Foto: Admin
Kbely mají nového trenéra. Ollé skončil, tým povede předseda klubu Haniak

Kbely mají nového trenéra. Ollé skončil, tým povede předseda klubu Haniak

Velkou novinku hlásí na startu přípravy Spartak Kbely. U týmu skončil trenér René Ollé (na snímku), kterému nebyla prodloužena smlouva. Jako hlavní kouč pak naskočil k týmu mužů Martin Haniak, jenž s kbelským dorostem postoupil do přeboru. Nový kouč je zároveň předsedou klubu z I. B třídy. „Je pro mě obrovskou ctí, že v době, kdy náš klub slaví sto let, u toho mohu být jako předseda i jako trenér. Je to pro mě ohromná výzva,“ řekl Haniak.

Sbíral jste úspěchy s dorostem, cítil jste v létě, že přišel čas posunout se k áčku v mužské kategorii?
V únoru ani v březnu jsem to tak ještě necítil, když jsem byl ale oslovený před pár týdny, už jsem souhlasil. Cítil jsem, že si kluci zaslouží dostat celkově víc. Je před námi hodně práce. Některé kluky jsem ještě nepoznal, končí jim dovolená. Těším se na tu práci.

Jaké jsou pocity po pár dnech přípravy?
Cítím se dobře a doufám, že se dobře cítí i hráči. Je to nová výzva. Máme tým, kde jsou velké věkové rozdíly, ale je třeba táhnout za jeden provaz, vytvořit tým a soustředit se na zlepšení kvality hry. A taky musíme hráčům zdůraznit, že když nedorazí na trénink, je správné se omluvit. Stejně jako to dělají v zaměstnání. Musí pochopit, že je rozdíl, když trenér chystá trénink pro dvacet lidí, nebo pro deset...

Na co se chcete v přípravě zaměřit?
Chci, aby hráči poznali mě a já jsem naopak poznal návyky hráčů. Budeme pracovat na vylepšení herního projevu, stejně jako na mentální stránce, aby kluci byli odolnější a zvládali lépe krizové situace. Čekají nás kvalitní soupeři. Zahrajeme si třeba 23. července proti Újezdu nad Lesy, čekáme, zda přijedou bratři Jarolímové i brankář Blažek. Pak nastoupíme třeba proti devatenáctce Meteoru.

Jaká bude pozice dorostenců, které dobře znáte, jelikož jste je vedl?
Bude taková, jakou si vybojují v tréninku. Když hráč, kterému bude sedmnáct nebo osmnáct, bude kvalitnější, tak prostě dostane příležitost. Stejně to bude platit i obráceně. Věřím, že starší hráči, kteří už třeba nemusejí mít takovou motivaci, tak že je to nakopne. Celkově by to mělo pomoci týmu jako takovému.

Plánujete nějaký výraznější zásah do mužstva?
Jeden hráč tady v hledáčku a vlastně už i v tréninkovém procesu je. Máme dost široký kádr a je úkol získat ty hráče do tréninku všechny. Zjistit, jak na tom jsou po té dlouhé přestávce s výkonností, jaké jsou jejich možnosti.

Mluvíte o širším kádru, takže počítáte, že se herní zatížení může rozkládat a fotbalisté s menší herní praxí budou chodit za béčko?
Chceme vytvořit silný B-tým, kde budou nastupovat hráči, kteří třeba momentálně nebudou mít na první mužstvo. Určitě budeme chtít, aby se rezerva pokusila o postup.

Jste předsedou klubu a nyní i trenérem. Spartak Kbely slaví sto let existence. Cítíte, že budete kvůli tomu pod větším tlakem?
Je to pro mě zavazující a taky je to samozřejmě výzva vzhledem k tomu, co se v rámci areálu snažíme tvořit. A to včetně nové hrací plochy pro malé fotbalisty. Je mi ctí, že zrovna, když klub slaví takové výročí, že u toho mohu být jako předseda i jako trenér A týmu.

Jak by oslava takového jubilea měla dopadnout?
Nebudu určitě dopředu vyhlašovat, že jdeme na postup. Ale určitě chci současný tým posunout nahoru. Myslím, že do budoucna by klubu slušela vyšší soutěž. Ale je předčasné mluvit o tom, kdy to přijde.


Trenér René Ollé o konci angažmá
„Konec mě zaskočil. I když vzhledem k tomu, že to bylo v tak specifickém klubu, tak vlastně ani ne. Musím se za tím působením ohlédnout pozitivně, ať už z pohledu výsledků, které byly opravdu na tuhle nedokončenou sezonu výborné, a je pouze škoda, že nás všechny postihla ta zvláštní situace okolo Covid-19. Mít průměr přes dva body na zápas, tři vstřelené branky... Pouze průměrný počet inkasovaných gólů 2,1 byl trošku vyšší, než bych si představoval. To ovšem bylo dané naším stylem hry, kdy jsem neměl tolik klasických obránců. Ze šestnácti zápasů jsem prohrál pouze třikrát a z toho dvě porážky byly opravdu úplně zbytečné, protože jsme jasně soupeře přehrávali (Háje venku 0:1 a ČAFC doma 1:2). Třikrát jsme také remizovali. Z deseti výher musím vyzdvihnout tu venku 3:2 na Újezdě Praha 4 B, kde jejich domácí bilance byla neskutečná. Každému tam naložili dardu. I výhra doma s velmi silnou Akademií Praha 4:3 byla velkým příslibem, že tým začíná mít větší mentální sílu. Z posledních šesti zápasů jsme pětkrát vyhráli a zbytečně ztratili vedení 3:1 na Chodově, jinak bychom v nedokončené tabulce skončili na druhem místě, jen 5 bodů od vedoucí Akademie. Hlavním důvodem zlepšení byla taky změna disciplíny hráčů, kde jsme kromě zlepšeného vystupování hráčů snížili i počet zbytečných žlutých karet, v průměru z tří na jednu na zápas. Jsou to krásné výsledky a já musím všem, kdo věřil v moje trenérské kvality, poděkovat, že mojí práci věřil a ač je stále těžší hráče přesvědčovat, že pouze poctivým přístupem něčeho můžou dosáhnout, tak tady se to opravdu dařilo. To platí pro všechny hráče, co za mnou stáli. Také chci poděkovat všem kolegům, co v klubu pracují s mládeži. Mají super partu trenérů a já si jejich práce moc vážím. Zároveň budu posílat nové mladé fotbalisty právě do Kbel. I poslední poděkování bude směřovat Tomáši Haniakovi, který mi nechal volnou ruku a mohl jsem pracovat bez nějakého tlaku a díky tomu se tým každým rokem zvedal. A to i přesto, že nás neustále provázelo spoustu nepříjemnosti v podobě dlouhodobějších zranění klíčových hráčů. Sám vůbec nevím, zda ještě budu chtít znova trénovat, protože tomu dávám opravdu všechno a jak vidím, tak to je stejně někdy k ničemu. Volno budu využívat k tomu, co je mně nejbližší, a to návštěvami fotbalu na všech úrovních. Navíc se alespoň dostanu častěji na nějaký zápasy v jižních Čechách, to je pro mě místo, kde jsem se fotbal naučil a také poprvé přičichl k trenéřině.“