Foto: Fotbalová akademie Praha
Fotbalová akademie Praha končí v kategorii dospělých, mládež ale pokračuje

Fotbalová akademie Praha končí v kategorii dospělých, mládež ale pokračuje

Fotbalová akademie Praha končí v kategorii dospělých! Klub se rozhodl pokračovat v činnosti, ale pouze s mládežnickými celky. „Je to pravda. Tým mužů jsme se rozhodli zrušit. Fotbalová akademie bude mít dál mládež. Já osobně se budu věnovat áčku a béčku Třeboradic,“ konstatoval Radomil Klouček, sekretář klubu, který v uplynulé sezoně působil v I. B třídě.

Po Praze se povídalo, že hráči z Fotbalové akademie odcházejí z drtivé většiny do Spojů. Byl to důvod, proč jste se rozhodl mužský tým zrušit?
Ne, tak to nebylo. Důvodů k tomuhle kroku bylo víc. Zrušit mužský tým pro mě samozřejmě znamenalo těžké rozhodnutí, něco se budovalo, nějaká práce se odvedla. Ale doba byla složitá. Určitě všechno ovlivnila situace kolem koronaviru. Někteří kluci už nechtěli hrát I. B třídu, přišli s tím, že se vykope postup a bude se hrát vyšší soutěž. To byla komplikace, nákup nových hráčů by stál další finance. Takže jsme se rozhodli mužstvo v kategorii mužů zrušit. Co se týče Spojů, tak jejich zástupci začali jednat s hráči až po našem rozhodnutí ukončit činnost v kategorii mužů.

Nemoc Covid-19 předčasně ukončila sezonu, přišli jste o možnost postupu. Prozradíte důvody, proč jste to v kategorii dospělých s FA zabalili?
Stálo nás to finance. Sponzor nebyl, mě to celé stálo sto tisíc korun ročně. Teď tam byly nějaké další finanční požadavky, a když se to celé vyhodnotilo, vyšla nám jako nejlepší možnost to v kategorii mužů ukončit. Někteří hráči z akademie budou pokračovat v kariéře v Třeboradicích, které dál omlazují kádr, dělají se posily. Další odešli do zmíněných Spojů.

Se střížkovským areálem a fotbalem je spojeno jméno podnikatele a mecenáše Karla Kapra. On se ale momentálně angažuje ve fotbale v Třeboradicích, už se mu do podpory FA nechtělo?
Myslím, že jste to pojmenoval přesně. On bude dál fungovat v Třeboradicích. Fotbalová akademie ale jako celek nekončí, má stovky dětí. Chceme, aby všechno dál fungovalo v náležité kvalitě, kdy je jeden trenér třeba na pět, šest dětí. Výdaje na to nejsou zanedbatelná částka, platí se také za využití areálu. Dovolím si říct, že kdyby se tenhle projekt realizoval třeba v Třeboradicích, stál by úplně jiné finance... I když samozřejmě máme dotace, ty chodí a pomáhají nám. Každopádně jsme nechtěli brát nějaké finance mládeži a dávat je dospělým. To by bylo nefér.

Někdo by mohl mít strach, že fotbal na Střížkově skončí úplně. Bude tedy fungovat dál?
Fotbal bude pokračovat. Magistrát hlavního města nedal souhlas ke změnám územního plánu. Takže bude v areálu dál hrát mládež, bude se tam hrát dál i druhá liga žen.