Nového hrajícího trenéra zavedla do Královic pandemie. V čem se má klub polepšit?

Nového hrajícího trenéra zavedla do Královic pandemie. V čem se má klub polepšit?

Nechystal se rozjet trenérskou kariéru, útočník Josef Marek plánoval, že si ještě rok zakope za hranicemi v německém Neugersdorfu, který je léta pro české krajánky lákavou štací. Jenže nakonec třiatřicetiletý fotbalista změnil názor. „Pomohl tomu covid, zavřely se hranice a když pak došly v Německu peníze, tak jsem souhlasil,“ popisuje svou klikatou cestu do Královic. V klubu z Pražská teplárenská přeboru bude působit jako hrající kouč.

Jak dlouho jste nad nabídkou přemýšlel?
Pan Janoušek už mě uháněl někdy v květnu, ozval se a sondoval situaci. A já pořád říkal, že ne, ne. Že bych chtěl ještě další sezonu odehrát v cizině. Nakonec to dopadlo tak, že jsem doma. Měl jsem nabídky z divize i třetí ligy, ale nechtělo se mi nikam dojíždět.

Hrál jste za nedalekou Uhříněves, která je rivalem Královic. Odtud laso nepřiletělo?
Tam mě nechtěli. (směje se) Z doby, kdy jsem tam hrál, tak už tam nikdo není. Nikoho tam neznám. Pan Chvojka už je z klubu pryč a pan Kasal bohužel zemřel. Ale když jsem tam hrál, trénoval tým současný manažer Královic Janoušek, takže se známe. Zahrál jsem si i s Míšou Krejčou, s tím jsme kamarádi.

Královice měly v Davidu Kalivodovi hrajícího kouče. Budete v téhle tradici pokračovat?
Je to tak. Budu hrající trenér. Vím, že někteří trenéři by do toho nešli. Já sám jsem zvědavý, jaké to bude. Vím, že řadu věcí prostě vidí lépe člověk z lavičky, takže to bude dirigovat Aleš Plášek. Já to ještě nemám v hlavě nastavené stoprocentně do role trenéra.

Hrál jste nejvyšší soutěž, jste připravený se srovnat s amatérským fotbalem?
No jasně, že ano. Vyrostl jsem na vesnici. A taky jsem předsedou klubu ve Struhařově, kde také trénuji děti, mám tam dva syny. Teď už ale budu spíš pomáhat s administrativou, abych je i trénoval, toho by bylo moc. Nechám si Královice a budu trénovat děti ve Struhařově.

Královice jsou známé, že v jejich zápasech padá hodně branek. Na tom jako útočník nebudete asi nic měnit, že?
Co se týče střílení gólů, tak samozřejmě nebudu chtít měnit nic. Budu věřit, že budeme pořád dávat hodně branek. Co bych změnil rád, a doufám, že se mi to podaří, je vylepšení tréninkové morálky. Beru, že je teplo, jsou dovolené. Michal Krejča mě přesvědčuje, že se to během sezony zlepší. Tak mu budu věřit.

Co všechno už jste v Královicích stihl zjistit?
Na chvilku jsem koukal na internetu na jeden zápas. Docela mě překvapilo, že jsou na internetu všechna utkání. Je to fajn, pak jsem si ale řekl, že si počkám, jak se kluci ukážou na hřišti. Vím, že fotbalisté jsou v Královicích dobří. Některé hráče znám z dřívějších angažmá.

Co vám ukázala dosavadní příprava?
První zápas s Klíčany jsme prohráli 1:5. Nebyli jsme v ideální sestavě, nesešli jsme se a na křídle muset hrát náhradní gólman. Druhý zápas s Uhříněvsí už to šlo, ale tři lidé se zranili, což samozřejmě není příjemné.

Když jste zmínil menší docházku na trénincích, plánujete nějaké posílení kádru?
Tohle nechávám na panu Janouškovi. Myslel jsem si na Tondu Rosu, ale ten šel do Újezdu Praha 4, takže doufám, že ho porazím.

Takže se těšíte právě na zápas proti tomuto soupeři, a ne na žižkovskou rezervu? Za Viktorii jste přece hrál...
Na to utkání se těším také. Ono obecně je v přeboru hodně hráčů, kteří prošli ligou. A já jsem zvědavý na to, jakou bude mít přebor kvalitu. Třeba Uhříněves je v I. A třídě a nevedla si vůbec špatně, hrála sympaticky.

Už tušíte, zda bude na pozici hráče pokračovat bývalý trenér David Kalivoda?
Tohle neřeším, to je věc mezi Davidem a vedením klubu. Je to dobrý fotbalista a když zůstane, věřím, že by nebyl problém.

Některé pražské kluby se potýkají s problémy kvůli nákaze covid-19. Má teď trenér jako součást své práce i to, že hráče upozorňuje, jak by se měli chovat?
Myslíte, že jim budu říkat, aby nechodili do klubu Techtle Mechtle? Myslím, že jsou kluci dospělí, mají svoji hlavu a záleží jen na nich, jak se k tomu postaví. Momentálně u nás žádný takový problém neřešíme.

Královice jsou zvyklé hrát v horní polovině tabulky. Prozradíte, jaký úkol jste dostal od vedení klubu?
Michal Krejča si ze mě trochu dělá legraci, že když se dohrála naposledy celá sezona, tak byly Královice druhé, takže kdybych chtěl být s týmem lepší...Ohledně cílů žádný úkol nemám. Řeknu to takhle: kdo by nechtěl hrát nahoře?