Foto: Pavel Jiřík st.
Vltavín první přípravu po pauze vyhrál. V klubu skončili zkušení Uvíra s Hovorkou

Vltavín první přípravu po pauze vyhrál. V klubu skončili zkušení Uvíra s Hovorkou

Konečně se dočkali. Nehrálo se sice o body, ale i tak byli fotbalisté třetiligového Loko Vltavín natěšení na zápas. V přípravě v sobotu krátce po poledni mohli slavit vítězství nad divizní Aritmou. Na jejím hřišti vyhráli 2:1, když o triumfu rozhodli ve druhé půli. „Nejdůležitější bylo, že jsme si zase po té dlouhé době zahráli. Ale vyhrát chcete vždycky a já jsem rád, že se nám to povedlo,“ oddechl si po závěrečném hvizdu Martin Frýdek, trenér vítězů.

Některé celky si zahrály už před čtrnácti dny, vy jste si dali ve Vltavínu s přípravou docela na čas. Proč?
My jsme v plném tréninku nějakých čtrnáct dní. Nemělo cenu někam spěchat, chtěli jsme potrénovat. Scházíme se teď třikrát v týdnu, čekají nás po Aritmě ještě dva přípravné zápasy, tím bude pro tuhle sezonu hotovo. Letní příprava už snad pojede v normálním režimu.

Zimní pauza se nečekaně protáhla. Jak těžké období to pro vás a tým bylo?
Nikdo jsme nic podobného nezažili, bylo to dlouhé. Samozřejmě jsme byli s hráči v kontaktu, psal jsem jim, co mají během volna dělat a zda jsou všichni v pořádku. Ale teď, když se řada věcí začala uvolňovat, tak už to bylo lepší. A teď jsme cítili všichni radost, že si můžeme jít zahrát, i když to není o body, ale i přípravný zápas má smysl. Je to vyvrcholení tréninkového procesu z celého týdne, a to je vždycky třeba.

Odkladem jste unikli řadě omezení, kdy se třeba po utkání nesmělo do šaten.
Nařízení byla spousta. Jakmile to ale podmínky dovolily, scházeli jsme se na Vltavínu v pár lidech a trénovali. Snažili jsme se něco dělat. Bylo jasné, že všichni, kdo mají rádi fotbal, což je u nás celá rodina, tak jsme trpěli. Když nešlo dělat nic jiného, tak jsem aspoň chodil se psem.

Začali jste prověrkou s divizní Aritmou, dá se říct, že vám i tenhle zápas něco zásadního ukázal?
Myslím, že jsme hráli zápas po nějakých třech měsících a musím říct, že to nebylo špatné. Příjemné je i to, že jsme vyhráli. Jinak už pomalu začínáme pracovat na posilách, takže jsme zkoušeli čtyři hráče. Sestava se prostřídala. Ale ne kompletní dvě jedenáctky, tolik nás zase není.

Mluvíte o nových hráčích, znamená to, že jste se ve Vltavínu s některými fotbalisty rozloučili?
Poměrně novou a docela velkou změnou je to, že skončili obránci Uvíra a Hovorka. Začali jsme pracovat na obměně a omlazení kádru, pomalinku sháníme mladší hráče. Teď jsme třeba zkoušeli mladého stopera z Dukly a nevedl si vůbec špatně.

Uvíra byl dlouhá léta dirigentem, na hřišti hráče dokázal usměrnit, někdy byl i hodně důrazný. Jak přijal konec v klubu? Už máte náhradu podobného ražení?
Oba kluci konec vzali v pohodě, jako profesionálové. Změna to samozřejmě je, ale máme i další zkušené kluky. Je tu Domino Tichý, co by tu roli mohl vzít. Stejně tak Kuhnel, Valdano (Valíček). Měli bychom si s tím poradit.

A co zkušený záložník Abena, který už má také svůj věk, ten pokračuje?
Určitě, ano. Další změny zatím nejsou. Na zkoušce je u nás sedm kluků, trénují s námi a uvidíme, jak to dopadne, ještě jsou před námi přípravné derby zápasy s Admirou a Meteorem, pak bychom jim chtěli říct, kdo by mohl ve Vltavínu zůstat.



Fotografie