Foto: www.fcvysocina.cz
Újezd Praha 4 má další exligovou posilu. Může za to Tomáš Pešír, říká obránce Rosa

Újezd Praha 4 má další exligovou posilu. Může za to Tomáš Pešír, říká obránce Rosa

Posila jako hrom. Újezd Praha 4 získal pro novou sezonu Pražská teplárenská přeboru dalšího exligistu. Jeho dres bude oblékat 33letý Antonín Rosa, který v posledních letech hrával v nižších soutěžích v Německu. V Česku byl nejvíc spojený s Teplicemi, prošel i Mladou Boleslaví a Jihlavou. Celkem nasbíral 188 ligových startů. „Měl jsem nějaké nabídky ze třetí ligy i divize, ale já jsem měl představu, že bych chtěl hrát přebor, ten mi přišel ideální,“ prozradil Rosa.

Dovedl bych si vás pořád představit i v nejvyšší soutěži. To vás nelákalo?
V jednatřiceti letech jsem končil v první lize a vystoupil jsem z té bubliny profi fotbalistů. Chtěl jsem se posunout dál, začal jsem dělat vysokou školu. Vyhodnotil jsme si svoje kvality i to, jak jsem na tom zdravotně a šel si zahrát nižší soutěže do Německa.

I tam už toho bylo dost?
Hráli jsme čtvrtou nejvyšší soutěž, měla kvalitu asi jako spodek druhé ligy u nás, byla to hodně zajímavá zkušenost. Pak se tým přihlásil do páté ligy a já jsem věděl, že by pokračování bylo možné, ale za jiných podmínek, než když jsem do klubu přišel. A taky jsem měl dost cestování, vždyť já byl celou kariéru pořád někde pryč.

A tak jste zakotvil v Praze, kde se přeboru přezdívá tramvajová liga. Víte o tom?
Slyšel jsem to, ten název znám. Byl jsem se podívat i na pár zápasů. Už delší čas jsem si říkal, že by mě ta soutěž lákala.

Jak jste ale přišel na Újezd Praha 4?
Může za to Tomáš Pešír. Stačilo jedno kafe a já věděl, že to je ten pravý klub. Co Pišta řekne, tak to platí, vyprávěl mi o tom, jaká je tam parta, jak to tam jde fotbalově.

Už na jaře Tomáš Pešír přilákal pár posil pro Hostivař, kde chtěl na jaře hrát. Získal tam Krejčího, brankáře Slavíka...
Se všemi kluky se samozřejmě znám. Moc se těším na zápas s Hostivaří. Moc rád bych dal Slávovi gól. Moc jich nedávám, ale tady by bylo super, kdyby to vyšlo.

Újezd Praha 4 hraje domácí zápasy na umělé trávě. To vás neodradilo?
Nikdy jsem neměl nějaký problém, takže budu hrát i domácí zápasy (směje se) Není to tak, že bych hrál jen zápasy venku.

Co všechno jste o svém novém působišti věděl?
Teď jsem viděl, že tam končí Tomáš Podvín. Sledoval jsem ho na Twitteru, má zajímavé názory na fotbal. V klubu jsem nestihl ani jeden zápas, ani trénink. Vidíte, 30. června se začíná a já se ani trenérovi neomluvil, že na tréninku nemůžu být. Tak si to přečte asi tady v rozhovoru... Jinak samozřejmě vím, že přebor vyhráli a teď byli zase nahoře a hráli o první místo. To je záruka, že jdu do správného klubu. Snad nám to tak půjde i dál.

Nestihnete první trénink, máte nějakou speciální dohodu ohledně režimu?
Ne. Mohl jsem jít do třetí ligy, kde mi říkali, že by stačily dva tréninky. Ty já si dám tady v přeboru. Jsem sportovec, budu se prostě hýbat i sám, angažmá v přeboru beru zodpovědně. O všem jsme se samozřejmě bavili s trenérem Jeřábkem i vedením klubu. Bylo to moc fajn, vycítil jsem, že jim záleží na tom, jak to v klubu funguje nejen na hřišti.

A co kdyby se soutěž vyhrála a Újezd Praha 4 třeba šel do divize?
Na tyhle myšlenky je brzy, když na to přišla řeč, tak jsem se nevyjádřil. Ale vím, že se v klubu nikam neženou, už to jednou vyhráli a zůstali v přeboru. Nejsou to žádné rychlokvašky, všechno má svůj čas.

Poslední sezona byla předčasně ukončena kvůli pandemii koronaviru. Jak jste se udržoval?
Zápasy se sice nehrály, ale já jsem trénoval, jak to šlo. Měl jsem kolem sebe mladší kluky z vyšších soutěží. Teď se budu soustředit na vysokou školu, dodělávám ročník. Zajímá mě marketingová komunikace, třeba to bude směr, který mě do budoucna bude lákat.

Chodíte i komentovat do studia O2 TV, spoluhráč Tomáš Pešír zase do České televize. V kabině Újezdu Praha 4 budou dva televizní experti. Bavili jste se o tom spolu?
V téhle sezoně už chodím do studia pravidelně, baví mě to. Nechci být alibistický, ale ani ne extra kritický. Vím, že když řeknu a, tak je třeba říct i nějaké b. Aby to nezůstalo otevřené. A co se týče Pišty, on chodí do televize hodně jako komentátor zápasu, je to talent od Boha. Má to v sobě, dal mi taky nějaké rady. Oba nás to baví.



Související články