Foto: Pavel Jiřík st.
Tempo má v přípravě nabito a přijímá roli favorita na postup. Proč nepřijde střílet góly brankář Bičík?

Tempo má v přípravě nabito a přijímá roli favorita na postup. Proč nepřijde střílet góly brankář Bičík?

Tempo jede v přípravném období jako válec a soupeřům sype mraky gólů. Dolní Chabry jich dostaly sedm, přeborová Přední Kopanina šest. Trenér týmu ze Lhotky Dominik Rodinger může být spokojený. „Kluci dostávají na tréninku zahulit, ale makají a tohle je odměna. Musíme pracovat dál, cíl pro sezonu je jasný,“ přiznává Rodinger. Je zřejmé, že v příští sezoně by rád viděl tým v Pražská teplárenská přeboru.

V přípravě doslova ničíte soupeře, to bylo Tempo tak nažhavené po dlouhé pauze?
My jsme nezaháleli ani v době, kdy už nám situace dovolila trénovat. Trénovalo se dvakrát týdně, hráli jsme přáteláky. Pak kluci dostali šestnáct dní volno, ale od 7. července už zase jedeme. Kluci remcají, mají toho plné kecky, tréninky jsou fakt náročné. Je obrovská výhoda, že máme v týmu 24 lidí, takže když třeba tři, čtyři kluci nemůžou, pořád máte na hřišti dvacet lidí. Je pecka, jak to kluci dávají, vím, že to mají těžké, když jdou trénovat po práci. Vypadá to dobře, ale sezona bude ještě o něčem jiném, snad se ale bude hrát.

Snad nemáte také nějaké problémy s covid-19?
Ne, ne. Ale když vidím, že je jeden nemocný hráč a do karantény jde všech pětadvacet lidí, pak je to logicky problém. Já dobře vím, že kluci od nás chodí také do klubu Techtle Mechtle (nedávno se tam nakazila celá řada fotbalistů z nižších soutěží – pozn. red.), chodí tam prostě tahle mladší fotbalová generace. Klukům to ani nebudu zakazovat, sám jsem na takové akce chodil. Jen musí vědět kdy a co si můžou dovolit. Zatím jsem v tomhle směru neřešil žádný problém. Všichni víme, že je třeba utužit partu.

Proč mluvit o problémech. Je to sice příprava, ale Tempu se daří báječně...
Takže se snažíme krotit euforii. Všichni víme, že je to příprava a sezona bude o něčem jiném. Navíc si někdo řekne, že jsme Kopanině dali šest gólů, ale že jim chyběli hráči. Nám ale taky scházelo šest lidí. Je znát, že všichni máme chuť něco dokázat. Já jsem třeba měl před tím zápasem ohromný respekt, ale šli jsme do něj s tím, že jsme chtěli vyhrát. Na klucích bylo vidět odhodlání vyhrát. Ale znovu říkám. V oblacích nelétáme. Přijde sezona a zápasy, kdy třeba v deseti soupeři zalezou, pracujeme dál. Teď jsme si všichni užívali, že jsme vyhráli nad Kopaninou, ale všichni víme, že přijde další trénink a kluci zase dostanou strašnej čoud.

Proměnilo se Tempo za rok pod vaším vedením?
Řekl bych, že ano. My s hráči hodně o všem mluvíme. Na začátku jsem se s kluky seznamoval, hledal jsem k nim cestu, oni zase ke mně. Musel jsem si nastudovat, jak kdo na co reaguje, co bude nejlepší. Myslím, že to do sebe zapadlo a cíl máme jasně daný. Vyvrcholení by mělo přijít za rok. Dobře vím, že to nesmím pos..t.

Tak na hřišti to asi nebude o vás, že?
Jasně, ale to, že se vyhrává, není jen moje práce. Je to práce nás všech. Já musím dát pozor na to, aby kluci nebyli zavaření, nebo naopak málo trénovaní. A taky tam musí být v pořádku mentální nastavení. Já beru tuhle sezonu na sebe.

Pozice favorita se asi jen tak nezbavíte. Jste na to připravení?
Schovávat se za nic nemůžeme a ani nechceme. Máme cíl v podobě postupu, byli bychom zbabělci, kdybychom tvrdili něco jiného. Musíme být stoprocentně připravení a nesmíme podcenit žádný detail.

Mluvil jste o tom, že máte k dispozici 24 hráčů, což je luxus. Posilovali jste hodně?
Přišli kluci z devatenáctky, kde s nimi výborně pracoval Filip Šmídek. Já jsem mu dělal asistenta, takže je dobře znám, což je moc fajn. Kluci skončili na třetím místě ve druhé nejvyšší soutěži, fakt jsou šikovní. Taky jsme přivedli jednoho útočníka z Moravy, přišel i jeden fotbalista, který byl před pár lety u mě na kempu fotbalistů bez angažmá. Vracel se do Čech a vybral si Tempo. Ten může hrát na stoperu nebo v záloze. Celkově jsme posílili o sedm lidí, tři odešli. Jako trenér musím říct, že mám k dispozici skvělý hráčský materiál.

Před pár dny skončil ve Spartě jako gólman váš velký kamarád David Bičík. Nezkusil jste mu hodit laso do Tempa?
Máme k sobě hodně blízko, až bych řekl, že je možná jako člen mojí rodiny. Takové lidi mám ve svém okolí snad tři. Mluvili jsme o všem, David ve Spartě pokračuje jako trenér brankářů, bude mít svoje povinnosti. On říkal, že by si šel možná zahrát, rád by dával góly.

V tom by mu Tempo asi mohlo sedět, ne?
To asi jo. Jen mi pak říkal, že kdyby se třeba nevracel tak, jak bych si představoval, tak že bych na něj hulákal, tak to s tím angažmá neklapne. Máme spolu fantastický vztah. A já si pořád říkám, že bychom se jednoho dne mohli sejít v jednom klubu třeba i s Jirkou Jarošíkem.

Když jsme u těch známých jmen, na pozici asistenta skončil Dan Krch. Už máte za něj náhradu?
On se rozhodl studovat, takže jedeme s Martinem Dostálem dál. A hledáme asistenta, který by byl stejně zblázněný do fotbalu. Oslovil jsem s nabídkou Václava Kadlece, ale vypadá to, že to spíš neklapne. Nabídku dostal, míč je na jeho straně.

V generálce před soutěží vás čeká juniorka Dukly. To je hodně silný soupeř, v prvním kole vás čekají ambiciozní Spoje. Čekáte podobnou kvalitu?
Spoje mají sílu. Ale pořád to bude jen jeden zápas, za který budou stejné tři body, jako když porazíte třeba Kunratice. Ten jeden zápas nic nerozhodne. Jasně, může z toho být dobrý start. Když přišla řeč na juniorku Dukly, my jsme v přípravě chtěli obecně dobré soupeře, aby kluci běhali a zvykli si na větší tempo.

A vypadá to, že se vše daří. Hodně nahoru šel třeba Klouček...
Odmakat to musejí všichni, ale je pravda, že Kluge měl v posledních dvou zápasech dva plus jedna a dva plus dva. Šel hodně nahoru. To je právě jeden z hráčů, s kterým jsme si k sobě hledali cestu. A mám radost z toho, když vidím, jak mu teď fotbal chutná. Za sezonu může dát dvacet, možná pětadvacet gólů. Mám z něj, stejně jako z ostatních kluků, radost.