Nepřišel jsem hrát o záchranu, říká záložník Čmejla po návratu do hlavního města. Posílil tým 1999 Praha

Nepřišel jsem hrát o záchranu, říká záložník Čmejla po návratu do hlavního města. Posílil tým 1999 Praha

Je tady velký návrat. Srdcař a bojovník Matěj Čmejla se po čtyřech letech vrací do hlavního města. I když si poslední angažmá v Hřebči užil a slavil s týmem dva postupy, teď neodolal a kývl na nabídku týmu 1999 Praha, působícího v I. A třídě. „Byl jsem si s kluky jednou zatrénovat a poznal jsem, že přišel čas k návratu,“ usmál se Čmejla.

Vážně stačil jeden trénink?
Úplně to na mě dýchlo. 1999 Praha hraje na Motorletu, což je klub, kde jsem vyrůstal. Navíc jsme byli v kontaktu s kluky už dřív. Já je všechny znám, zkoušeli se ptát už v zimě, zda bych nepřišel pomoci v boji o záchranu. Tehdy jsem ještě odmítl, ale teď už to bylo jinak.

Hřebeč slavila úspěchy, bylo těžké klub opustit?
Musím říct, že jsem tam zažil nádherné časy, bylo to tam na super úrovni, skoro až profesionální. Dostali jsme se z B třídy až do přeboru. Nemůžu si stěžovat vůbec na nic. Ale teď, když přišla ta koronavirová pauza a také předčasný konec sezony, tak jsem si říkal, kolik to dojíždějí zabere času. Šlo tam o venkovní zápasy, kdy se jelo třeba do Poděbrad. Nechci šidit svoji rodinu, tak jsem se rozhodl odejít, i když jsem jim původně slíbil, že tam ukončím kariéru. Tak to asi přijde až v 1999 Praha.

Snažili se vás v Hřebči přemluvit?
Já myslím, že obě strany poznaly, že dozrál čas, že se jim bude hrát lépe beze mě. O mně je známo, že mám rád spravedlnost a upřímnost, občas řeknu věci, co se někomu nemusí líbit. Možná už v klubu trochu čekali, zda neskončím v zimě, ale přišlo to až teď. Během té pauzy jsem si všechno vyřešil a rozhodl se.

Takže si půjdete zahrát s kamarády...
Znám celou sestavu, některé kluky dokonce od žáků, další z béčka Motorletu, Honza Štefánek je můj nejlepší kamarád. Takže já si jdu užívat ze sportovního i kamarádského hlediska. S řadou z těch kluků jsem vyrůstal.

Zapůsobilo na vás i mohutné posilování 1999 během zimy?
Když jsem viděl, že přivedli do klubu Ondru Měsku, tak to je parádní úlovek. Dovolím si říct, že takových hráčů jako je on po pražských trávnících určitě moc neběhá. Mají třeba i Salašoviče, to je taky výjimečný hráč. Když jsem viděl kádr, jaký byl před jarem, tak si myslím, že by se kluci zachránili.

Je známé, že hodně špatně koušete neúspěchy. Možná je dobře, že jste v klubu nebyl už během podzimu, kdy se mu zrovna nevedlo.
(směje se) Je pravda, že neumím prohrávat. Určitě jsem nepřišel hrát o záchranu. Kluci vědí, že když se prohrává, tak hulákám... Myslel jsem, že to s věkem odejde, ale ono to neustoupilo. (směje se) Ale já cítím sílu. Je tady ideální mix mládí a zkušeností.

Pro vás je zajímavé i to, že 1999 Praha hraje právě na Motorletu, že?
Taky se říká, že 1999 Praha je takové céčko Motorletu. Hráči, co jinonickým klubem neprošli, by se snad dali spočítat na prstech ruky. Všem se nám za ta léta areál zažral pod kůži. Je super, jaká je v klubu parta. Kluci chodí na tenis, hrají hanspaulku. A taky v létě pojedeme na soustředění.

Sám jste to propojení s Motorletem zmínil, nebudou na klub 1999 Praha šéfové Motorletu naštvaní, že hráče získává takřka výhradně tam?
Já si myslím, že tam jsou nadstandardní vztahy, nic se nedělá za zády vedení Motorletu. Oni dobře vědí, že tak to bylo vždycky a asi to tak bude i dál.

Jaký přehled máte o pražské I. A třídě?
Musím přiznat, že přehled nemám, nevím, jakou má soutěž úroveň. Ale moc se těším na to, až se začne hrát o body. To období, kdy se mohlo jen běhat a nedalo se hrát, bylo drsné.