Foto: Pavel Jiřík st.
Jiránek v Radotíně končí jako hráč. Dál však zůstává v roli sportovního ředitele klubu

Jiránek v Radotíně končí jako hráč. Dál však zůstává v roli sportovního ředitele klubu

Nečekanou novinku hlásí fotbalový Radotín. Po sezoně, kterou předčasně ukončila pandemie koronaviru, opouští tým Pražská teplárenská přeboru Martin Jiránek, bývalý reprezentant, který měl zkušenosti z české nejvyšší soutěže a hrál i v Anglii, Itálii či Rusku. „Jako sportovní ředitel ale zůstávám, budu v klubu dál pomáhat s hráči,“ říká 40letý Jiránek.

Při posledním rozhovoru to vypadalo, že nemáte zaječí úmysly. Co se změnilo?
Skončil jsem z časových důvodů. Nestíhal jsem tréninky, nebyl bych pro kluky tím dobrým příkladem, kdybych pak přišel a šel hrát. Rozhodl jsem se proto jít za kamarádem do nižší soutěže, do Červených Janovic. Já bych to v Radotíně vážně nestíhal.

Asi se vás v klubu snažili nějak přemlouvat, byl jste ústřední postavou týmu...
Karel Klíma samozřejmě chtěl, abych pokračoval jako hráč. Ale já jsem cítil, že bych to časově nezvládal. V klubu ale dál budu pokračovat a budu pomáhat, co se týče hráčů a posil. Jediná změna je, že už nebudu za Radotín hrát. Jako sportovní ředitel funguji v klubu dál.

Když se za érou v Radotíně ohlédnete, jaký dojem z toho všeho máte, užil jste si toho opravdu hodně, že?
Byly tady před pár lety nějaké plány. Byli jsme ve třetí lize, hrálo se o postup. Nakonec to nedopadlo a šlo se do přeboru...

Leckdo může váš odchod brát jako signál, že se Radotín do vyšších soutěží jen tak nevrátí. Hrozí tenhle scénář?
Jdeme postupnými kroky, nikoliv cestou nějakých skoků. Budeme se snažit cíle naplňovat. Chceme pracovat na zkvalitnění mládeže, jednou by tu mohla třeba být i sportovní škola, to už ale koukáme hodně do budoucnosti.

Byl jste ústřední postavou radotínského týmu, nejzkušenější hráč, kterého všichni poslouchali. Kdo vaši roli převezme?
Budeme na tom muset zapracovat, chceme sehnat mladé kluky, kteří budou mít k fotbalu dobrý vztah.

Postěžoval jste si, že vám vadí, jak v současné době mládež v Praze přistupuje k fotbalu a vůbec ke sportu. Týkala se tahle poznámka právě Radotína?
Myslím, že se týkala celkového stavu fotbalu a role mladých hráčů, nechodí na tréninky, když nehrají, tak jim to třeba ani nevadí. Nebo si chodí kvůli partě kopnout za béčko a nic dalšího neřeší. Až moje generace odroste a přestane hrát, tak jsem zvědavý, kdo bude kopat. Podívejte se, kolik hráčů končí v dorostu. Hrají fotbal a najednou si řeknou končím a z ničeho nic prostě přestanou hrát. Člověk slyší, jak to je v jiných klubech, to jsem nemluvil o Radotínu.

Radotín má za sebou půlroční působení v Pražská teplárenská přeboru, pak se kvůli koronaviru dohrálo. Může tahle zkušenost pomoci týmu do budoucna?
Samozřejmě, že bylo na začátku vidět, že to kluci hráli poprvé. Nastoupili do soutěže s elánem a pomalu přišlo vystřízlivění, že to bude pořádně těžké. Ale je pravda, že za podzim nějaké zkušenosti nabrali a v určitém směru by to pomoci mohlo. Přebor je ale hodně náročnou soutěží, to už všichni vědí.

Je tohle poslední angažmá, nebo je ve hře třeba to, že se do Radotína ještě někdy vrátíte?
Všechno je možné. Fotbal chci hrát do doby, dokud mi bude přát zdraví. Takže, když mě jednou třeba Radotín bude chtít, klidně se vrátím. (směje se)