. Naši kluci měli těžké nohy, všechno směřujeme k prvnímu mistráku.

Utěšovat vás může i to, že soupeř hraje o soutěž výš. Byl rozdíl hodně vidět?
Jak jsem říkal, první půle patřila Admiře. Tam se mi nelíbil moc ani přístup některých kluků, navíc jsme měli problémy se stopery. Nebyl Rada, stoprocentní nebyl Frantl, který musel v poločase střídat. Samozřejmě se ukázal ten rozdíl mezi třetí ligou a divizí. To bylo stejné, když jsme hráli asi před měsícem s béčkem Admiry, které bylo první v přeboru. Tam jsme zase dominovali zápasu my, ten skok mezi soutěžemi tam prostě je.

Navíc jste měli dlouhou sérii výher. Výsledky jsou jedna věc, byl jste spokojený i s herním projevem?
Právě že ano. Jedinou výjimkou, kdy to tak nebylo, byl zápas s Admirou. To bylo z naší strany katastrofální. Třeba předchozí zápas proti Horkám, který jsme vyhráli 4:3, byl v pořádku. Nastřelili jsme totiž ještě čtyři tyče. To bylo pro soupeře ještě hodně milosrdné. Ale jak jsem říkal, hlavní bude první mistrák. Teď mě zajímá, jak se ukazují jednotliví hráči. Čekají nás další těžké zápasy se soupeři z třetí ligy, zahrajeme si proti Zápům, Hostouni, v poháru nás prověří Motorlet.

A jak se tedy ukazují jednotliví hráči?
Trénujeme čtyřikrát v týdnu, k tomu máme zápas. Budeme hrát i ve středu. Když si vezmu svoje představy, tak plním na sto procent to, co jsem chtěl. A to se musíme vyrovnat ještě s dlouhodobými marody. S tím se potýkáme vlastně od chvíle, co jsem k týmu přišel. Třeba Hanek byl rok mimo hru, myslel jsem si, že naskočí. A on si to zranění obnovil, takže ho asi čeká další operace.

Sliboval jste, že dáte šanci mladíkům z dorostu. V nejlepším světle se asi ukazuje Blažíček, že?
Vede si velmi dobře. Je tam ale zádrhel v tom, že má jet studovat do Anglie, jen není jasné, jak to kvůli covid-19 dopadne, zda nepůjde studovat nějak na dálku. Je šance, že by mohl být dál u nás a do Anglie se posunout až za půl roku. Musí si to rozhodnout on sám, co je pro něj lepší. Vidět jsou i další kluci, myslím, že třeba tři z mladíků by mohli v áčku zůstat. Záleží jen na nich.

A co posily z jiných klubů?
Je tu u nás na zkoušce útočník z Lucemburska. Teď si jel sice něco zařídit domů, ale jinak vypadá dobře. Proti Horkám dal dva góly. Je tady na studiích, když bude mít zájem, tak jeho služeb využijeme. Zkoušíme i další hráče, kde se budeme rozhodovat, co dál. Na papíře máme momentálně hráčů docela dost, jen nás trápí ta zranění.

Asi jste si oddechl, že se vám alespoň zatím vyhýbají trable s covid-19, že?
To je pravda. V minulém rozhovoru jsem říkal, že neznám nikoho, kdo se nakazil. Tak to už teď neplatí. Mužstev, které mají problémy, je docela dost a slyším každou chvíli, že se někdo nakazil. Klukům v tomhle směru nic neříkám, jsou dospělí. Sám znám lidi, co byli v pražském klubu Techtle Mechtle a nakazili se tam. Fakt jsem zvědavý, co se bude dít, až se soutěže rozehrají. Musí se nastavit nějaká pravidla. Když se nakazí jeden hráč, do karantény jde celý tým a vypadne z tréninku na čtrnáct dní, tak je to hodně složité.

Pojďme radši myslet na to, že se bude hrát. Jaké cíle bude mít Meteor pro sezonu?
Teď tvrdě pracujeme a ladíme všechno směrem k prvnímu zápasu. Samozřejmě chceme hrát zase nahoře, chtěli bychom čeřit vodu mezi nejlepšími.